Доц. Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал

Той твърди, че ако не се действа правилно, загиналите ще са повече
7 апр 2020 09:55, Нели Христова
528
Доц. Мангъров: В устата ми се слагат думи, които не съм казал
Снимка: БГНЕС

Тезата на доц. Атанас Мангъров за колективния имунитет срещу COVID-19 вбеси премиера Бойко Борисов. Той го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре. Мангъров бе част от наскоро създадения и набързо закрит Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата.

"В момента статутът на съвета е като на неформална организация. Продължавали да поддържат връзка помежду си, евентуално да дават съвети", каза доц. Атанас Мангъров пред bTV.

"В устата ми се слагат думи, които не съм казал, някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да влизам в такъв. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна", заяви доцентът.

"Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това - трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб", обясни Мангъров.

"Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало", опонира той на пълната социална изолация

"Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя", обяви Мангъров.

В момента по думите му у нас "нищо особено не се случва - под 600 заразени и 22 -ма умрели".

"Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист - не съм враг на държавата", обобщи доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
421
0
 
1
 
! Отговори
нали преди 4 години
Нали не очаквате хората да се изправят незащитени пред коиронавируса? За да са успешно проведени, трябва и карантината, и извънредното положение да се затвъардят с лекарство, което действа и лекува от заразата. В момента в телата на хората нищо не блокира вируса и всеки човек сам се справя с болестта
420
0
 
3
 
! Отговори
ясно преди 4 години
Много внимателно слушах мнението на Мангъров. Че ако след карантината хора, които нямат защита срещу коронавирус, се смесят с хора, изкарали болестта, то първите ще се разболеят. На което дори няма нужда аз да отговарям. Бойко го каза днес сутринта - Ключовата дума е ЛЕКАРСТВО. И се работие по въпроса.
419
0
 
2
 
! Отговори
asd преди 4 години
До LanОная епоха фалира и не можеше да продължи. Самите лидери тогава го признаха и обърнаха курса.
418
6
 
6
 
! Отговори
Не е ли най-добре, преди 4 години
най-после, един път завинаги да млъкнат тия професори,доценти,инфекционизисти,специалисти и всякакви други такива "специалисти",и да оставят да говори само Генерал-майор Мутафчииски?Не само на мен,а и на всички други,с които разговарям,ни омръзна,втръсна и досади,от телевизионните екрани,да се изреждат,скачат,прескачат и надскачат едни и същи муцуни,като по-клоните на дърво маймуни,да ни учат,поучават,направляват и наставляват,как правилно да си мием ръцете все едно сме назад във вековете?!?!?!
417
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 септ. 2013, 14:07 ч.Цената за 10-15 мин. консултация на д-р Атанас Мангъров е 140 лв. Златотърсач от човешките трагедии!
416
8
 
13
 
! Отговори
Винету Борисов преди 4 години
За интелигентен човек доц. Мангъров проявява учудващо неразбиране на ситуацията. Работата не е там, че 10 млрд. не могат да бъдат изтеглени без криза, насаждане на страх у хората и извънредно положение. Тиквата от Банкя си изпусна нервите, защото някакъв доцент му се бърка в бизнеса. Трябва му време да изтегли и усвои (окраде) заема, а после да си подаде оставката и да остави тези след него да се оправят с кризата.
415
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четох за хора,които са преглеждали децата си при него и казват,че нищо не разбира от медицина и само им е взел парите,без да помогне на децата им.Питайте го ,какво е медицинското му образование от Пловдив,където е завършил?Хората пишат само лоши неща за него в нета,включително и тези,които са лекували децата си при него,а медиите го превъзнасят,превъзнасят.
414
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До lan .Слънчоглед Царевица и Къртофи за начало бе ка,,ун
413
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен да е Била по втемето на Царя невижда каква ще да е тая епоха...През соца си бе за 380 000 души в продължение на 28 дни Правил съм инвентаризация на резерва през 85 ...
412
2
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Доц. Мангъров казва истината за развитието на една епидемия. Той никога не е казвал, че иска да умори хора. Той каза само какво се случва. Управляващите се страхуват, че хората след няколко месеца няма да гласуват за тях, защото не са взели мерки да ги предпазят. Ако следенето донякъде да го осъществят, то с природните закони не могат да се преборят. Вирусът вече си човешки и заедно ще си живеем, както с още няколко негови братовчеди. Ще го проболедуваме и през есента и пак ще стигнем до 70%.
411
0
 
9
 
! Отговори
Хигиена преди 4 години
В болниците и не само, ДА НАУЧАТ ХИГИЕНАТА !! Разбрахте ли???
410
3
 
0
 
! Отговори
До 451 Lan преди 4 години
България е първата десетка на производство на пшеница. Храна у нас има поне за 3,5 години без да се произвежда и изнася навън.
409
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон пред вашите научни познания,доцент Мангъров !!!
408
13
 
31
 
! Отговори
seira преди 4 години
ДОЦ. МАНГЪРОВ Е СПЕЦИАЛИСТ, ПРОФЕСИОНАЛИСТ, КОЙТО НЕ СИ ПРОДАДЕ ДУШАТА, НЕ СЕ СНИШИ И УПЛАШИ, А ПРОДЪЛЖАВА ДА ОТСТОЯВА ИСТИНАТА!!!ПОКЛОН ПРЕД ТАКИВА ХОРА!!!СТРАХА ОТ ВИРУСА Е НУЖЕН НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ЗА ДА ПРИКРИВАТ В "БОРБАТА СРЕЩУ ЕПИДЕМИЯТА" ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, КОИТО ИЗВЪРШВАТ СРЕЩУ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА!!!ЗАТОВА "ДРУГАРЯТ" БОРИСОВ Е ТОЛКОВА ПРИТЕСНЕН ОТ МНЕНИЕТО И ПОЗИЦИЯТА НА МАНГЪРОВ!!!ПОРЪЧКАТА Е: УНЕЩОЖАВАНЕ НА НАРОДА И ДЕМОКРАЦИЯТА!НАЛИ ТАКА "ДРУГАРЮ" БОРИСОВ?!ДОКОГА?!НАРОДЕ!!!!!
407
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров да не се уплаши? Довчера по телевизиите обясняваше как това е грипче.Защо той самият не е на първа линия и без предпазни средства като е толкоз лесно и весело.Само ламти за тия тестове с които се е набутал в частната си лаборатория понеже от тях *** за зеле не става.Видя се и от него колко става както и от целия медицински съвет барбар с оня нелицеприятния Костов изгонен за корупция от ВМА.
406
14
 
17
 
! Отговори
Вируслав Ковидов преди 4 години
До LanНе, не е вирусолог - Мангъров е със специалност детски болести и инфекциозни. Вирусология и епидемиология е учил като студент, преди 40г., и не му прави чест да се държи като саботьор на сравнително успешните мерки. Ако действаме по неговата теория, ще се окажем за един ден с 50 000 болни борещи се за 500 респиратора. 90% от хората ще бъдат лишени от лечение! Нямаме нито персонал, нито техника за да се лекуват хора, които в нормална ситуация биха могли да оцелеят.
405
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно нещата не са толкова прости колкото се мъчат да ни внушат генералите Борисов и Мутафчийски. Излекувани от коронавирус преди месец в Южна Корея отново са заразени и са носители и разпространители на Ковид-19 което е много тревожно. У нас се предприе мярката "излекуваните" вместо 14 дневна карантина да изкарат 28 дневна. Но дори и 128 дневна карантина не е гаранция че няма да се заразиш повторно. А когато знаеш че си излекуван ще се държиш и доста по безотговорно сред другите.
404
2
 
2
 
! Отговори
Един без гел преди 4 години
До АнонименНякой вярва ли го това сериозно...
403
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanСтига с тая силна икономика бе. Китайската икономика може да рухне за 1 ден и тоя ден наближава. Тогава не знам какви ще гиговорите вие докторите и професорите на икономическите науки.
402
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доцент Мангъров не можа да изброи поименно очакваните трупове пред генералите Борисов и Мугафчийски и затова беше разжалван и порицан пред строя.