Мистерията – защо млади и здрави хора умират от COVID-19?

Учените подозират, че имунната им система работи прекалено добре
6 апр 2020 12:05, Нели Христова
279
Мистерията – защо млади и здрави хора умират от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Когато 30-годишният Бен Лаудър вдига температура и се оказва, че е заразен с COVID-19, той не е изненадан - съпругата му, Бранди, е дала положителна проба само преди няколко дни. Двамата дори не се притесняват от вируса, тъй като са млади и здрави. Не би трябвало ситуацията да се усложни.

Но след няколко дни симптомите на Бен, учител и треньор по баскетбол, без други заболявания, се влошават. След като започва да изпитва трудност да диша, той решава, че е време да отиде в спешното.

"Беше много притеснен. Дойде в стаята ми, където си почивах, и ми каза: "Знаеш ли, мисля, че трябва да отида. Трябва да се закарам в болницата." Тогава го попитах, дали е сигурен, че иска да отиде там, а той бе категоричен - трябваше да отиде в спешното", разказва Бренди пред CNN. Тя откарва съпруга си до болницата, но не може да влезе вътре с него. През цялата нощ стои отпред в колата си, а Бен постоянно й изпраща съобщения, за да знае какво е състоянието му.

В болницата Бен получава кислород и реагира добре. След това лекарите му дават различни течности и тиленол и го изпращат у дома. Състоянието му леко се подобрява, дори мъжът успява да стане и да вечеря. Късно вечерта обаче тежките симптоми се завръщат. Дишането му става все по-трудно и по-трудно, но когато Бренди го пита дали да се върнат в спешното, Бен обаче не е сигурен. Тя продължава да се ослушва, дали мъжа й диша. Когато се събужда в 6 сутринта обаче, той е издъхнал.

Бренди била в шок - тя не можела да повярва, че млад, здрав мъж, без заболявания, може да се влоши толкова бързо. Ала нейната история не е прецедент. Много млади хора почиват от COVID-19 по света, а това продължава да е една мистерия за експертите.

Защо има и млади, здрави хора, които падат жертва на вируса?

Истина е, че COVID-19 засяга най-сериозно по-възрастните хора, най-вече тези, които имат вече съществуващи здравословни проблеми, като сърдечна недостатъчност, високо кръвно, дихателни проблеми или диабет. Също така имунната система на възрастните хора е доста по-отслабена и трудно се бори с болестта. Ала случаите, като този на Бен, също не са малко.

Вече знаем, че коронавирусът не е болест, която удря само възрастните хора. По-младите нито са застраховани, нито са имунизирани срещу него.

"Вероятността младите хора да умрат е много по-малка, но изглежда, че се появява необичаен модел", казва д-р Антъни Фауци. Именно това прави коронавируса толкова "необичайно заболяване"."Очарован съм, казва той - ... от това, което бих нарекъл патогенеза. Защото имаме толкова много хора, които се справят добре с болестта и после имаме тези, които изведнъж имат нужда от респиратор и след това умират. Искам да кажа, има нещо, което ни липсва от гледна точка на патогенезата. И не мисля, че ви засяга само ако сте в напреднала възраст или имате заболявания. Там се случва нещо друго, което се надяваме в крайна сметка да разберем."

Какво се крие тук? Учени и лекари се опитват да разберат дали отговорът не се крие в нашите гени. Те се опитват да разберат по какво се различават онези млади хора, които дори нямат симптоми, от тези, които умират. Една от възможностите е вариация на гена ACE2 - това е ензим, който се прикрепя към външната повърхност на клетките на белите дробове, както и на сърцето.

В статия за списание Science имунологът д-р Филип Мърфи от Националния институт по алергия и инфекциозни болести пише, че "вариациите в гена на АСЕ2, които променят рецептора, могат да улеснят или да затруднят вируса да попадне в белодробните клетки".

Друг вариант, който се разглежда, е начинът, по който имунната система реагира на вируса. Може да се окаже, че бързата й реакция при младите и здрави хора не е толкова полезна. Тя може да предизвика масивна възпалителна буря, с която белите дробове трудно могат да се справят.  Проблемът тук не е, че имунната система е отслабена или е на възрастен човек, а че работи прекалено добре. За това на места се появяват твърденията, че лекарствата, подтискащи имунната система, понякога дават резултат.

А може би това е в резултат на факта, че някои по-млади и здрави хора, мислейки, че са неуязвими, почти не спазват социалното дистанциране и в резултат на това са били изложени на много по-големи вирусни натоварвания.

Може да отнеме месеци преди да се определи по-добре основната патология. Засега, независимо от вашата възраст или основното състояние, съветите остават същите - останете вкъщи, измийте ръцете си и намалете експозицията на вируса  колкото е възможно повече. Дори и да развиете леки симптоми, вероятно е най-добре да останете вкъщи, за да се възстановите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
12
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Защо, млади и здрави хора умират от грип? Или се разболяват от рак?
193
1
 
10
 
! Отговори
тъпан преди 4 години
а ве мийте си ръцете ве ;)
192
1
 
9
 
! Отговори
агхххх преди 4 години
С тия разкази тип истории, журналята сте много досадни. То е ясно че това е превод от не знам си къде си ама идеята не да разказвате приказки, а да информирате хората. Къде изчезнаха новините които ясно и кратко дават информираност за събитието което се разказва.....
191
3
 
2
 
! Отговори
zoro преди 4 години
НЕ всички ще умрът,но Всички ще се променят...Това е нов патоген.Който оцелее-ще бъде различен.
190
1
 
14
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Като напишете че не е прецедент, а точно два реда след това става ясно, че в света има 50 такива случая, ги прави прецедент. Защо млади и здрави хора умират от ... . От вероятно много над 10 15 млн. хора по света, които в момента имат вируса в себе си, са умряли 100 или 1000, уау *** и сериозната цифра, дет са вика 1 на 100 000 или 1 на 10000, то това си е направо тенденция. Абе хора вече ставате смешни, деца умират от страшната болест, да 5 деца, даже за всяко по отделно написахте вече. Стига
189
4
 
24
 
! Отговори
9 преди 4 години
Начи човекът със затруднено дишане, те му дали "течности" и парацетамол. Бравос, бравос. Велика здравеопазваща система е това Американската. После що бил умрял.
188
1
 
26
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Очарован съм? Такова нещо никой не може да каже за болест. Бас ловя, че фразата е била I am impressed което е впечатлен съм. Внимавайте като превеждате бе хора...
187
0
 
5
 
! Отговори
Проверил преди 4 години
До Копирам самоДа, вярно е, само че не е вчера, а преди две седмици, няколко дни преди синът му да се окаже заразен с вируса. Изобщо кой политик какво казва няма никакво значение за реалностъта на заболяването.
186
0
 
3
 
! Отговори
Верно ли преди 4 години
С две думи,шайка негодници/мутри/
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Верно лиТо пък едно насилие.... То стадото ако го оставиш само ще се унищожи.
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХмЧе малко ли е да си лишен от правото си за свободно придвижване? То е все едно да си задържан със заповед, както по Закона за МВР, и там имаш абсолютно всички права, без правото на свободно придвижване. Само дето там те пускан навън след 24 часа, много рядко след 72 часа, а тук си лишен от това право месеци и седмици.Отделно на задържан арестант се полага да го хранят, нали не мислиш, че някой ще тръгне по къщята да раздава манджа на хората в изолация?
183
1
 
5
 
! Отговори
Верно ли преди 4 години
да ти поясня ако не знаеш защитнико на праваСоциологът Макс Вебер, застъпвайки теорията за насилието, дефинира понятието държава като човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие.
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Верно лиМай се обърка в публикациите, пишат различни хора.Това за кого важи закона е едно, а дали се спазва е съвсем друг въпрос.Аз казвам, че масово се слухти и то по- най- нагъл и безочлив начин в личната кореспонденция на много хора, ти ако искаш ми вярвай, ако не искаш - недей.
181
1
 
0
 
! Отговори
Верно ли преди 4 години
До Анонимен208уж си юрис защитник на човешки права ,а сам казваш,че за милиционерите закон не важи?!
180
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Верно лиТе и преди това си слухтяха, незаконно. Имаха масово достъп до месинджъри, вайбъри, фейсбуци на който си щеш, познавам и такива ***, които се фукаха тук и там и се опитваха да манипулират неудобни колеги.Смятай за какви *** и *** става въпрос.
179
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХмНе те знам какъв "специалист си", но това, което пишеш не е вярно.При извънредно положение имаш само две права, нищо друго.1. Право на живот2. Право да не бъдеш поглаган на мъчениеДругото е ала-бала. И хората са прави да се тревожат, защото току-виж на нашите продажни политици вземе, че им се услади това съвременно робство.
178
3
 
6
 
! Отговори
Верно ли преди 4 години
До ХмА нещо да кажеш за законите които набързо гласуваха ***?За слухтенето примерно на милиционерите на телефоните?
177
0
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Защото такава стъкмистика е направил писъра,това са му поръчали,това пише.
176
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се разкарат "брифингите", хората ще продължат да умират от обичайните си болести. Така ще отпадне и необходимостта от "извънредно" положение.
175
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
Защото ако се ровехте и търсехте щяхте да знаете, че предписват вече всякаква ненасилствена смърт на тов измислен вирус.