Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран

Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за подхода на страната срещу коронавируса
Обновена: 29 юни 2020 06:14 | 28 юни 2020 22:30, Красимир Ангелов
188
Епидемиолог №1 на Швеция: Моделът ни срещу COVID-19 остана неразбран
Снимка: БГНЕС

След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за ограничаване на разпространението на коронавируса, топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе почивка.

Тегнел едва ли ще отиде на почивка далеч от дома си, тъй като повечето страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от списъка на държавите за безопасни пътувания. Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg TV Bulgaria в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като определи правителствата на повечето страни като "луди" заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с COVID-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

"Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега", заяви той пред местно радио. "Никой няма как да знае как всичко ще приключи", допълни той.

Реабилитация

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по обществено здраве в Бостън към университета "Харвард", коментира, че шведският модел е необичаен, тъй като бе по-малко насочен за предаването на болестта. Но според него е интересно, че страната въвежда този модел на много ранен етап от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на коронавирус в Швеция.

"Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали", казва той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета "Джон Хопкинс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Според мен ако щаба беше съставен от други хора щяхме и ние българите преди месеци да караме по шведския модел.
14
0
 
5
 
! Отговори
Извънредно Мисирки!! преди 3 години
Някой ще Изгори...
13
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За "Шведския модел" е нужен един смел доктор Менгеле и един много *** народ, който да му го позволи.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик РжевскиИ в България можеши да действаме по този начин ама тука ни готвеха за италиански сценарии пък те хората с пенсии от 300 лева трудно достигат до 90 или 100 години
11
13
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Човека на Швеция явно много добре е разбрал, че тази световна инфекция няма да отмине за един месец. Сетил се е също, че няма как да се блокираме по бункерите години наред. В Беларус казаха, че това е психоза и точка. Броя на умрелите в Беларус е като този в блокирана България с КПП и шапкари по парковете.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се прави а ние слушаме who.
9
8
 
11
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Затварянето у дома ще ви спаси от короната но ще умрете от глад. По добре е да се спазват елементарни хигиенни навици, да няма струпвания на хора и да се ползват маски в закрити помещения. Относно опасенията на някои че ще настане хаос при появата на сезонния грип и няма да се знае кой е коронясан и кой е с грип..ако се спазват мерките за защита от коронавируса рискът да се заразите от инфлуенца (грип) също намалява. Икономиките трябва да работят. Китайците нарочно пуснаха "страшни" видеа.
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионери, безработни, имигранти ... все тежест за хазната. Швеция ще процъфти на фона на останалите европейски държави.
7
6
 
21
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Високата смъртност от коронавирус в Швеция е по ниска от последната по голяма вълна от грип в Швеция., когато никой не се възмущаваше колко хора са умряли в Швеция!
6
9
 
15
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 3 години
Шведският Модел е Най-Добрият! От Малък съм Фен на Естественият Подбор и Против Човек да се Меси в Божийте Дела!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си падам по тяхното творение "шведска тройка" толкоз!
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам го идеално този модел, но са съжаление живея в БГ.
3
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам нещо лошо в шведския модел.
2
17
 
13
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Доста народ над 75година умориха .. или по-скоро убиха... тези Шведи, но не ги мислете, там ще имат съд, присъда, затвор и висчко което може да се сетите щом нещата позатихнат... през това време нашите "баровци" ще продължват да купуват Волво а останалите... да разнасяме слугински, стоките на цяла европа със Скания...
1
6
 
15
 
! Отговори
Аз Съм с Мангъра преди 3 години
не е верно, има Фракция, дори и в България, която го Разбира Отлично - Кой Оцелее, Оцелее!!