След маските, нова истерия в аптеките – търсят се лекарства за краста и малария

Потребителите са убедени, че с тях се лекува COVID-19
7 апр 2020 16:08, Нели Христова
97
След маските, нова истерия в аптеките – търсят се лекарства за краста и малария
Снимка: БГНЕС

Нова истерия се появи сред клиентите на аптеките. След като снабдяването с маски и децинфектанти се нормализира и те вече могат да бъдат открити навсякъде, потребителите започнаха масово търсене на медикаменти, разрешени за употреба за различни заболявания, за които се смята, че са ефективни и при симптоми на COVID-19. Това стана ясно от думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова пред БНР.

Тя призова гражданите да не се запасяват с подобни лекарства, за да не се окаже, че пациенти с основните болести, за които те се използват, ще се окажат без лечение и подчерта, че за ефективността на лекарства за грип, малария или краста при коронавирусна инфекция има само някои наблюдения и предположения, но все още няма доказателства.

Д-р Стоименова се спря и на антибиотика азитромицин - фармацевти от цялата страна имат бум на рецепти с азитромицин и то за по 3-4 опаковки.

"Като има рецепта, фармацевтът трябва да я изпълни", каза Асенова.

По думите й, ако се наложат тези лекарства за лечение, то най-вероятно пациентът ще е вече в болница, а в същото време може пациенти с муковисцидоза, които имат отчаяна нужда от този продукт, може да останат без него.

Шефката на фармацевтите посочи и друг голям проблем в момента - клиенти, които идват с рецепти от личния лекар, изпратени по вайбър или друг чат.

Проф. Асена Стоименова обясни, че рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са се притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват.

Затова тя призова пациентите да се снабдяват с рецепти лично от личния лекар и да помолят лекарите да посочват и генерици при изписването на рецепта, за да има избор при липса на определен медикаменти. Тя посочи, че на аптеките скоро ще има и плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Асена Стоименова обясни и че в момента зареждането с лекарства в аптеките става по-бавно заради логистични проблеми и сега те идват за 2-3 дни, дори и от вътрешността на страната, а още повече заради затворените граници.

Очаквало се да има и проблем с активните субстанции за производство на лекарства, които се купуват от Китай и Индия, което сега е невъзможно. Компаниите обаче притежавали определен запас, но при това повишено потребление се очаква недостиг на някои лекарства, каза още експертът. Все пак при тях имало аналози и затова е необходимо да се приеме генеричната замяна на медикаменти в аптеките, предложение, което не бе прието от МЗ.

Не на последно място Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшия съвет по фармация, за "да се решат тези проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
4
 
! Отговори
Ами те преди 4 години
са горе-долу все едни и същи?!?!Тези,които в началото на епидемията атакуваха и опразниха магазините за хранителни стоки,сега,със същият успех и ентусиазъм атакуват и опразват аптеките?!?!"Бай ***" си е "Бай ***"?!?!Глупавият,*** и *** човек по-лесно се ръководи,контролира и най-вече МАНИПУЛИРА,от което по-богатият става още по-богат,а по-бедният още по-беден?!?!
88
1
 
3
 
! Отговори
Не преди 4 години
Ако си под 65 без хронични заболявания си ***,че се подиграваш на хора които ще загинат.Нека пробват в болница ако искат.Миз**ници..др вирус ако удря 20-40 ще се насе**те.
87
3
 
9
 
! Отговори
антиковид преди 4 години
Не гледай телевизия,и по-малко интернетЛимонче с мед и хубава ракияи вирусът ще е далеч от теб!
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който има краста няма защо да се страхува от коронавируса.
85
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ректалните свещички пазят 100% от COVID19!! Само трябва 3 пъти на ден да пъхате "там където слънце не огрява" ректалните свещички. Ако вече са изкупени от аптеките, може да се ползват и църковните свещи от 2,50 ползвани при сватби и кръщенета (20 см. дълги). По неудобни са но действат 100%.
84
7
 
5
 
! Отговори
СВЕТЛЮ преди 4 години
Засега това което ни позволяват официално да знаем е, че само витамини + минерали + глутамин в големи количества действат:Витамин Д3 > 2500 IU / денВитамин Ц > 1000 мг/денСелен > 50 мкг / денЦинк > 10 мг/денГлутамин > 40г/ден
83
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съмнително е че ще излекуват коронавируса, но крастата ще я ликвидират на 100%.
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
овцете като прочетат нещо във фейсбук и става страшно ... утре ако прочетат, че трябва да скочат от прозореца - ще почнат да скачат, собствено мислене НУЛА !
81
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се спасиш от вируса умираш от натравяне с някакви си лекарства, дето до преди два дена не си и сънувал... Невероятно хитро!!!
80
2
 
12
 
! Отговори
Мъдю преди 4 години
Аз го намирам за добре, сега като хвана грип още с кихането съм 2 седмици болнични. Сега при всеки грип хората ще изпадат в истерия. Да *** тоя мръшав свят, бах тоз вирус, все едно сте богове и изведнъж сте станали смъртни. Кво стана с фалшивите болнични ?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това са л-ва за животни да не ви предат някакво заболяване на хората така че не си ги купувайте -повече вредни са отколкото да ви помогнат консултирайте се ако искате и с ветеринарните лекари
78
2
 
4
 
! Отговори
Котки до До Котки преди 4 години
Ами имаше публикувано някъде изследване, не ми се търси сега, за твърде високата смъртност в Италия през грипния сезон в предишните години. даже някакъв "лекар" беше цитиран в точно този сайт, който говореше за това. Ама лекаря се оказа йдиот. Проблем а е, че коронавируса е много по-заразен от грипа и параболата много по рязко се изкривява нагоре (мисли го като разлика между х на квадрат и х на пета) и за това този път болниците се сринаха.
77
4
 
6
 
! Отговори
мани мани преди 4 години
ивермектин никъде няма да намерите, от 4-5 год дори и онлайн не се се продава.аз лично съм го вземал студентските години 2009-2010 когато бях хванал краста от една кофра от студентски град. тогава си го поръчвах от англия по ибей. сега е невъзможно. единствения начин е на едро от канада или сащ, директно от производителя merck. другите му търговски имена са stromectol и mectizan.
76
2
 
2
 
! Отговори
до Котки преди 4 години
Говорих за нещата по принцип а не за пандемията!
75
1
 
2
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 73 УжасЗа първия ти въпрос - има много статистически сайтове, ако говориш английски. Гледай да са утвърдени световни източици. Ако ще проверяваш дали не те лъжат са всичките умрели вследствие на Коронавирус - не те лъжат, наистина умори много народ. Сори. Ама ти за всеки случай провери сам за себе си, защото всеки човек трябва да проверява. За втория въпрос - действаме като в Китай, това е описано как става на много места също.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таласемия Б минор не е резултат на малария а на генетика така че не си купувайте лекарства които не знаете как да използвате отидете на лекар или се обадете той ще ви посъветва
73
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ами ако се озаптят медиите сигурно няма да е така
72
6
 
13
 
! Отговори
до 73 преди 4 години
Хората са си попринцип побъркани в бг. Злобни, алчни и недисциплинирани! Ако хората бяха нормални, дали щяхме да сме в това състояние? И без пандемия и с пандемия все тая!
71
4
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Хората ще се побъркат вече...Искам да попитам, като знам, че ще имам много минуси:Някой знае ли точни данни миналата година 1-3 месец в Италия каква е общата смъртност, както и от пневмонии и усложнения, спрямо сега? А в Германия?Също така, как си представяте поетапно махане на ограниченията? Ако един ден има 10 болни, другия 20, пак ли ще правим блокаж? А есента? Нали знаем всички, че няма да имаме примерно 20 нови болни на 12.05, а после на 13-14-15-16.05 да са по 0...
70
2
 
10
 
! Отговори
До Каputt преди 4 години
А ти не си ли виждал опашките пред аптеките и на всяка аптека закачена бележка - "МАСКИ НЯМА, СПИРТ НЯМА, РЪКАВИЦИ НЯМА" ?