Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран

Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за подхода на страната срещу коронавируса
Обновена: 29 юни 2020 06:14 | 28 юни 2020 22:30, Красимир Ангелов
188
Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран
Снимка: БГНЕС

След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за ограничаване на разпространението на коронавируса, топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе почивка.

Тегнел едва ли ще отиде на почивка далеч от дома си, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от списъка на държавите за безопасни пътувания. Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg TV Bulgaria в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като определи правителствата на повечето страни като "луди" заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

"Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега", заяви той пред местно радио. "Никой няма как да знае как всичко ще приключи", допълни той.

Реабилитация

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Бостън към университета "Харвард", коментира, че шведският модел е необичаен, тъй като бе по-малко насочен за предаването на болестта. Но според него е интересно, че страната въвежда този модел на много ранен етап от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на коронавирус в Швеция.

"Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали", казва той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
11
 
15
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Явно в Швеция има нещо гнило в природата - само от там се пръкват такива хуманоиди като тази епидемиоложка , като Грета Тунберг ....кой знае още колко ще покажат ! Шведите обичат да си показват полуумните индивиди !
134
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По *** метод няма - само в БГ слушат подобните на Мангъров шарлатани - в Швеция умряха доста хора имам познати които починаха, но най важното е ресторантите и баровете да работят!
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Твърде възможно е Швеция да излезе от проблема, когат останалите едва влизаме."Зависи дали ще има скоро ваксина за рисковите групи.
132
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми да - като 70% от къщата изгорят, пожарът сам ще угасне.
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към предишния коментар - ДНЕС бг е абсолютно по-бър-ка-но място. Цензурираната дума долу е МЕ-СТИ!! Ме сти??? Защо пък това цензурирате? Да не е заради някаква комбинация - мести?
130
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведски модел - ако къщата ти се запали, не я гаси, само се мести в стаите, които не горят. Тя ще угасне сама.
129
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността от този вирус е много висока. Ако оставим вируса да зарази всички, ни хора ще има ни икономика. Има ли хора и икономика ще има. От вируса умират хора на всякаква възраст, по-младите по-малко, но също умират, а и не се знае какви ще са последиците за преболедувалите.
128
11
 
26
 
! Отговори
mn преди 3 години
Ако потърсите в Гугъл, ще откриете статии как Шведската икономика също се е свила с 5-7%, може би и повече, тъй като е обвързана със световната. Така че шведите не прецакаха никой освен себе си, пак имат голям спад на икономиката като други страни, едновременно с това си избиха 5 до 10 пъти повече хора на единица население.
127
7
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Имали вирус дето се предава от Калинките. Той не е само Българско явление.
126
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност повечето починали са си шведи, а не мигранти. Просто процентът на заболелите и починалите сред мигрантите е по-висок и толкоз. На практика всички държави бягат от шведския модел.
125
1
 
4
 
! Отговори
Румен преди 3 години
До София Преброил ли си ги ? Не вярвайте на всичко по медиите и интернет.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Qwerty 109Всъщност ти си *** !!!П.П. Sweeden : 65 years and over: 20.59% Denmark : 65 years and over: 19.91%
123
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименУмрелите цвет*нокожи шведи може да са много повече от белите,ама броят им е несъществен,на фона на общото количество.Т.е. вирусът няма да реши проблема,ни най-малко.
122
18
 
9
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Ако убиеш икономиката и пратиш в мизерия милиони за да спасиш няколко хиляди души,на които не им остава много,не знам дали е успех....Самият аз съм възрастен и в рисковата група,впрочем.
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите ги разбирам, нарочно държат висок процент заразени докато не измрат новите "шведи". Но вместо да чакат на вируса, по-добре изобщо да не ги бяха пускали в Швеция.
120
8
 
14
 
! Отговори
Han Valen преди 3 години
на практика повечето държави се насочват към шведския модел.възстановяването на икономиката го диктува
119
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и на Хитлер моделът остана неразбран, и на Гьоринг.
118
4
 
26
 
! Отговори
Прочистване преди 3 години
То и Хитлер е развивал такива теории. Искал е ,,чиста раса,, и е пратил в газовите камери всички душевно болни. Тия пък говорят за някакъв естествен подбор при който от ,,грипчето,, гинат стари хора, ама то било ,,на добре,,.Аз не одобрявам такива разсъждения. Мисля,че всеки човек заслужава да си изживее живота, дори да е с ,,придружаващи заболявания,,.
117
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тегнел е прав за две неща: 1. Кой е бил прав може да се оцени след доста време; 2. Твърде възможно е Швеция да излезе от проблема, когат останалите едва влизаме.Защото вирус не се спира. Особено с неадекватни мерки и много приказки.
116
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мишлетата си мислят че като се затворят в дупката ще избягат от котарака който ги чака отвън. Ами ето доказателството сега и ние сме в шведския модел!