Свинският грип премина леко, дали ще се случи това и с коронавируса?

През 2009 г. учените предсказаха тежка пандемия
28 май 2020 12:00, Нели Христова
35
Свинският грип премина леко, дали ще се случи това и с коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Преди коронавируса друг вирус уплаши света - свинският грип. През 2009 година учените казват, че епидемията ще протече тежко и ще отнеме много човешки животи. Но това не се случва. H1N1 преминава сравнително леко, но защо? Дали ще се случи подобно нещо и с COVID-19?

Често сравняват пандемията от коронавирус със свинския грип от 2009 година. Преди единадесет години учените прогнозират мощна световна вълна от случаи с множество жертви. Епидемията обаче преминава много по-леко от очакваното. Затова мнозина се питат дали и този път не може да случи нещо подобно. Само че между двете епидемии има значителни разлики, както посочват учените.

Къде са разликите?

Днес е известно защо прогнозите от 2009 се разминават с реалността, обяснява водещият германски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите" пред списание "Щерн", цитирано от БНТ.

В хода на пандемията от свински грип са се проявили непознати дотогава ефекти, които са довели до по-лекото й преминаване.

На базата на опитите с животни първоначално се предполагало, че свинският грип ще е много опасен за хората. Впоследствие обаче било установено, че възрастните хора например, смятани за рискова група, не са толкова податливи на вируса.

"Видя се, че именно по-възрастните пациенти разполагат с т.нар. фонов имунитет", казва Дростен.

Ето и обяснението, което дава той: "Вирусът на испанския грип, предизвикал епидемията през 1918 година, продължава да циркулира чак до 1957-ма. След това пък се появява близкият до него азиатски грип, който върлува до 1968 г. и бива изместен от вируса на т.нар. хонконгски грип. Този вирус циркулира и до днес".

През 1977 пък се появява т.нар. руски грип. Вирусът, който го причинява - H1N1, е идентичен с вируса на испанския грип и неговите разновидности, които съществуват между 1918 и 1947 година. Вирусът на т.нар. руски грип се разпространява до около 2009 г.

Испанският грип, руският грип и техните разновидности се оказват близки до появилия се през 2009 вирус на свинския грип, пише сайтът heilpraxis.net, специализиран в областта на здравето и медицината.

Затова и особено две групи от населението се оказват пощадени от него - тези, при които се забелязва т.нар. кръстосан имунитет.

Първата се състои от хората, които са прекарали испанския грип или някоя от появилите се по-късно негови разновидности. Всички онези, които през 2009 са били над 51 години, най-вероятно са имали допир до вируси от типа H1N1, което от своя страна кара организма да реагира по-ефективно на зараза с вируса на свинския грип.

Втората група са по-млади хора, които също са имали контакт с вируси от типа H1N1 покрай т.нар. руски грип. Тези сложни взаимовръзки са установени едва месеци след избухването на епидемията от свински грип. В началото, когато учените са правили първите си прогнози, всичко това просто не е било известно.

Дали историята може да се повтори?

Не е ясно обаче дали защитата по линия на кръстосания имунитет може да отблъсне коронавируса, казват учените.

Според вирусолога Кристиан Дростен, теоретично е възможно някои пациенти да са се сдобили с имунитет на базата на по-малко опасните коронавируси, циркулиращи по време на грипния сезон.

"Тези дни излизат нови проучвания, посветени на кръстосаната защита, които позволяват да се предполага, че тя съществува поне донякъде, но със сигурност не в тези мащаби, в каквито очевидно е функционирала през 2009 и епидемията от свински грип", обобщава професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До anonimenЛек е, това да фактите!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свинският грип си беше истинска пандемия. Милиард и половина се заразиха, починаха към 600 000 души.Аз го прихванах във Варна, а после заразих всички в къщи. Беше тежък грип. Твърди се, че у нас е отнесъл съм 4000 души.
30
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Статията е от DW преписана, нали? Починали от съпътващи болести от свинския грип са 400,000 души - някъде около 4 пъти повече отколкото починалите от съпътстващи болести от сегашния грип. Но тогава Китай нямаше новоизлюпен диктатор, който по политически причини размаха лозунга "Вижте ме значи как се боря с епидемията!", поради което всичко остана "Ами грип... както е дошъл, така и ще си замине като се стопли". И политиците сега изведнъж осъзнаха че борбата с коронавируса носи и гласове, и пари..
29
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Бил лек - що не дойдохте в Детска клиника да видите колко беше лек? Моето лежи и повръща, кашля и с температура, а в другата стая 2 годишно се чуваше през стената как шумно си поема въздух, плаче като коте без сила, върви преднизолон и пулмикорт да може да диша. Така повече от 24 часа, 4 лекарки до леглото се борят да живее. При нас три дена системи, един месец не може после да се възстанови детето. Беше АД, абсолютен АД
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...и няма как да се сравнят напълно два различни вируса могат да имат някакви сходства но щом са класифицирани в различни родове и видове в биологията, значи имат и различия....
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.......по някакви причини... може би защото тогава грипа се разпространяваше на различни вълни в различните държави, не така едновременно както сега.....но доколкото помня цялата работа беше придружена също от икономическа криза 2008-2009г.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох омръзна ми от простотии по тези медии....няма траен имунитет при covid, както няма и при другите видове грипни вируси - сезонен е имунитета, няма лекарство конкретно както няма и за други вируси, като цяло, антибиотици се използват заради вторични бактериални инфекции, ако има такива! Заболеваемостта от свински грип не беше по-малка тогава засягаше по често деца и млади хора и аз го прекарах не беше лек никак.....само че тогава никой не реши да обявява пандемия....
25
7
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Няма какво да обясняваш, Мангъров го е измислил този вирус! Fake News са бумът на повторно заболелите в Сеул. Не ги гледай тия новини, слушай "величието" Мангъров!
24
2
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Абсолютно си прав, но ще те поправя- срещу коронавирусите, познати от много години, има медикаменти, но не и срещу текущия SARS-CoV-2. Само мaлoумник би сравнявал заболяване, срещу което действат 10 медикамента безгрешно с абсолютно непознато, срещу което не действа нищо.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разликата е от земята до небето. Срещу свинския грип действат ВСИЧКИ противогрипни медикаменти срещу грип от тип "А". Инкубационният период е от няколко часа до 2 дни. При новия коронавирус- нищо не действа. Абсолютно нищо. Инкубационният период е десетократен на нормален грип. Повече коментари са излишни.
22
7
 
4
 
! Отговори
маската преди 3 години
само носенето на маски ни спаси! Браво на хората, влизат с маски в магазина. Така коефициента на заразяване става под 1 дори под 0.2 Само по маалите не носят маски и затова там има много заразени. Не ми пука! Аз мангистите ги избягвам отдалеч.
21
8
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Интересно как Генерала разбра, че не се изгражда траен имунитет при положение, че вируса в България е от два месеца. Не е ли по-добре да се изчака година или две и тогава да се плашат хората. Сега ще си носим парцалите на устата въпреки , че е доказано, че не пазят от нищо. Моята т.н. маска ми е в джоба и си я слагам от време на време, когато някой магазинер се запъне.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази смехотворна и преувеличена до небесата пандемия ще има страшен ефект, ако не дай си боже се появи истински вирус в бъдеще. Ще се получи ефекта на лъжливото овчарче, и никой няма да го вземе насериозно.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толково леко е преминал свинския грип, че вече е сезонен. Към 600000 човека загинаха, ама това също е било леко. Ваксина без странични ефекти няма, пак леко. Смъртността в Италия е точно от такава ваксина. Вече се знае, че загиналите са били инжектирани с ваксина с/у свински грип. Тя е унищожила имунната им система и довела до смъртта им. Не ковид19. Хората са загинали с него, но не от него.
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oчаквайте ПАНДЕМИЯ от хрема тая есен !!! Ще бъде страшшшшно! Ще си имаме пак НОЩ, и пак ще е Годжи!
17
8
 
17
 
! Отговори
до Анонимен 14 преди 3 години
Мутафчийски до момента само ме е лъгал... изобщо не ме интересува какво е казал, тъй като не му вярвам. Той има интерес да ме лъже, аз нямам интерес да му вярвам!
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради това активно мероприятие, доста хора разбраха как ги манипулират и загубиха и всякакво доверие във всички институции, политици, и което е ново - интернет новинарски сайтове, които участваха и пригласяха на манипулацията .. сега се опитват да втлпяват как еда ли не носенето на маски е новото "нормално", говорейки за него като факт, само че са им криви сметките ..
15
8
 
10
 
! Отговори
тъпунгерчо преди 3 години
Някой знае ли какво е коронавирус. Излекувани има, но лекарство няма. Някой вярва ли им.
14
11
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Черна жътва ще има,Ковидна жътва,летен грип ще я пишати много ще гътне !
13
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запомнете какво ви каза Мутафчийски-дори да сте създали имунитет след преболедуване от вируса,той ще е за кратко.В същото време решиха всички влизащи в страната да са без задължителна 14-дневна карантина.Така че очаквайте през 1Х-Х ноива вълна на корона вируса.