Кефир - киселата напитка с множество ползи за здравето

Подсилва имунитета, подобрява храносмилането
29 май 2020 02:35, Иванка Гъркова
13
Кефир - киселата напитка с множество ползи за здравето
IStockphoto

Опитвали ли сте кефир? В последно време все повече хора говорят за ползите от ферментиралата напитка. Тя прилича на пресечено прясно мляко или по-гъст айрян и е чудесно средство за подобряване на храносмилането.

Въпросната напитка се получава чрез кефирена гъба, която е известна със своите лечебни свойства и това, че трябва да се отглежда при специални условия, за да се размножава. Тя е богата на пробиотични бактерии, които насърчават чревната флора и подобряват имунната система.
 
Вкусът на кефира е по-кисел заради въглеродния диоксид – крайният продукт на процеса на ферментация. От неговата продължителност и млякото, което се използва, зависи и ароматът му.

Как се прави кефир?
 
Методът на приготвяне на кефир се различава доста от подквасването на киселото мляко, което правят нашите майки и баби. Най-често за напитката се използват кефирени зърна (малки гъби) и пълномаслено краве мляко, но много хора използват козе, овче, соево и кокосово.
 
За да получите истински кефир, първо трябва да се сдобиете с гъба от някого, който я размножава. След това зърната се измиват хубаво със студена вода и се поставят на дъното на стъклен буркан. Заливат се с определено количество мляко и се оставят на стайна температура за 24 часа. През това време не се поставя отгоре металният капак, а някаква марля или друга по-лека материя, през която да влиза въздух. По този начин естествената захар в млякото ферментира, бактериите се активират и размножават.
 
След посочения период от време ще забележите, че млякото се е пресекло. Зърната трябва да се прецедят с помощта на пластмасова цедка, след което да се измият и залеят отново. А получената течност – кефир, е готова за пиене, като може да издържи до 2-3 дни в хладилника.
 
След няколко дни зърната се размножават, стига да са спазени специалните условия, едно от които е температурата да е между 22 и 25 градуса. Тогава вече може да раздавате на други хора. Ако ползвате метална лъжица или цедка, гъбата може да се замърси и да потъмнее, с което се налага да си набавите нова.
 
Кои са ползите от пиенето на кефир вижте в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 3 години
До *** от номер 2. Как е било заменено. На български се казва "кислород", "въглерод", "водород". И не са чуждици. Чуждици са "оксижен", "карбон", "хидроген".
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефира е още по полезен с една мастичка.
8
6
 
14
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Вместо да пиете всякакви бълвочи докарани от цял свят прокиснали с бактерии дето тук ги няма заложете на това което е локално и традиционно. Ако не сте забелязали всеки регион си има специфична ферментирала храна от бактерии, които виреят там. Тук това е киселото мляко - квасете си мляко и се радвайте на здраве.
7
10
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Преди седмица си купих кефир да го опитам. Вкусен е, но мирише на чорапи. Трябва да си запушите носа, иначе много странна на вкус напитка. Абе не е лоша като цяло
6
11
 
5
 
! Отговори
Заралия преди 3 години
Пробвах го - безвкусен шит.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да пиете истински кефир, трябва да отскочите до Северен Кавказ, където е родината му.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само съм опитвал кефир, но в продължение на години почти всяка сутрин съм пил съдържанието на една бутилка 0.5 л. Тогава в стъклени бутилки се предлагаше широка номенклатура от млечни продукти, които потребителят различаваше по цвета на капачката.
3
24
 
1
 
! Отговори
Цецо Коча преди 3 години
Аз, така само да спомена !!! При мене се наблюдава необичаен дискомфорт между краката ми когато се запотят макарите ми. Разбирам че това се е появило от КЕФИРА събрал се м/у кожата и ***. Наздраве !!!!
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Още в края на 80-те в учебниците ОКИС беше заменено с ОКСИД.ОКИС е на руски и също е чуждица.Ама ти явно си още по-дърт.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не пишете "въглеродния двуокис",както си е на български език?Да се чудим какво сте написали с тези чуждици.А кефира леко нагарча и по-гъст от айрана.