В пик сме, но втората вълна на коронавируса ще е през есента

Мутациите нямало да попречат на ваксината
Обновена: 5 юли 2020 12:35 | 5 юли 2020 11:45, Камелия Цветанова
50
В пик сме, но втората вълна на коронавируса ще е през есента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат адекватни. Ще има и обратимост на разпускане на мерките... Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

По думите ѝ „положението не е съвсем изпуснато, но е време да се вземем в ръце“.

„Може да стане още по-лошо, ако решим, че няма вирус и той не се предава. Нещата са се променили и ние бързо трябва да си изградим хигиенни навици... Когато дадеш свобода на някого, той съвсем забравя за ограниченията“, посочи тя.

„Има мутация на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е нормално във вирусната еволюция. Мутации се случват с голяма честота при вирусите, защото те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не променя патогенезата и клиничната картина. Мутациите дават предимство на определени щамове... Но това е малка промяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху разработването на ваксината и на лечението“, допълни проф. Христова. 

Според нея е тревожно, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно.

„Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“, смята експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите са параноици и се обличат като космонавти.А Мангъров им казва да не се страхуват и да си живеят живота и да си работят спокойно. Маските не помагали. 80 процента от лекарите ще минат коронавируса без никакви симптоми, 15 процента ще имат гърлобол. Без паника, страхът разболява повече от вируса. Слънцето лекува вируса, морската вода и чистият въздух лекуват вируса, разходките, срещите с приятели.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Ти не си ли специалист по коронавирус? Бахта в простия. Щом от коронавирус не разбираш, от какво ли разбираш?
12
18
 
16
 
! Отговори
...истината преди 3 години
До ОруелАко не вярваш - влез в инфекциозното на вашият град - без маска с FFP...и без ръкавици поразходи се за 3 минути...и ще станеш вярващ! Въпросът е, че после и да си вярващ и невярващ - няма значение! Това нещо действа отлично за каквото е предназначено - да уб*ва..къде бавно къде бързо.Не говори за конспирации...пазете се. Никой не иска да мре до 10 дни!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Ще видиш. Сега и да ти обяснявам, простото ти кашаво мозъче няма да разбере.
10
1
 
8
 
! Отговори
дискриминация,а? преди 3 години
Няма ли "роми" медици?
9
9
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Все ще ги затварят *** ... Мислех да обясня какво стана преди месеци и защо имаше такива мерки ама ... просто няма смисъл ...
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оруел, кой ще ти бие ваксина, ако не искаш, бе? Ти превъртя ли?
7
25
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 3 години
Искат отново да ни затворят. Няма никакъв ковид. Това е световна измама. Целта е да ни бият отровната ваксина. Медиите промиха мозъците на хората. Псиxопатите - caтанисти които управляват света държат медиите и повечето политици. Повечето събития които ви се представят по новините са постановки изфабрикувани от тези ненормалници за да манипулират общественото мнение и да си прокарват извратения план за заробване на хората.
6
8
 
12
 
! Отговори
9988 преди 3 години
Стига се вълнувайте. Очеадно сте със сериозни щети върху психиката, така челта е изпълнена ;)
5
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До есента 70% ще са прекарали вируса, така че втора вълна няма да има.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи от мерките. Пик, спад, врачките пророкуват като врачките от телевизора и хороскопаджиите.Решихме да има пик в икономиката, туризма, спорта.
3
16
 
29
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
България Е СТРАНАТА С НАЙ ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ ПО ГЛАВА НА НАСЕЛЕНИЕТО.ТУКА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ГЕНОЦИД ВЪРХУ МИРНИ ГРАЖДАНИ.КАКЪВ КОВИД КВИ 5лв. НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ Е ГУБИЛА 1/3 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ.ДА ЖИВЕЕ БУТАФОРНАТА МАГИСТРАЛНА ТИКВИЧКА.
2
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И методично и го пишат това,че есента ще има втори пик ама съвсем целенасочено за да се набива излишен стрес нарочно у хората.Вируса просто се разпространява и толкова.Какви пикове какви 5 лева?!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото експери, толкова и експертни мнения..