Доц. Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал

Той твърди, че ако не се действа правилно, загиналите ще са повече
7 апр 2020 09:55, Нели Христова
528
Доц. Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал
Снимка: БГНЕС

Тезата на доц. Атанас Мангъров за колективния имунитет срещу COVID-19 вбеси премиера Бойко Борисов. Той го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре. Мангъров бе част от наскоро създадения и набързо закрит Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата.

"В момента статутът на съвета е като на неформална организация. Продължавали да поддържат връзка помежду си, евентуално да дават съвети", каза доц. Атанас Мангъров пред bTV.

"В устата ми се слагат думи, които не съм казал, някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да влизам в такъв. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна", заяви доцентът.

"Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това - трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб", обясни Мангъров.

"Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало", опонира той на пълната социална изолация

"Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя", обяви Мангъров.

В момента по думите му у нас "нищо особено не се случва - под 600 заразени и 22 -ма умрели".

"Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист - не съм враг на държавата", обобщи доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
6
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А защо не е повторил любимата си мантра, че не трябва да се носят маски? Защо не го питахте затова или и за него си е променил мнението? Трябва да се вземат адекватни мерки, ама не казва какви, Голем Експерт!
340
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце ти на какъв език пишеш? Може ли в един пост от три изречения да имаш 12 грешки. Айде малко се стегни и тогава пак ръси мъдрости.
339
4
 
8
 
! Отговори
за съжеление преди 4 години
Популистите преборват Професионалистите за пореден път Но на каква цена?
338
4
 
6
 
! Отговори
спазвам изолацията преди 4 години
Спазвам изолацията и следя какво се случва. И е страховито - и здравната система не помага, ако нещата тръгнат на зле, дори и да си в топ Болницата. А и никой не отрича, че 80% ще се заразят. И пак отлагат прогнозите за пик за още след Х седмици...Какво излиза - неизбежно който не може да пребори короната - ще си отиде. А останалите дълго и мъчително ще тъпея по къщите докато всичко наоколо се руши. Не знам дали "не се замерват с камъни" професионалистите, които имат малко идея кое е по-добре..
337
1
 
2
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 373Баце, тва е верно, никой нищо не гарантира, понеже никой още не знае какви са средносрочните и дългосрочни ефекти от таа работа (те едвам успеват да приемат болните, камо ли да прават изследвания на вече един път оздравелите). Се пак се знае, че антитела се изграждат, което е признак, че човек придобива некаква степен на защита. Колко и каква е трудно да се каже. Ако следващото боледуване е по-леко, тва вече е сериозен напредък. Кво има да се коментира на последиците?
336
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За боледувал с covid-19 никъде не се гарантира, че човека вече има имунитет....Единствено се предполага, че последващото боледуване ще е по-леко. Да не коментирам последиците след "оздравяване".
335
9
 
10
 
! Отговори
не съм баце, но нищо преди 4 години
Защо на Мангъров няма да му се наложи да лъже и маже ли? - ами защото, когато човек говори това, което мисли, не му се налага да си припомня какво е говорил n дни назад. И все пак, надявам се нощ и Бойкото ви да излязат сухи. Оптимист съм, знаете ли защо? - защото и карантината им е като всичкото им - симулация. Т.ст. надявам се, че след като я отменят, повечето от нас ще имаме имунитет. Така те ще се пъчат как са ни спасили, 80 % ще ръкопляскат, а другите 20% ще питат- ама за к во ги ручахме ..
334
1
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Доц. Дамян ИлиевБаце, тва е разумно според мен, и вервам, че ше се мине точно на тоа вариант като олабим общата карантина. Ше требват екипи за бързо реагиране по обласни центрове (ако требва подпомагани от военните).
333
2
 
3
 
! Отговори
367, преди 4 години
За теб не ръкавици, а скафандър трябва - да не става никой свидетел на глупостта ти. Ти, ако щеш, под скафандъра си сложи и цял пакет ръкавици и един маншон отгоре.
332
1
 
2
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 363Баце, ти тва откъде го знаеш? Питам, защо аз четем постоянно некви мнения на некви важни клечки във Вирусологията (Кекуле, Протцер, и други такъви лица) и те не са сигурни, но предполагат, че имаш поне временно. Просто не казват неща които не са доказани, което е нормално за некои отговорни хора. Та ми е интересно ти откъде си информиран повече от, да речем шефчето на Берлинската клиника ШаритЕ по теа въпроси? Както обикновено, предварително ти благодарим за отговора!
331
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доцент Мангъров, изключително много Ви уважавам заради професионализма Ви, но още повече заради смелостта Ви да поставите този професионализъм срещ, вийнстващата профанизация!Желая Ви успех - личен и професионален!
330
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От този чух да не носим ръкави ци че може да хванем гъбички.Сега имам оправдание защо кварталната магазинерка хваща всичко с голи ръце, месо ,сирене ,банкноти.честито на заразените. И това е доктор доцент...Дай боже на всеки здраве че ако попаднеш на такива,не знаеш каква теория ще ти приложи
329
6
 
4
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 4 години
Тактиката на ГЕРБ за борба с COVID-19 трябва да е същата като при борбата с чумата по свинете миналата година. Трикилометрови зони около огнището и в тях всичко под ножа. В седемколометровите зони около огнището тестове и ако има вирус-пак под ножа! Успехът е гарантиран.
328
15
 
13
 
! Отговори
пинко преди 4 години
Точно такъв си, заедно с Радев сте врагове на държавата!!
327
2
 
3
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Анонимен 362Баце, аз тоа аргумент го чуваш често от по-умните от мен (явно), обаче като се сета за ограниченията за скороста, краш тестовете за безопасност, глобите и други такъви посточнни мерки и не мога да не отбележа, че тва сравнение малко издиша. Дуго нещо дето исках да те питам, понеже каза че язденето на кон е по-безопасно: баце ти качвалл ли си се на кон некога у жувота и при какви обстоятелства (благодара ти от се сърце за отговора)?
326
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТТи още ли не си разбрал, че при този вирус няма... гаранция за придобит имунитет...Невежеството просто е навсякъде... Боже Господи...
325
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те от катастрофи загиват повече хора отколкото от тая корона. При това от катастрофите все млади гинат.Луди млади безсмъртни, но гинат. Дали да не въведен една карантина. Всички у дома.Спираме бензина, затваряме заводите. Язденето на кон е по - безопасно.А на магаре още повече. А вървенето пеша даже е полезно. А сега даже и това ни забраниха. И то защо. *** им лъсна гол. Целта са 10 милиарда. Крадът и заминават. А какво направи властта от женската мечта Бойко? Бъчва. Корема му декар стана
324
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама то никой не е сам на този свят, бе хора. Всеки има за кого да се тревожи, включително и самият Мангъров. Само Бойко е сам като куче, и пак се тревожи човекът. Моля всички последователи на Мутафчийски да се оттеглят в манастир, заедно с хората, за които се тревожат!
323
4
 
14
 
! Отговори
Т преди 4 години
Човекът казва да се изследват хората за антитела , за да се видят, кои имат имунитет и може да задвижват социалния и икономически живот. Не виждам да се иска масово заразяване, то и сега болниците не издържат. Колко време може да си позволим изолация с по 300-400 теста на ден ?
322
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на епидемията Борис Джонсън ходеше и стискаше ръцете на хора в болниците като казваше, че не се притеснява от вируса. Естествен подбор...