Доц. Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал

Той твърди, че ако не се действа правилно, загиналите ще са повече
7 апр 2020 09:55, Нели Христова
528
Доц. Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал
Снимка: БГНЕС

Тезата на доц. Атанас Мангъров за колективния имунитет срещу COVID-19 вбеси премиера Бойко Борисов. Той го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре. Мангъров бе част от наскоро създадения и набързо закрит Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата.

"В момента статутът на съвета е като на неформална организация. Продължавали да поддържат връзка помежду си, евентуално да дават съвети", каза доц. Атанас Мангъров пред bTV.

"В устата ми се слагат думи, които не съм казал, някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да влизам в такъв. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна", заяви доцентът.

"Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това - трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб", обясни Мангъров.

"Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало", опонира той на пълната социална изолация

"Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя", обяви Мангъров.

В момента по думите му у нас "нищо особено не се случва - под 600 заразени и 22 -ма умрели".

"Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист - не съм враг на държавата", обобщи доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
2
 
7
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 417Баце, са не знам колко си запознат с медицинската система, но дори и един включен на респиратор има нужда за него да се грижат трима, а най добре четирима души. Ако много е късо с хората и двама до трима. Тва значи, че се дърпат хора от други отделения и пр, но тва е нещо, което засега само медицинския персонал. Карантинираните и под наблюдение както и самото тестване имат нужда от изванредно ного хора, които да поемат част от системните натоварвания.
380
3
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Хора, скоро ще дойде време за план и действия относно отслабване на ограниченията. След около 2 макс 3 седмици трябва да се действа. Няма как . Не може изолация два-три месеца. Нали разбирате, че в топлото време хората ще са масово навън на разходки. Вече се случва. Та, идва резнонния въпрос - като се разхлабят мерките как ще се действа спрямо заразените на ден? Каква бройка ще е критерия, че всичко е наред или не е наред? Защото нали се сещате, че на 13.05 няма да са 0 нови случая.
379
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноо добре разбрах какво има предвид, Баце. Ама айде, молим те, цяла здравна система - брой ги колкото си щеш линии - да не може да се справи с малко над 500 болни, не е сериозно.
378
1
 
10
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До набор 19"Просто този вирус е направен в лаборатория и го водят дизайнерски и за това виросолозите не знаят как действа все още."Баце, заклевам се, като прочета нещо такова ме напушва смех. Баце, освен ако немаш предвид че природата е "големия дизайнер", нема никакъв шанс тва чудо да е създадено от човек. То тва се предолага и от самия ти отговор, шот нема как хем хората да са го създали къвто го искат, хем да не знаат как работи. Или е едното или другото.
377
1
 
4
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До до 405Баце, той човека имаше предвид да помагате на лекарите, и ако тва е имал предвид има доволно места ако не на първа линия (първа линия се пак е за специализирания медицински персонал), то на втора. Повервай ми, има нужда от ного хора.
376
1
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 404 АнонименМойте маски които нося са подърък! От др дсрана аз подарих маските които кпих от аптката на приятел! Трето мога да шия и не ми е проблем не само са си шия маска, но честноказано и да печела пари от това, т.с продавам! пп. тъпо е да ме наричаш комнист! Просто не съм! Прочети пост.399 как Борисов/доктор по всичкология и неразбиращ от вирусология провокира търгашите / шиене или продажба на маски които не вършат работа за целта/! За това безобразие кой е виновен? Или народа да плащ
375
6
 
18
 
! Отговори
Закон божи преди 4 години
Един е Б.Б и Мутавчийски е негов пророк.Ще слушате и ще изпълнявате.Важен е само пагона оттам иде мъдроста и познанието.Какво означава некакъв професор ,и 38 години опит са нищо пред генералският пагон.Пичове айде на бас че Мутавчийски го чака полит кариера ,ми то до изборите не остана време.
374
7
 
4
 
! Отговори
набор 19 преди 4 години
Няма нищо страшно. Това което става е ставало и друг път от 20 години насам.Просто тогава не са го коментирели по телевизията. " видяла жабата че подковават коня и тя си вдигнала краката". Сто процента икономическа простотия. Просто този вирус е направен в лаборатория и го водят дизайнерски и за това виросолозите не знаят как действа все още.
373
4
 
1
 
! Отговори
до 405 преди 4 години
Ми да се цаним, ама тя първата линия заета от генералите. Пък втора няма.
372
2
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 404 АнонименКой ти е казал, че държавата вади някакви маски от резерва и трябва да ги раздава на населението? И веднага "парите са изхарчени".--------------Ако предположението ми е невярно то нещата са още по зле в тази Тикварова държавица! В държави където имат отношение към народа си, държавниците се грижат за здравето на общността/хората, маските са безплатни!! Тези държави Австрия, Гърция, ..., наскоро и Турция явно са комунистически, м?!? пп. насила ме правиш комунист обаче! Смешно
371
4
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
Тотален геноцид, над цял един народ и държава. Ударно се затвориха толкова бизнеси, които повлякоха други след себе си. Масово хора остават без работа и в същото време - карат хората да си плащат всичко, ток, вода, телефон, храна. Отрочката за ток е 10 дни?!?! Че аз ако нямам пари на 10-ти, да си платя тока, откъде ще имам пари на 20-ти да го платя??? Що за глупост е това? Хората масово нямат доходи а искат да се плащат разходи. Откъде да вземат пари хората? Генцид над народа и държавата
370
0
 
4
 
! Отговори
Баце преди 4 години
Бацета, смисъла на маската е да не плюете капки, които могат да съдържат вируса, а не да не вдишвате вируса, макар че на теория поне маската требва да ви предпази ако полети нещо към устата и носа ви. С други думи с маската вие пазите другите от себе си. Са, има значение и ква е маската: колко по висок стандарт за защита покрива толко по верно е тва кое казах.
369
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ...Юристите много добре знаят, че по чл. 24 (1) няма правно основание да се създава този ЩАБ.Сериозно? Ако *** смятаха, че това е така отдавна да са оревали орталъка. *** и той.
368
7
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Както някой по долу каза - да носиш маска, докато си сам в автомобила си и шофираш.... това е все едно да си правиш ч***я с презерв***тив. Т.е. - няма смисъл. Всичко е насаждане на паника, разберете го. Незаконен ЩАБ, изнася фалшиви данни и новини, насажда паника сред населението. Променя закони, обявява извънредно положение. Юристите много добре знаят, че по чл. 24 (1) няма правно основание да се създава този ЩАБ. Но и те си мълчат.Медиците не изнасят реални данни, който умре, казват коронавирус.
367
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПривържениците на Мангъра и самия той да се цанят доброволци на първа линияако може и *** да вземат :)
366
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До М, да ...в БГ по ДВА пъти вземат пари за маски? Веднъж държавата трябва да ги дава /от резрва, парите са изхарчени вероятно/, втори път народа сам трябва да си ги плаща!хайде да спреш с тази пропаганда. Кой ти е казал, че държавата вади някакви маски от резерва и трябва да ги раздава на населението? И веднага "парите са изхарчени". Човек не може да ви разбере вас *** - хем не щете маски, хем що не ви ги подаряват.
365
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Привържениците на Мангъра и самия той да се цанят доброволци на първа линия без да носят маски и като прекарат вируса стават фрий оф чардж, точно както е теорията им.
364
1
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
394ти, дали са заразени толкова или топкова от изследваните са дали положителен резултаат на теста? За да твърдишподобно неще, ми да доказателство за тестУваните 1.5 милиарда.Колко са го изкарали на крак без симптоми само Един знае.
363
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За маските - да. Може би в определени случаи все пак е добре да се носят - в автобуса, в магазина, при джипито. Но е и на улицата или в личния автомобил, каквато е практиката напоследък.
362
6
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Прав е човекът.Все някога мишките ще изпълзят от дупките си, ще излязат навън и там ще ги дебне Вирусът. И айде пак Мутафчийски, извънредно положение, глад, мизерия и т.н.