Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина

Той продължава да отрича вината си
Обновена: 10 апр 2020 16:46 | 10 апр 2020 16:45, Нели Христова
148
Пуснаха под домашен арест Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Обвиненият в убийство на 15-годишният Георги Игнатов, Йоан Матев, бе пуснат под домашен арест, след като прекара три години в ареста, съобщават от Dir.bg. Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”.

Близо година Митев бе издирван по снимки от видеокамерите в близост до престъплението. След като бе арестуван, Матев прекара повече от 3 години в ареста. Това бе и причината за промяната на мярката му, аргументира се съдебният състат.

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Обвиненият бе арестуван заедно с брат си Марсел на 22 февруари 2017-а - година и половина след престъплението. Още в деня на ареста по-малкият брат - Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него. След като му показват и снимката на момче, тичащи в района на Борисовата градина Марсел признава, че това е брат му.

В деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи и се върнал с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост - намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност. Марсел обаче разказва, че Йоан е хвърли хладното оръжие в шахта, близо до пейката, където е намерен трупът на ученика. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа.

Майката на братята - Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан по делото, атакува психоложката по време на заседанието.

Самият Йоан Матев продължава да отрича всичко.

Оказва се, че веднага след престъплението цялото училище, в което учил Йоан го е разпознало от кадрите, разпространени от полицията. Никой не посмял да проговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 4 години
Аз се гордея, че съм Българин; ако можех и трябваше да избирам някога, то не бих се поколебал. Но ако трябваше да застана пред хора, гинали за Родината ни, и да им обяснявам това, в което се е превърнала България, тяхната кръв, живот.. ..срам и болка..
106
0
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 4 години
Обичам Родината си, но държавата ни е еманация на гнилоч, разкол, вулгарщина, наглост, лицемерие, корупция във всяка една нейна форма. Корупция има навсякъде, няма какво да се заблуждаваме, но забележете тук - малки, никакви, половин-***, поставени и изникващи тук-там по местни структури, голяма част от нас негодуват, пошлост е очевидна, казваме си "еми тука е така", избираме си същото и така до следващата история, която отново завършва "еми тука е така"..
105
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
..и нещастника вместо да бъде обсипан с благодарности,се оказва ПОДГОНЕН от КОМПИ.Набързо заведено дело с присъда 10 месеца пандела..(макар и условна)....Ей това е!..-Гнилоч от всякъде!..-като почнеш от самите нас-УЖ съвременни люде,минеш през така наречената "прокуратура и следствие", и стигнеш до съда.макар че съдът е най-лошо турен "на пангара".......В основата е вродената ни злоба,омраза и завист!..Защото ОТ НАС се пръкват "прокурори",съдии и следователи.
104
0
 
0
 
! Отговори
ноби преди 4 години
е, виновен или не ? аконе виновен, защо го пускат ? ако не, защо лежи 3 г. и сега по домашен арест ?
103
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
няколко минути по-късно му се обажда МЕСТНАТА служителка,която е изгубила документите и го моли да й ги върне,защото.."Щели да я уволнят"..Дословно казва:-"Ще ти дам колкото поискаш"!!!!..въпросния шаран се връзва...И какво става,забележи:-С помощта на "събирача на дългове"-бивш боксьор и неговия приятел от отдел ПИП (ПРЕВЕНЦИЯ на икономическата престъпност) към ОДВР спретват на бърза ръка обвинението..какво мислиш?-ИЗНУДВАНЕ!!!!!..Само за час цялата "машина" се задейства и нещастника
102
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До 82 Просотода ти разкажа за един случай,много характерен:-Мой.."познат",да го наречем,намира документи на автомобил-талон,застрахователен билет,договор за лизинг и пълномощно,издадено на "Г.А." от една "Кредитна институция".Та намира нашето "пионерче" номера на "институцията" и се свързва с тях за да върне документите на "Г.А."..Оказва се,че "немали връзка с него".НЕ ПОСТАВЯ НИКАКВО ИСКАНЕ за някаква "парична награда",което е декларирано в разпита на служителката....така,ще продължа
101
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До 82 Просототъй като не се интересувам от това дело,а само отбелязвам МИМОХОДОМ неща,които са ми направили впечатление,не знаех че вече делото му е вкарано в съда.Но това не променя много нещата,защото кога е направено това?-В кой месец/година от арестуването му?А да не забравяме,че може и да е подсъден,но ПО ПРЕЗУМПЦИЯ Е НЕВИНЕН до доказване на противното...Излагам САМО ПРИНЦИПНО мнение,не вземам страна по делото!Цялата трагедия идва от мудността на "правораздаването"и некадърна проку
100
0
 
12
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Ако искаме промяна в България за да има ред и спокойствие както беше по социализма първо народа трябва да започне от съдебната система,там е ключа и има много за измитане
99
0
 
11
 
! Отговори
родител. преди 4 години
Жалко за зачернените родители на убитото момче Ятози доказан убиец продължава да прави противни признания да печели време и давност .Брата му с течение на времето започва да се отрича от показанията си в полза на подсъдимия .Интересно койима полза от това протакане.Ако имаше истинско правосъдие досега да бяха приключили с осъдителна присъда .
98
0
 
12
 
! Отговори
брейчо преди 4 години
бреей осъдили са го все едно е откраднал кило кашкавал. Бой по българите
97
0
 
4
 
! Отговори
родителите преди 4 години
браво Йоанчо, с тебе сме. Взели сме ти паспорти и всичко
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йоанчо да не се помотва ,а да заминава при Илиян от Соло, Братя Избегалеви, Брендо и хиляди знайни и незнайни герои на "прехода"...
95
0
 
27
 
! Отговори
николай преди 4 години
Как добре се възползва семейството от това, че държавата си има други грижи. Някой корумпиран съдия е подписал, а явно в градския съд ги има много такива. Справедливост ли, няма такова нещо за богатите и влиятелните хора. Когато си богат и имаш връзки, можеш всико да си позволиш.
94
0
 
4
 
! Отговори
До 82 Просото преди 4 години
Добре си го написал, но лошо тълкуваш члена от НПК.Обърни внимание на думите "досъдебно производство"Това значи периода от време преди момента, в който се взема решение за започване на делото.В момента се намираме в съдебна фаза.
93
0
 
18
 
! Отговори
Баща му е ченге преди 4 години
Съдията взема решения и се ръководи от вътрешно убеждение и закона, но в случая едва ли е така.Съставът е бил или подкупен или е бил вкаран в някаква беля, пряко или косвено.Най-често ченгетата вкарват в беля децата им и след това, карат родителите да избират - да изпълняват, каквото им се каже или да понесат последствията на направената "беля".
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускат го за да празнува Велик ден.На Велик ден празнува имен ден и Вили Интригата от Надежда, сега може би на ул.Манастирска.
91
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо майката на убиеца е безмълвна за показанията на брат му Марсел?Та нали Марсел заведе полицаите до шахтата с ножа и разказа, за самопризнанията на брат си.
90
4
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Докато Гешев се занимава и следи кой какво говори срещу правителството и завежда дела за нелицеприятни коментари, убийците ще бъдат свободни!
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доказателствата са безспорни.Телефонът му е бил в тази клетка, самият той е трябвало да тренира там с брат си, спира да посещава училище, брат му завежда полицаите до ножа и го разпознава.Баща му е ченге.Със сигурност ченгетата ще се опитат да обвинят някой друг в това престъпление.И ако този потенциално набеден междувременно бъде убит, то е ясно, че няма как да се защити.Брат му се отказва от показанията, значи тогава и този нож не трябва да бъде разглеждан като оръжие на престъплението.П
88
0
 
28
 
! Отговори
Мрете в мъки преди 4 години
Тези които го пускате Изгнийте