Плевнелиев: Още 3 месеца ще сме в първата фаза на кризата

Икономическата криза ще надмине мащабите на Голямата депресия
1 апр 2020 14:24, Нели Христова
351
Плевнелиев: Още 3 месеца ще сме в първата фаза на кризата
Снимка: БГНЕС

"Сблъскваме се с две кризи едновременно - здравна и икономическа", това заяви Росен Плевнелиев - президент на България 2012-2017 г., пред БНР.  Според него мерките, които правителството предлага в извънредната ситуация, са първи и ще се разширява палитрата им според развитието на кризата. Той прогнозира, че поне още три месеца България ще бъде в първата фаза на кризата.

"Ще се борим да овладеем процеса, да имаме контрол върху разпространението на вируса, за да избегнем пик на заболяването", каза той и начерта три пътя за излизане от кризата - чрез ваксина, чрез т.нар. "стаден имунитет" и чрез тотална промяна в социално-производствения модел, което означава, че светът ще бъде много различен.

По думите на президента Плевнелиев икономическата криза ще надмине мащабите на Голямата депресия от 30-те години на 20 век.

Плевнелиев представ разработен от българска компания модел за излизане от кризата, наречен "България на две скорости":

"Стъпка по стъпка - връщане към нормалността. Първата скорост са високо рисковите групи - възрастните хора, към които трябва да имаме специални мерки и те ще продължат дълго време. Втората е - младите, които са минали вече през болестта, те трябва да се завръщат вече навън и да работят".

Тази програма е представена на правителството и на Министерството на здравеопазването, посочи Росен Плевнелиев и обясни, че това е начинът, по който и Германия, и Южна Корея вървят.

Мярката 60:40 всъщност е 60:70

"Решението 60:40 не може да бъде наричано така, тъй като то не е така. Елементарната сметка показва, че то е 60:70, защото извън заплатата има още 30% допълнителни осигурителни разходи. Много държави поеха тези разходи, за съжаление в нашата страна не се случи това. Собствениците на компании ще трябва да добавят едни 30% отгоре във време, в което икономическата активност е спряла". Той прогнозира, че тази мярка ще проработи, но не и в мащаба, в който правителството очаква.

България пропусна стратегически мерки като ERM II

Росен Плевнелиев заяви, че България е пропуснала да вземе стратегически мерки, които биха помогнали на икономиката на страната и посочи за пример отложеното влизане на България в чакалнята на Еврозоната. По думите му много български политици от опозицията, включително и президентът Румен Радев, носят вина за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"***" секи,който си позволи да твърди,че "ПроСоТо" НЕ мрази това...същество!!!..Но:-Съществото е изговорила доста истини!НАИСТИНА КРИЗАТА,която ни чака след РАЗМИВАНЕТО на шантавата ПАНИКА,наречена "ковид19",ще бъде много тежка.Одеве един ми вика:-"Извънземните са пратили тоя вирус"...Аз знам от къде дойде,но не ми е ясно защо!..Разумът ми налага да мисля че е случайност,но...нещата,които знам ме карат да се почесвам по главата....както и да е!..Но Пл. не пропусна да спомене Радев
213
1
 
18
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
До СТРАНДЖАТА Колкото и да ти плащат за простотиите, които пишеш не си струва.
212
5
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Най известната "СЕКС КУКЛА" в света е ПЛЕВНЕЛИЕВ. Скривай се в някоя дупка и не се показвай никога, срам и позор си за Българския народ
211
3
 
43
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Суз бе ***! Ходи си гледай синоптичката и стига си се навирал в очите на хората. НИКОЙ не те харесва, на никой не му пука за мнението ти и плюнка не заслужаваш да хвърляме по теб ...
210
4
 
53
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Този човек е срам за цялата световна политическа история !!
209
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже електората някак си не повярва на Стоянова, пуснаха Плевнелиев да го убеждава.
208
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 223 АнонименЗапочни да мислиш - тай вече излез от шаброна и творчески мисли! Изход има! Варианти не един!
207
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май ще се мре,ако не от корона от глад!
206
3
 
12
 
! Отговори
:)) преди 4 години
"Стъпка по стъпка - връщане към нормалността.------------------Невярно! Оценка грешна! На Раско се иска всичко по старо му, т.с да се запаси статутковото което за него /мошенника/ е норма/нормално! Е, нема да е така! Друго ще е тъпака!
205
0
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 224 АнонименНемогат да се избегнат лекарства /поддържащи/, ... също и нета /?!?/, тел. ....
204
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя кой беше, че ни го показвате изобщо ?
203
0
 
31
 
! Отговори
э преди 4 години
Прегледах мненията, преобладават отрицателните, но в такъв случай кой слага минусите. Защо тези, които слагат минуси на отрицателните коментари не напишат положителни мнения, но такива почти няма.
202
20
 
3
 
! Отговори
А преди 4 години
До ЯИмаме, имаме, настоящият президент е направо карикатура... А, колко е *** и злобен този мъж под чехъл???
201
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tozi Този никога не го показвайте повече по ТВ и интернет медий.Най отвратителния но подкрепен от ГЕРБ.
200
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако, не работиш дължиш само наем и здравни осигуровки, ако работиш дължиш наем, ток, вода, заплати, осигуровки, данъци...и може би ще получиш 40% от заплатата на служителите. Да, това ще помогне, но само в случаите, когато може да реализираш стоката, или услугата, която предлагаш. Реално голяма част от хората са у дома си, а останалите не купуват, освен храна, маски, дезинфектанти... Да работиш, или да не работиш...това е въпроса!!!
199
3
 
35
 
! Отговори
Бай карол преди 4 години
Не се присмивайте на евроатлантика.той беше най-добрия президент от всички синоптици и най-лошия синоптик(оракул)сред всички президенти.
198
8
 
33
 
! Отговори
Помним Горни Лом преди 4 години
На първи октомври 2014 г., по време на служебното правителство, назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев, експлозия погуби наведнаж 15 души, повече от досегашните жертви на коронавируса в България. На тези хора беше възложена много рискована задача, от решаването на която, се беше отказала гръцка фирма. Остана загадка защо задачата е била прехвърлена на българи, каква е ролята на Плевнелиев за това, дали е действал като президент на България или като поземлен собственик в Гърция.
197
4
 
24
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Росен Плевнелиев заяви, че България е пропуснала да вземе стратегически мерки, които биха помогнали на икономиката на страната и посочи за пример отложеното влизане на България в чакалнята на Еврозоната-----------------Нещата са точно обратното на онова което твърди Роската! България не се подхлъзна по динената *** която и бяха подготвили някои п о м и я р и като пастиркта! Тоя е от глтницата дето едно кче залйв и цялата маала се огласява от лай!
196
9
 
2
 
! Отговори
До Селянин преди 4 години
Стaршинка на висок пост. Без думи.
195
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СелянинЛичи ти,че си селянин.