На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна

Искали пари от предимно турски граждани, 20 души са обвинени
Обновена: 7 фев 2020 15:27 | 7 фев 2020 15:26, Анисия Иванова
94
На "Калотина" – митничарите вземали до ?1000 такса "почерпка" на смяна
Снимка: БГНЕС

Задържаните митничарите от Калотина си искали такса "почерпка" от водачите, за да преминат пункта. Те събирали  от 800 до 1000 евро на смяна, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Ако водачите на товарните автомобили давали пари в по-голяма банкнота им се връщало съответно ресто, каза още тя. Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове.

Вчера на пункта бяха задържани над 30 души. Организираната престъпна група действала от началото на 2019 година и имала строга пирамидална структура, на върха на която бил началникът на митническия пункт. В групата имало както митнически инспектори, така и гранични полицаи.

Още по темата

Членовете на пункта са искали и получавали неправомерно различни парични суми от водачите на преминаващите през пункта, предимно турски граждани. Те са искали пари и от български граждани, влизащи на територията на България, в случаите когато транспортирали хранителни стоки.

Целта на исканите парични суми била, за да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на рентген или щателно претърсване, в случаите когато това е било необходимо според нормативните изисквания, заяви Милева.

20 души са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в групата, сред тях е и началникът на митническия пункт "Калотина”, който е обвинен за ръководител на ОПГ. Сред обвиняемите има 4 гранични полицаи и 15 митнически инспектори, каза още Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

При претърсванията и иззета е голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на МПС и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса "почерпка“.

"Не се извършал физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи", обясни Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
5
 
! Отговори
Zapoznat преди 4 години
От край време на всички митнически пунктове е така. То ако трябва да се спазва закона кьорав митничар няма да остане, щото навсякъде е така. И само на митниците ли? Просто тези са нямали късмет, нали трябва да се отчете борба с корупцията.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 89Ми мноо ясно бе, ко ми са обеднял тика ... аре марш!
87
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина много мрази далаверата, ама тая в която не участва. Иначе по сайтовете всеки мрази корупцията, но ако има възможност ще прави същото като митничарите. Цялата смяна лъже, маже и краде каквото воже.
86
0
 
2
 
! Отговори
дон преди 4 години
До Антибиотик Когато ти си бил на баща си в панталона той ги е плащал ,затова сега има пенсия.Напикалник
85
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 години
така е от солунската митница на сетне!
84
2
 
2
 
! Отговори
Въйй преди 4 години
Абе този *** е като бог Шива има сто ръце и краде със всяка ръка
83
5
 
3
 
! Отговори
Антибиотик преди 4 години
До гражданинТочнно пък ти пенсионера, който не плащаш осигуровки и ДОД издържаш държавните служители!
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аде сега ..ако не бяха италианците да се обадят кой се интересуваше от далаверата,и комисии и кметове,и областни и министри са замесени ,и тук е подобно,сърби и турци казали,и нашите пък не знаели!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Онова пиянде шефа на митниците Георги Костов до кога ще е под чадър? Докато си плаща!!!!!!!!!!!!
80
6
 
2
 
! Отговори
Dido преди 4 години
Ама то имаш избор бе - не даваш и те проверяват, ако си изряден само ще ти изгубят времето!Ама ще си изгубят и тяхното! Зора на тия дето са подали сигнали е, че искат да не ги проверяват без пари.Т.с. далаверата да работи само за тях!
79
2
 
8
 
! Отговори
Бг схеми преди 4 години
Определено е престъпна група .Чуда са ако не искам да взимам пари и пък съм на пост .После другите ще ме линчуват .Гледали ли сте филма Шофьорът с Велко Кънев ...
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От както има митници се дават пари да не проверяват!В
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто изтръскват сегашните и ги пращат на заслужена почивка (не в затвора) и на тяхно място ще назначат нови хищници.
76
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е. баси и корупцията и чудото. Вярно ли бе? Че вече сме 2020!!!! Явно това си ни е в кръвта, алъш вериш, подкупчета, рекет.... Ами не се чудете защо хората се спасяват навън от тази действителност. Преди 15 години когато и аз предпочетох да живея навън, беше същото май нищо не се е променило. Че май и по зле е станало??? Аз нищо по различно не виждам от латинска Америка или арабския свят, а иначе се бием в гърдите че сме европейци. *** си е ***.
75
1
 
16
 
! Отговори
Автогол преди 4 години
Напишете къде няма корупция, това ще бъде по интересно. Предлагам много чести контролни проверки във всички институции,без да бъдат предупреждавани предварително във пресата или по друг начин! И естествено много строги наказания!
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На МУХОБОИКО хората !!!
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онова пиянде шефа на митниците Георги Костов до кога ще е под чадър??
72
3
 
8
 
! Отговори
само да попитам... преди 4 години
Само да попитам - Митниците не са ли подчинени на Горанов? Гаф след гаф!!! КОЙ го е страх да му иска оставката?! Защото този "тефлон" няма да си я подаде никога.
71
6
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Ще взимат при тия заплати как няма да взимат...Морал няма вече...
70
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** до един. Иначе всичките тия реват как депутатите крадяли. А вие, останалите ***, си мълчете, ако не си плащате данъците до стотинка. Всеки месец заплатката в плик, ама иначе другите крадяли. Само от подобни тарикати като вас икономиката губи милиарди годишно.