412 случая на COVID-19, 146 са в болница. Заразата стигна и Русе

Излекувани са 20 души у нас
Обновена: 1 апр 2020 11:53 | 1 апр 2020 08:10,
252
412 случая на COVID-19, 146 са в болница. Заразата стигна и Русе
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

33 са новите положителни проби за вчерашния ден, като от тях са хоспитализирани 23 човека. Общия брой на досега установените заразени са 412, заяви на редовен брифинг началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новата област е Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия, където е работил в ски курорт.

В София общо има нови 21 случая за вчерашния ден, нови хоспитализирани са двама в Св. Анна, в Александровска са 19 души. В Софиямед един, в Пирогов трима, в МВР Болница има 1 и 6-ма амбулаторни. В Бургас заболелите са двама - мъже на 55 и 61 г., завърнали се от чужбина, един от тях е в болница.

В Пловдив са два новите случаи - мъж на 65 г. и жена на 76 г. Там има и един военнослужещ, който е в тежко състояние и е интубиран.

Нови случаи на COVID-19 има и в Добрич, където в болница са баща и дъщеря на 50 и 26 г. съответно. В Стара Загора, Хасково, Сливен, Кърджали и Перник има по 1 случай.

Излекувани са 20 души.Броят на излекуваните е 14 мъже и 6 жени. Най-възрастният излекуван е на 80 г. Средната възраст е 48.

Общо 146 човека са в болница, от които 14 са в интензивно отделение в София и Пловдив. Има сведения и за пациент в Кюстендил, който също е интубиран.

За състоянието на депутата Хасан Адемов ген. Мутафчийски заяви, че не е упълномощен да коментира състоянието му, но депутатът ще постъпи в болница, заяви началникът на щаба.

Относно носенето на маски ген. Мутафчийски посочи, че е влязъл на брифинг без маска и ще излезе без. Той обаче подчерта, че във ВМА всички административни служители носят маски.
Моето отношение е следното

Последното проучване, направено от китайски учени, все пак показва, че има значение от носене на маски, посочи ген. Мутафчийски.

"Те носеха маски заради това, е въздуха в Китай е замърсен. Има проучване, което излезе в началото на тази криза, че платнените маски били едва ли не по-вредни. Това съвпадна с едно политическо говорене на вицепрезидента на САЩ, който призова хората да не се презапасяват. СЗО продължава да твърди, че здрав човек няма нужда от маска", посочи генералът.

Той обаче заяви, че не е ясно, дали всички хора са здрави.

"Не мога да застраша шофьора си, колегите си, семейството си. И затова, и в административната част на ВМА се носят от 2 седмици маски. Възникна дебат, който е извън медицинската част на въпроса", заяви ген. Мутафчийски.

Той посочи, че вчера е изследван и потвърден човек с коронавирус, който няма симптоми и не е пътувал никъде.

Спора за маските измести дискусията физическото дистанциране, смята началникът на оперативния щаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Две са мерките, които всяка нормална държава предприе, но не и България. Първата е затваряне на границите - за влизане на чужди граждани и за напускане на свои граждани. Втората е карантина за всички идващи от чужбина, но не като декларация, която не се спазва, а и не осигурява карантина веднага, а по начин осигуряващ незабавна катантина и контрол за спазването на карантината.
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 187Кой, кога и как ще определи наситеността с 50 теста на ден?
182
0
 
3
 
! Отговори
предатели преди 4 години
банско заразиха цяла българия, нанесоха щети за милярди левове и предадоха цяла България. Трябва просто да го закрият завинаги това бунище , да изравнят с земята всичко там, а хората да бъдат поставени под карантина 6 месеца
181
6
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Колкото и да им се струва на някои, че няма маси такъв коментар, това е истината - на изборите оставихте ГЕРБ да спечели и сега хаосът около коронавирусът е пълен. Мерки има само на думи или такива, които ще пълнят бюджета като огромните глоби, но реални мерки за спиране или ограничаване на разпространението на коронавирусът няма. Причината е ясна - некадърност и корумпираност, които са ясни от 10 години. Трябва ни ново правителство от специалисти, което може да направи нужното против заразата.
180
0
 
6
 
! Отговори
бг реалности преди 4 години
банско прикрили 50 заразени които сега ще излезе са заразили още стотици и днес ги пуснаха да щъкат навсякъде.
179
1
 
10
 
! Отговори
иво преди 4 години
До АнонименВръщащите се от чужбина трябваше да си стоят там или пък да ги натикат в Арена Армеец, където да са под карантина един месец. Така щяхме да се опазим от тези вредители.
178
1
 
5
 
! Отговори
Компас преди 4 години
Извод? Нашите гастът роднини продължават да го вкарват в Родината. (естествено и не само те са болни и помежду ни носим вина за разпространението, но от това, което чета тия, дето влизат го носят). Хейт вълна след 3...2...1. :)
177
4
 
7
 
! Отговори
иво преди 4 години
Трябваше да спрем всички "българи" от чужбина да се връщат в страната. Видно е, че те са тези, които ни заразяват.
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Индия коронавируса решил да поплува в река Ганг и като видял какво има там се уплашил и избягал на Запад. Озъбени свръхмутирали вируси му прошепнали: здравей кокиче!
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Гарантираш ли, че на 06.03.2020Защо да гарантирам? Не, не гарантирам, естествено. Интересно е точната дата какво значение има за мерките, които в момента се вземат?И на кой процент сме ще се определя след постигане на някаква наситеност на преболедували.В момента ви объркват с някакви термини като "бързи тестове" и т.н. Имунограма се прави в почти всяка прилична лаборатория. Не е бърза, но не е и толкова бавен процесът. Ако няма бързи тестове, то ще се мине на такъв режим.
174
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повизихте ли се натъпкани в метрото :) Айде утре пак :) И да не забравяте да не ходите по обезлюдените паркове и по планините защото е много опасно и глобяват по 5 бона! Докато в метрото и на работното място коронавирус няма! В църквата също! Там Бог пази! Нали така ген. Майтапчийски?
173
1
 
4
 
! Отговори
Пук преди 4 години
Дошъл короната в Русе, видял колко големи комари има и си тръгнал
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 180Тъй де, в момента в кой процент сме? Гарантираш ли, че на 06.03.2020 е бил първият заразен, защото в Европа вируса циркулира от края на януари, а всички околни държави го откриха средата на февруари
171
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масови тестове правят САМО...държави, които ги имат и имат потенциал... да лекуват много хора. Никоя държава от нашия калибър няма такава възможност. То е много близо до ума ,ама ако го има човек.
170
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Изборът 164 А за живот с БСП какво ще кажеш ? Ще цъфнем ли ?
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - само отлагаш евентуалното масово заразяване.Не отлагаш, а разтегляш във времето. При такъв тип вирусна инфекция, без наличие на ваксина, заразяването на 70-80 процента от популацията е неминуемо.Масовото тестване е, за да се имитира дейност. Как се лекува вирусно заразен без симптоми не ми е много ясно, ама нищо. Лекува се симптоматиката, като се поддържат жизнените показатели, докато организмът се справи с инфекцията. Или докато човек престане да има разход на въздух в дроба.
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 175Ми не, СЗО не препоръчва да си седиш САМО вкъщи. Препоръчва в същото време да ТЕСТВАШ МАСОВО, за да идентифицираш евентуалните носители и да ги лекуваш. Защото както СЗО препоръчва - само със седенето вкъщи само отлагаш евентуалното масово заразяване.
167
0
 
2
 
! Отговори
Е. Канети преди 4 години
Еееех, къде си Русе. По мое време, нещо случило се в България, вече бе станало тук. Бъдете здрави, българи!
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ... дори и извънредното положение да падне.Защото хората, които са били досега с адекватни ценности ще се въздържат да дават от своето на тези, които са успели да ги отвратят с поведението си по време на криза.Пример. Какво значение има дали хотелът е затворен по разпореждане на правителството или поради липса на желаещи да рискуват своето здраве и своята стабилност? Извод. Този хотел не е бил нужен на обществото - собственикът му е въвеждал хората в заблуждение...
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - За всеки нормален мислещ човек е важно.Ще се "крета" докато е нужно. Никой не може да каже докога. И колкото - толкова. Ще се преструктурира обществото, ще изчезнат криминалните парични потоци. Кое му е лошото на това? За хората и кредитите ... Не, темата не ми е интересна. Те са се опитали да живеят някакъв измислен живот, чужда на тяхната същност и природа. Правили са го от алчност, за да са по-добре от другия. Е, вече няма да го правят, дори и извънредното положение да падне.