На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна

Искали пари от предимно турски граждани, 20 души са обвинени
Обновена: 7 фев 2020 15:27 | 7 фев 2020 15:26, Анисия Иванова
94
На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна
Снимка: БГНЕС

Задържаните митничарите от Калотина си искали такса "почерпка" от водачите, за да преминат пункта. Те събирали  от 800 до 1000 евро на смяна, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Ако водачите на товарните автомобили давали пари в по-голяма банкнота им се връщало съответно ресто, каза още тя. Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове.

Вчера на пункта бяха задържани над 30 души. Организираната престъпна група действала от началото на 2019 година и имала строга пирамидална структура, на върха на която бил началникът на митническия пункт. В групата имало както митнически инспектори, така и гранични полицаи.

Още по темата

Членовете на пункта са искали и получавали неправомерно различни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, предимно турски граждани. Те са искали пари и от български граждани, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни стоки.

Целта на исканите парични суми била, за да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на рентген или щателно претърсване, в случаите когато това е било необходимо според нормативните изисквания, заяви Милева.

20 души са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в групата, сред тях е и началникът на митническия пункт "Калотина”, който е обвинен за ръководител на ОПГ. Сред обвиняемите има 4 гранични полицаи и 15 митнически инспектори, каза още Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

При претърсванията и иззета е голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на МПС и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса "почерпка“.

"Не се извършал физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи", обясни Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха...Само на Калотина ли??? Само митничарите ли??? Цялата държава е пропита от корупция!
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй де на тази територия всеки краде според възможностите си за едни 1000 евро са нещо за други са си чиста обида. Въпроса е защо пушилека е само в ниското кога ще има същите акции и на жълтите павета цялата смяна (министерски съвет) в кауша
7
1
 
18
 
! Отговори
Как не .. преди 4 години
"Те събирали от 800 до 1000 евро на смяна" - да се разбира от всеки един от заподозрените, на всеки половин час по толкова?
6
1
 
23
 
! Отговори
дедо ми преди 4 години
Същата такса се събира и на Кап.Андр.и на Дунав мост 1.Всички заблажват от нея,даже и началници на митниците и полицията от по-високо ниво.
5
4
 
21
 
! Отговори
Колю преди 4 години
Видях Божков в Кауфланд, на кой да звънна ?Каскета ли го търсеше ?
4
4
 
21
 
! Отговори
Антиквар преди 4 години
Божков съм :На кой телефон да се чуем с Гешката?
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да ги махат тия граници на съседните ни държави, без Турция, то освен да хранят митничари, май друго няма.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветан Василев идва ,ах ха ха
1
13
 
21
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
ГЕРБ и Гешев се правят че работят!Кво стана с Божков?