Мистерията – защо млади и здрави хора умират от COVID-19?

Учените подозират, че имунната им система работи прекалено добре
6 апр 2020 12:05, Нели Христова
279
Мистерията – защо млади и здрави хора умират от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Когато 30-годишният Бен Лаудър вдига температура и се оказва, че е заразен с COVID-19, той не е изненадан - съпругата му, Бранди, е дала положителна проба само преди няколко дни. Двамата дори не се притесняват от вируса, тъй като са млади и здрави. Не би трябвало ситуацията да се усложни.

Но след няколко дни симптомите на Бен, учител и треньор по баскетбол, без други заболявания, се влошават. След като започва да изпитва трудност да диша, той решава, че е време да отиде в спешното.

"Беше много притеснен. Дойде в стаята ми, където си почивах, и ми каза: "Знаеш ли, мисля, че трябва да отида. Трябва да се закарам в болницата." Тогава го попитах, дали е сигурен, че иска да отиде там, а той бе категоричен - трябваше да отиде в спешното", разказва Бренди пред CNN. Тя откарва съпруга си до болницата, но не може да влезе вътре с него. През цялата нощ стои отпред в колата си, а Бен постоянно й изпраща съобщения, за да знае какво е състоянието му.

В болницата Бен получава кислород и реагира добре. След това лекарите му дават различни течности и тиленол и го изпращат у дома. Състоянието му леко се подобрява, дори мъжът успява да стане и да вечеря. Късно вечерта обаче тежките симптоми се завръщат. Дишането му става все по-трудно и по-трудно, но когато Бренди го пита дали да се върнат в спешното, Бен обаче не е сигурен. Тя продължава да се ослушва, дали мъжа й диша. Когато се събужда в 6 сутринта обаче, той е издъхнал.

Бренди била в шок - тя не можела да повярва, че млад, здрав мъж, без заболявания, може да се влоши толкова бързо. Ала нейната история не е прецедент. Много млади хора почиват от COVID-19 по света, а това продължава да е една мистерия за експертите.

Защо има и млади, здрави хора, които падат жертва на вируса?

Истина е, че COVID-19 засяга най-сериозно по-възрастните хора, най-вече тези, които имат вече съществуващи здравословни проблеми, като сърдечна недостатъчност, високо кръвно, дихателни проблеми или диабет. Също така имунната система на възрастните хора е доста по-отслабена и трудно се бори с болестта. Ала случаите, като този на Бен, също не са малко.

Вече знаем, че коронавирусът не е болест, която удря само възрастните хора. По-младите нито са застраховани, нито са имунизирани срещу него.

"Вероятността младите хора да умрат е много по-малка, но изглежда, че се появява необичаен модел", казва д-р Антъни Фауци. Именно това прави коронавируса толкова "необичайно заболяване"."Очарован съм, казва той - ... от това, което бих нарекъл патогенеза. Защото имаме толкова много хора, които се справят добре с болестта и после имаме тези, които изведнъж имат нужда от респиратор и след това умират. Искам да кажа, има нещо, което ни липсва от гледна точка на патогенезата. И не мисля, че ви засяга само ако сте в напреднала възраст или имате заболявания. Там се случва нещо друго, което се надяваме в крайна сметка да разберем."

Какво се крие тук? Учени и лекари се опитват да разберат дали отговорът не се крие в нашите гени. Те се опитват да разберат по какво се различават онези млади хора, които дори нямат симптоми, от тези, които умират. Една от възможностите е вариация на гена ACE2 - това е ензим, който се прикрепя към външната повърхност на клетките на белите дробове, както и на сърцето.

В статия за списание Science имунологът д-р Филип Мърфи от Националния институт по алергия и инфекциозни болести пише, че "вариациите в гена на АСЕ2, които променят рецептора, могат да улеснят или да затруднят вируса да попадне в белодробните клетки".

Друг вариант, който се разглежда, е начинът, по който имунната система реагира на вируса. Може да се окаже, че бързата й реакция при младите и здрави хора не е толкова полезна. Тя може да предизвика масивна възпалителна буря, с която белите дробове трудно могат да се справят.  Проблемът тук не е, че имунната система е отслабена или е на възрастен човек, а че работи прекалено добре. За това на места се появяват твърденията, че лекарствата, подтискащи имунната система, понякога дават резултат.

А може би това е в резултат на факта, че някои по-млади и здрави хора, мислейки, че са неуязвими, почти не спазват социалното дистанциране и в резултат на това са били изложени на много по-големи вирусни натоварвания.

Може да отнеме месеци преди да се определи по-добре основната патология. Засега, независимо от вашата възраст или основното състояние, съветите остават същите - останете вкъщи, измийте ръцете си и намалете експозицията на вируса  колкото е възможно повече. Дори и да развиете леки симптоми, вероятно е най-добре да останете вкъщи, за да се възстановите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари