Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември

Ситуацията в България се подобрява
26 авг 2020 08:48, Нели Христова
83
Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември
Снимка: БГНЕС

Градините и училищата са доста различни, опитваме се да направим всеки да знае какво да направи при всяко едно положение. Това което ще предоставим до края на седмицата, ще улесни работата на работещите в градини и ясли. Това каза за БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Днес имаме среща с образователния министър, за да избегнем излишно струпване на деца пред лаборатории и кабинети на лични лекари", каза Кунчев. Той допълни, че днес ще бъдат обявени мерки, за да не се случва това.

"Няма как да опишем всяка ситуация. Дори едно голямо училище - можем да поставим под карантина един клас или ученици на 1 етаж или може да прекъснем работа на цялото училище, възможни са всички варианти. Има основни правила - дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, филтър да не се допускат деца с прояви. Препоръчваме маските не в час, а когато са струпани в големи групи. На много места учебната година започва по-рано, наблюдавам какво се случва", каза още той.

"Ситуацията с COVID-19 не се подобрява в Европа, в последните 2 седмици се подобрява в България, може да помислим за неудължаване на епидемичната обстановка след края на септември. Но няма как да не се удължава като хората са по болниците. При тези условия тя трябва да продължи, за да можем да реагираме ефективно, надявам се тази тенденция да се запази", каза още доц. Кунчев.

"Има секретарки, които не работят събота и неделя и са въвели данни чак в понеделник. Всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако се вкарват данните всеки ден до 22 часа няма да има такива отклонения", каза той.

"Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София, рязко се подобри работата във Варна в Добрич. Всички вече имат предпазни средства, колкото им трябват. Доста по-подготвени сме от преди. Този извънреден начин на работа натоварва твърде много", каза още Кунчев.

"Няма да приложим затваряне на големите градове каквото имаше, но всички останали мерки са налице", добави той.

"Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини", каза още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
Мунчев преди 3 години
Заглавието подвежда
48
11
 
26
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Миналата седмица пообиколих Родопите. Не видях хора с маски а като си слагах в магазините ме гледаха странно. Не съм чул тези краища на България да са пламнали от коронавирус. Това говори ли ви нещо. Продължават да ни манипулират и лъжат.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги удължим или не.Това е въпросът.Ако не ги удължите предизборно, все някой ще гласува пак за вас, ако са все още живи.Ако ги удължите, никой няма да гласува пак за вас, и може да ви обясят, но иронично ще сте спасили Б-я.
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може и да ги удължите.Знае ли някой какво има в главата на ГРИПаджийте.
45
8
 
20
 
! Отговори
44 преди 3 години
А затворете градовете пак. Тогава ще бъдите линчувани по площадите. ***! Толкова прости хора с достъп до национално ниво само в тази прогнила държава може да има!
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43 "Учениците могат на ротационен принцип да ходят на училище ... 2 седмици вкъщи и 1 в училище."А родителите могат на ротационен принцип да си търсят нова работа - една седмица уволнен, две седмици на нова работа, от която следващата седмица пак ще те уволнят. Ако родителите са двама, ще могат така да синхронизират цикъла, че винаги да има някой уволнен, за да гледа детето.
43
8
 
27
 
! Отговори
омръзнахте ни вече преди 3 години
А дали може да не всяваш страх излишно? Като дойде края на септември, ще видим. То щеше да има чували и хладилни камиони, пълни с умрели в края на м.май, ама нямаше. Хайде, моля, престанете! Има хора, които са с лабилна психика и се поддават на вашите внушения, което допълнително разстройва психиката им. Помислете за тях! Вируси е имало и ще има. Който го е страх от мечки, не ходи в гората. Който го е страх от вирус, носи маска.
42
7
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
НОЩ на бесилото!Слуги на фашисткия режим на Борисов!
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Ползвателите на маски трябва да преминават курсове по носене на маски, които да завършват с изпит. Защото сега кротко ги носят, когато са сами, но когато приказват с някой (когато е най-опасно), обикновено ги махат. Предвид факта, че обществените места и местата със струпване на хора (магазини, опашки, градския транспорт и т.н.) обикновено се възприемат и като място за социални контакти и сладки приказки, ефективността на маските се смъква поне с 50%.
40
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега с тестовете е нищо.Ще видите после с ваксините каква ще стане!Никой няма да приема в държавата си чужденец,който да не е ваксиниран!Хептен няма да може да се пътува защото няма да има достатъчно ваксини,а цената ще скочи до небето!!!!Далаверата тепърва започва!Бойко не шкафче,гардеробче ще пълни!!!!!!Търпете го още,търпете го...
39
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците могат на ротационен принцип да ходят на училище, а останалите да са дистанционно. И така ще се редуват. 2 седмици вкъщи и 1 в училище.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до loshoТо няма толкова доктори.Ти ще поискаш и зъболекарските кабинети да върнат.Свърши онова време,лекарите емигрират или си правят частни кабинети.Май си останал във времето на Дядо Мраз а?
37
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е никак разумно. Идват студените месеци, и е хубаво да седим на разстояние и да носим маски. Ами големите офиси с по 200-300 човека наблъскани заедно. Или ресторантите, не ми се мисли. Поне тази зима да удържим положението.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, до кога ще го търпите тоя парапитек да ви се качва по главите и да си пълни шкафчето с евра и златни кюлчета?!Не ви ли писна вече,страх ли ви е?!!!!
35
5
 
9
 
! Отговори
losho преди 3 години
Върнете лекарските кабинети в училищата. Така няма да има нужда от струпване на деца пред други лекарски кабинети, болници и лаборатории. Нека лекарите в училищата да преглеждат децата и да им вземат проби за PCR тест при необходимост.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо румънското правителство плаща тестовете на показали резервация за почивка в Гърция,а ние си ги плащаме от джоба?!Защото там такива шкафчета няма!Чаушеску още 1990г. го застреляха!!!!
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно. Това имам предвид. Нагласените им статистики са причина за изолирането на българите.
32
3
 
17
 
! Отговори
Док преди 3 години
Мунчев, факт е че нямате никакъв контрол над тази т.нар. зараза, никакъв. Измислените ви мерки(разни набрадници и пр. сиропи за дезинфекция) се прилагат донякъде в големите градове, щото там полицията и РЗИтата тормозят хората. В провнаса никой, ама никой не го е еня за вашите мерки. Всеки си кара както си знае. Но въпреки това не се виждат хладилните камиони и чувалите с трупове, няма ги. Какво излиза - гаврите се с народа и ви е страх, че ще си получите заслуженото, все по-близо сте....
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари казват ако искаш си прави тест за корона ако искаш недей.Твоя работа.Те тестове нямат.Плащах си два теста.Толкова ви е здравеопазването.Знаете ли колко хора нямат пари за тестове?Знаетели колко деца ще имат нужда от тестове като тръгнат или и тях ще ги минават метър?
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
R I PГЕРБ3.12.2006 - 2.9.2020