Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран

Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за подхода на страната срещу коронавируса
Обновена: 29 юни 2020 06:14 | 28 юни 2020 22:30, Красимир Ангелов
188
Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран
Снимка: БГНЕС

След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за ограничаване на разпространението на коронавируса, топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе почивка.

Тегнел едва ли ще отиде на почивка далеч от дома си, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от списъка на държавите за безопасни пътувания. Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg TV Bulgaria в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като определи правителствата на повечето страни като "луди" заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

"Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега", заяви той пред местно радио. "Никой няма как да знае как всичко ще приключи", допълни той.

Реабилитация

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Бостън към университета "Харвард", коментира, че шведският модел е необичаен, тъй като бе по-малко насочен за предаването на болестта. Но според него е интересно, че страната въвежда този модел на много ранен етап от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на коронавирус в Швеция.

"Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали", казва той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде няма починали или малко такива от Корона на някакви острови където е лесно да се изолираш.Да се говори за изолация на цял континент с отворени сухопътни граници и в който свободното движение е основен принцип показва пълна дeбилнocт в начинът на мислене.Да не говорим за либералните ценности да не се спират до последно полетите от Китай за да не е расистко а за глупоста прегърни китаец в италианските градове дори не си струва коментарите.
114
2
 
17
 
! Отговори
София преди 3 години
В Италия до началото на юни починали лекари от ковид са 165
113
4
 
15
 
! Отговори
Е то преди 3 години
Това се случва на всички луди - никой не може да ги разбере !
112
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълната характеристика на вируса я има още от февруари има починали лекари повечето на възраст и със заболявания генерални заключения от това естествено не могат да се направят.Като работиш я болница е ясно че има голяма концентрация на пациенти и е лесно да се заразиш
111
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не са зле шведите! Те са и по -дисциплинирани и не от началото на тази пандемия, а от много много отдавна. Дават им голяма свобода, но те не я превръщат като нас в слободия, а в нещо градивно. Интелигентни са и не се държат като стадо.
110
17
 
9
 
! Отговори
доц Джангър Мангъров преди 3 години
ас като капацитет на комунистите и привържениците на БЗП отдавна ви казах по скоро споделих прочетеното от по умните от мен че требе да са разболеим поне 70 процента за да развиим овчо-стаден имунитет. така казаха братята американци, ас само повтарям. дрогарят *** и тои маи така мисли. остави ги да си пият бояришника на воля и сега са трети в света
109
8
 
24
 
! Отговори
Тъпаци преди 3 години
Пуснете търсене в Гугъл на английски за умрелите лекари заради КОВИД-19.Само в Англия до началото на Април са 8. Да ви търся ли в САЩ, България, Русия, Иран, Китай и т.н. Даже лекарят открил този вирус умря в Ухан.Всичкитр те - млади и работоспособни хора. Всеки да мисли за себе си. КОВИД-19 не е все още напълно изследван. Може да отслабне с времето, но може и да мутира (както се говори сериозно) и да настане пълен мор.Дотогава по-леко с изводите и се пазете !
108
12
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Имаше статия онзи ден във Financial Times за Швеция. Първо в Швеция има повече стари хора като процент от населението от Дания примерно. Второ, старческите им домове не се обслужват от медицински обучени кадри. Трето, смъртните случаи са предимно в гета и старчески домове (всяка смърт е разбира се трагедия) . Обикновеният швед нищо не го е засегнало. Смъртността им на 100 000 е на едно ниво с Белгия и Великобритания, така че не е толкова зле положението.
107
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекувам коронавирОса с инжекциЙ. Шведки, чакам ви, идвайте котенца.
106
15
 
5
 
! Отговори
Релеф преди 3 години
Всякакви спорове и коментари са излишни. Късно е вече! Това е краят! Сега всички хора по цял свят ще почнат да се избиват един други като животни и ще стане пълен хаос!
105
13
 
14
 
! Отговори
Covid19 преди 3 години
Един обикновен грип го направиха убиец номер едно на човечеството. Много изпростяха хората, медията им изпи мозъка.Но и те не са виновни, ако не са послушни ги закриват.Не знам от грип дали ще умре човек но от глад 100%.
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: "Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания".Защо Дания? Норвегия най-много прилича на Швеция, а починалите от коронавируса на 100 хил. души в Швеция са 11,4 пъти повече, отколкото в Норвегия.
103
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина не разбирам шведския модел, при който хората *** като мухи.
102
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция е на седмо място в света по брой починали от вируса на човек от населението след Сан Марино, Белгия, Андора, Великобритания, Испания и Италия. По брой на заразените на човек от населението, Швеция е на пето място в света сред държавите с повече от шест милиона население. Иначе пред Швеция са държави като Ватикана, Сан Марино, Андора и т.н.
101
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре мизерен скотски живот като коляч в кланица в Гермаиня, отколкото гладна смърт при демокрацията в България.
100
8
 
7
 
! Отговори
Бау Бабуна.. преди 3 години
Тези от Швеция май не са още усетили, че вирусчето не пробира.Т.Е. то не разбира дали го разбират, а си действа безпощадно по бедни и богати.По известни и неизвстни обикн. хора.Нема лабаво-както казваше Тато преди години...
99
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз българин зле на запад не познавам.Даже гурбетчиите дето реват за кланниците в Германия пак се връщат там.Що ли нали е лошо що пак отиват няма ли кланници в България Турция Сърбия и тн.Щото там да носи месо единия вика дават 1200 евро ходи носи месо в България за 2400 лева ай ти почва с толкова ако не и по малко.Е да няма как в Германия да взимаш колкото германец архитект носейки месо и незнаейки и дума немски или англииски сори там дипломата има тежест и не е за бърсане на дериер.
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е прекрасна за 1-2% от населението, останалите блъскат като животни и живеят в мизерия и слугуват на тези някоколко процента демократи.
97
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунима е прекрасен за много хора за маса хора.Как примерно от ятак партизанин и шумкар без да можеш да пишеш и смяташ ще можеш да се сдобиеш с апартамент 100 квадрата до Докторската Градина като си живял в село нагорно Ойно и като изхвърлиш някой физикохимик като Странски примерно а може направо и смъртна присъда да му издадеш да не се връща да си търси правата.Ще ми учи той формули и уравнения *** а иначе хоп окрадеш две три мандри крещиш камунизмуу вперед и успяваш
96
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки българин в Париж и на Запад стои по долу в социалната йерархия от когото и да е арабин или чернокож.