Плевнелиев: Още 3 месеца ще сме в първата фаза на кризата

Икономическата криза ще надмине мащабите на Голямата депресия
1 апр 2020 14:24, Нели Христова
351
Плевнелиев: Още 3 месеца ще сме в първата фаза на кризата
Снимка: БГНЕС

"Сблъскваме се с две кризи едновременно - здравна и икономическа", това заяви Росен Плевнелиев - президент на България 2012-2017 г., пред БНР.  Според него мерките, които правителството предлага в извънредната ситуация, са първи и ще се разширява палитрата им според развитието на кризата. Той прогнозира, че поне още три месеца България ще бъде в първата фаза на кризата.

"Ще се борим да овладеем процеса, да имаме контрол върху разпространението на вируса, за да избегнем пик на заболяването", каза той и начерта три пътя за излизане от кризата - чрез ваксина, чрез т.нар. "стаден имунитет" и чрез тотална промяна в социално-производствения модел, което означава, че светът ще бъде много различен.

По думите на президента Плевнелиев икономическата криза ще надмине мащабите на Голямата депресия от 30-те години на 20 век.

Плевнелиев представ разработен от българска компания модел за излизане от кризата, наречен "България на две скорости":

"Стъпка по стъпка - връщане към нормалността. Първата скорост са високо рисковите групи - възрастните хора, към които трябва да имаме специални мерки и те ще продължат дълго време. Втората е - младите, които са минали вече през болестта, те трябва да се завръщат вече навън и да работят".

Тази програма е представена на правителството и на Министерството на здравеопазването, посочи Росен Плевнелиев и обясни, че това е начинът, по който и Германия, и Южна Корея вървят.

Мярката 60:40 всъщност е 60:70

"Решението 60:40 не може да бъде наричано така, тъй като то не е така. Елементарната сметка показва, че то е 60:70, защото извън заплатата има още 30% допълнителни осигурителни разходи. Много държави поеха тези разходи, за съжаление в нашата страна не се случи това. Собствениците на компании ще трябва да добавят едни 30% отгоре във време, в което икономическата активност е спряла". Той прогнозира, че тази мярка ще проработи, но не и в мащаба, в който правителството очаква.

България пропусна стратегически мерки като ERM II

Росен Плевнелиев заяви, че България е пропуснала да вземе стратегически мерки, които биха помогнали на икономиката на страната и посочи за пример отложеното влизане на България в чакалнята на Еврозоната. По думите му много български политици от опозицията, включително и президентът Румен Радев, носят вина за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да се извини на ГЕРБ за злините които им причини.Второ да им изплати полагащите се за това компенсации.Ииии трето, да предаде в нац истер музей роGта които е получил като президент, а не да си простира на тез национални рогета изпраните за втора икономическа употреба интимни маски които Десната има контакти с курнавируса
253
1
 
9
 
! Отговори
анон преди 4 години
Според мен нито едни избори, каквито и да са те, не зависят от нас. Ама изобщо. Задкулисието си ги издига, прави им PR, пускат си ги по собствените медии и си ги избират. Харчат се едни пари.... нашите пари и... кучето си лае, керванът си върви. И едни изедници богатеят на наш гръб! Ето това си мисля.
252
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много кух екземпляр ,бил е президент на България ,това показва и нивото и българите като нация!
251
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко казано от Плевнелиев е под съмнение!Голямата депресия трае 5-6 години световното производство спада с 15-20%!Безработицата в някой развити държави достига 30%.!При предишната криза от 2008-9год.световното производство спада с около2%Някой вярва ли ,че сега може да е по-зле,при положение ,че кризата няма да трае и година?!
250
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, още 1 година не искаш ли, Банев?
249
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умен човек е Президента Плевнелиев.Знае какво говори и то с аргументи.
248
3
 
23
 
! Отговори
Машиниста преди 4 години
Секи път като си покажеш носа на вън и нещо се ЗБРЪКВА!До сега в серияла ГРОБ 3, бяха виновни комунистите, а вече ще е виновен КОМУНИСТИЧЕСКИЯ КОРОНА ВИРУС РЕЖИМ! Айде направи добро на света и си *** в Израел, ама са вземеш и цар соломон, да си копкате из пустинята.
247
3
 
25
 
! Отговори
в.п. преди 4 години
От време на време изпълзява от дупката да хвърли някоя плюнка по Радев и пак се скрива. ,,Ще се борим да овладеем процеса,да имаме контрол върху вируса....''Бре, тоя и и с медицината е много напред,може да пребори вируса.Що не вземем да го изберем още веднъж за президент?
246
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До койВ качеството си на Президент и милионер се изказва Плевнелиев. В качеството си на преуспяващ гражданин на България. Други въпроси?
245
3
 
25
 
! Отговори
Няма фъндък преди 4 години
***
244
6
 
6
 
! Отговори
, (нерегистриран) преди 4 години
Ако в сащ, западна държава, българия не си осигуряван, държавата нищо не ти дава. Световна политика. Работиш без осигуровки, на черно, но те запада си гледат техните оърво, гук не е ли същото. Оърво техните, а всичко навън. И тук печелят най-много. От 20 г е в германия без осигуровки, р. 1964, по болест от бг пенсия, ако са осигурени 400 евро.. Никой не го еня за никой. Всички преьи избори обещават и като ги изберат се самозабравят, драпат да крадат. Поне герб се накраде, да ги изберем пак, че г
243
5
 
15
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Страшен синоптик
242
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Това не е "господин" ... нали ти е ясно ...
241
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интелигентен и разумен, Виденов беше същия. Ама вие си харесвате Боко
240
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава, която е имала президент като господина от снимката горе, не е сериозна държава.
239
57
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
Росен Плевнелиев е най-достойният президент, който България е имала досега, а затова, че от три буната на Европейския парламент разобличи окупацията на Крим от кремълските тирани, полуграмотните русо-роби плюят до припадък по форумите срещу него. Жалки нещастници, никога не сте били и никога няма да станете европейци, а Плевнелиев да е жив и здрав и Бог да го благослови.
238
2
 
23
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 4 години
За съжаление, ако кризата се задържи, прогнозите ще са верни.През Великата депресия, безработицата е била 20%, а вече в Испания е 9% и стремглаво расте, в Италия е не по-малко страшно, а в БГ, Сивата икономика този път няма да е буфер, а ще е каца без дъно, която ще се излее изведнъж..., а това са 40%...
237
3
 
20
 
! Отговори
зайка до зайко преди 4 години
ха ха ,дано кризите да минат по бързо,че голям глад ще ни дръсти
236
5
 
17
 
! Отговори
Таня преди 4 години
Жена.
235
4
 
28
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 241К.а.у.н прочети колко струва лечение от коронката в САЩ за да видиш дереджето на Хамериката...ако нямаш осигуровки лечението е над 85000 долара....т.е. ако нямаш лев мри да *** май.ка ти....затова и ще има много смъртни случаи в САЩ....