Мистерията – защо млади и здрави хора умират от COVID-19?

Учените подозират, че имунната им система работи прекалено добре
6 апр 2020 12:05, Нели Христова
279
Мистерията – защо млади и здрави хора умират от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Когато 30-годишният Бен Лаудър вдига температура и се оказва, че е заразен с COVID-19, той не е изненадан - съпругата му, Бранди, е дала положителна проба само преди няколко дни. Двамата дори не се притесняват от вируса, тъй като са млади и здрави. Не би трябвало ситуацията да се усложни.

Но след няколко дни симптомите на Бен, учител и треньор по баскетбол, без други заболявания, се влошават. След като започва да изпитва трудност да диша, той решава, че е време да отиде в спешното.

"Беше много притеснен. Дойде в стаята ми, където си почивах, и ми каза: "Знаеш ли, мисля, че трябва да отида. Трябва да се закарам в болницата." Тогава го попитах, дали е сигурен, че иска да отиде там, а той бе категоричен - трябваше да отиде в спешното", разказва Бренди пред CNN. Тя откарва съпруга си до болницата, но не може да влезе вътре с него. През цялата нощ стои отпред в колата си, а Бен постоянно й изпраща съобщения, за да знае какво е състоянието му.

В болницата Бен получава кислород и реагира добре. След това лекарите му дават различни течности и тиленол и го изпращат у дома. Състоянието му леко се подобрява, дори мъжът успява да стане и да вечеря. Късно вечерта обаче тежките симптоми се завръщат. Дишането му става все по-трудно и по-трудно, но когато Бренди го пита дали да се върнат в спешното, Бен обаче не е сигурен. Тя продължава да се ослушва, дали мъжа й диша. Когато се събужда в 6 сутринта обаче, той е издъхнал.

Бренди била в шок - тя не можела да повярва, че млад, здрав мъж, без заболявания, може да се влоши толкова бързо. Ала нейната история не е прецедент. Много млади хора почиват от COVID-19 по света, а това продължава да е една мистерия за експертите.

Защо има и млади, здрави хора, които падат жертва на вируса?

Истина е, че COVID-19 засяга най-сериозно по-възрастните хора, най-вече тези, които имат вече съществуващи здравословни проблеми, като сърдечна недостатъчност, високо кръвно, дихателни проблеми или диабет. Също така имунната система на възрастните хора е доста по-отслабена и трудно се бори с болестта. Ала случаите, като този на Бен, също не са малко.

Вече знаем, че коронавирусът не е болест, която удря само възрастните хора. По-младите нито са застраховани, нито са имунизирани срещу него.

"Вероятността младите хора да умрат е много по-малка, но изглежда, че се появява необичаен модел", казва д-р Антъни Фауци. Именно това прави коронавируса толкова "необичайно заболяване"."Очарован съм, казва той - ... от това, което бих нарекъл патогенеза. Защото имаме толкова много хора, които се справят добре с болестта и после имаме тези, които изведнъж имат нужда от респиратор и след това умират. Искам да кажа, има нещо, което ни липсва от гледна точка на патогенезата. И не мисля, че ви засяга само ако сте в напреднала възраст или имате заболявания. Там се случва нещо друго, което се надяваме в крайна сметка да разберем."

Какво се крие тук? Учени и лекари се опитват да разберат дали отговорът не се крие в нашите гени. Те се опитват да разберат по какво се различават онези млади хора, които дори нямат симптоми, от тези, които умират. Една от възможностите е вариация на гена ACE2 - това е ензим, който се прикрепя към външната повърхност на клетките на белите дробове, както и на сърцето.

В статия за списание Science имунологът д-р Филип Мърфи от Националния институт по алергия и инфекциозни болести пише, че "вариациите в гена на АСЕ2, които променят рецептора, могат да улеснят или да затруднят вируса да попадне в белодробните клетки".

Друг вариант, който се разглежда, е начинът, по който имунната система реагира на вируса. Може да се окаже, че бързата й реакция при младите и здрави хора не е толкова полезна. Тя може да предизвика масивна възпалителна буря, с която белите дробове трудно могат да се справят.  Проблемът тук не е, че имунната система е отслабена или е на възрастен човек, а че работи прекалено добре. За това на места се появяват твърденията, че лекарствата, подтискащи имунната система, понякога дават резултат.

А може би това е в резултат на факта, че някои по-млади и здрави хора, мислейки, че са неуязвими, почти не спазват социалното дистанциране и в резултат на това са били изложени на много по-големи вирусни натоварвания.

Може да отнеме месеци преди да се определи по-добре основната патология. Засега, независимо от вашата възраст или основното състояние, съветите остават същите - останете вкъщи, измийте ръцете си и намалете експозицията на вируса  колкото е възможно повече. Дори и да развиете леки симптоми, вероятно е най-добре да останете вкъщи, за да се възстановите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък последният починал от Шумен бил и с КАРЦИНОМ....
213
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради "качествената" храна ще да е.
212
0
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 4 години
Да, така е!
211
5
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
до 127Таквиз *** като тебе цял живот са се упражнявали на гърбът ми да ме учат и поучават!И знаеш ли,че отдавна измряха и не можеш да им издириш гробът къде са заровени,а аз си продължавам живота и не се мисля за много умен,колкото тях!Възможно е да не съм добре с правописът. Над 20 години не живея в България и ми се налага да ползвам 4ри езика.Лошото е,че г,оведа като теб когато си мислят че ще уязвят някой като мен почват да се мерят по хубост,правопис и богатство,но моята цел не е тази!
210
1
 
25
 
! Отговори
Къде е новината тук? преди 4 години
От самото начало на това се знае, че усложнения от вируса водят до пневмония. От 30 000г знаем, че от пневмония всеки може да умре. Според данни на UNICEF по 800 000 деца умират годишно от пневмония. Според данни на СЗО по над 5 милиона умират годишно от пневмония. Къде е новината? Никой не е спорил, че ако си на 30 си безсмъртен. Официалната смъртност при хора под 40 е 0.2% и не се е променила. Над 150 човека под 40 са умрели. Нов щам няма дето да е по опасен. Къде е новината или пак паника?
209
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 239 КитаецБраво !
208
1
 
6
 
! Отговори
Китаец преди 4 години
Covid19 Е щам на Корона вируси!Корона вируса може би съществува във всеки човешки организъм!Така че политиците и техните заплати и авоари са пряко зависими от световната пандемия !
207
3
 
15
 
! Отговори
Котки преди 4 години
ОК, заразените до момента са 1300000 и бройката расте. Казват че сумарно смъртността при хора до 30 г. е някъде 0,6 % (ако съм разбрал правилно) . Значи би трябвало да има 7800 починали млади хора? Обяснете къде не излизат сметките. Кой са тези повече млади, над които умуват учените? Какво точно казвате в тази статия? "Имало едно време един млад треньор и той умрял, учените умуват" Над какво? Къде са ви данните, къде са противоречията и кой ви направи журналисти?
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що и аз щя х да умра от пневмония като дете бе ?
205
0
 
1
 
! Отговори
От необуздания преди 4 години
Колегите от снимачната... може ли името на Сагата... за да си сваля довечеря от замундата...
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименчовекът е бил треньор по баскетбол....
203
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото късно им обръщат нужното внимание, нали уж според СЗО младите прекарвали заболяването по-леко, но сега се оказва, че не е съвсем така!Сега твъдят, че от значение било какво количество вируси е попаднало първоначално в организма, тоест, "Оverloaded".
202
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото, тъ-пите журналисти ни промиват мозуците, че е така, за това
201
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прецедентът е нещо безпрецедентно.
200
6
 
39
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
До писарите - спрете да сеете паника сред хората. Стана ни ясно - всички от млад до стар от здрав до болен - могат да оздравеят или починат. Истината е, че всичко е определено от горе - кой ще се разболее, кой ще умре, колко време ще продължи заразата. Ако искате нещо да промените, обърнете се с молба към Бога. Някои казват "Не вярвам в Бог - не съм го виждал". Такива са чудни хора - в коронавирус вярват без да го виждат, а в Бог не вярват.
199
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизаш в болница и ставаш опитно зайче. Налтъпкват те с няколко вида антибиотици в комбинация с други коктейли и чакат едно от двете - изцеление или преселение.
198
4
 
5
 
! Отговори
макаков преди 4 години
тоа на снимката 30 годишен ли е?
197
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки организъм реагира различно на вируса. има млади хора, на пръв поглед здрави, но реално със слаба имунна система. отделно вируса мутира.
196
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Млади хора умират и от катастрофи, че даже и от сърдечно-съдови заболявания.И то в пъти повече, отколкото от този вирус.Ха сега де! Защо така?
195
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и от операция на сливици умират млади хора и деца.Напишете една статия и за това. Аман от нескопосана политика и сляпо изпълнение на спуснати заръки!