Коронавирусът може да оцелее до 28 дни - много по-дълго от грипа

Това обаче е възможно при определени условия
12 окт 2020 07:56, Елка Василева
67
Коронавирусът може да оцелее до 28 дни - много по-дълго от грипа
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът може да оцелее до 28 дни - много по-дълго от грипа. Това обаче е възможно при определени условия, обявиха австралийски учени, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това подчертава необходимостта от миене на ръцете и поддържане на чистота в борбата с вируса (SARS-CoV-2).

Изследователи от австралийската национална научна агенция съобшиха, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като пластмасова банкнота и дисплей на мобилен телефон. За сравнение вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Експериментите в лабораторни условия са показали, че с повишаването на температурата времевият период, през който коронавирусът оцелява, намалява.

Още по темата

Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече бе доказано, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

Изследването бе публикувано в специализираното списание "Вайролъджи" ("Вирусология").

Австралия се справя по-добре от други развити държави в борбата с новия коронавирус, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Досега в страната с население от 25 милиона души са регистрирани около 27 хиляди заразени, 898 от които са починали.

Властите в щата Виктория, който е епицентърът на втората вълна на епидемията в Австралия, съобщиха днес за 15 нови случая на коронавирус. Броят трябва да спадне под пет, за да бъдат смекчени суровите ограничения в регионалната столица Мелбърн.

Властите в най-многолюдния австралийски щат - Нов Южен Уелс с главен град Сидни, съобщиха днес за шест нови случая. Пет от тях са били привнесени от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте пробутвали тия фалшиви новини, учените отдавна им оп-юха не надежния ексепиримент
55
0
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
От цял свят учени се опитват да изяснят ситуацията - ваксини, лекарства, начин на лечения, инфекционен период.Само в махленско-кръчмарските академии всичко знаят.Те знаяха всичко и за Чернобил, после гризнаха дръвчето.Така е в България, родина на най-умните, най-работливите и най-силните...
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво оцеляване, когато говорим за вирус, който по определение е нежива РНК??????Що за глупости на търкалета, това съм го учил в 9ти клас!
53
2
 
0
 
! Отговори
lajaaaaaaa преди 3 години
....ogromna lajaaaaaaaaaaaaa !!!
52
1
 
2
 
! Отговори
в духя та нещо си преди 3 години
До Анонимен ЦЕНЗУРИРАХА МИ ГОРНАТА ДУМА АКО ТОВА ТЕ УСПОКОЯВА
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Имам въпрос към протестиращите.Господ да те благослови ако, е верно написано .
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дядо от село *** си ти.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми грипа оцелява 26 дни каква точно е разликата.
48
3
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Според руските вирусолози Вируса е опасен за вашето здраве не повече от 30 Минути бидейки в Открита и враждебна за него среда.След този период от време се разрушава неговата структора и въпреки, че все още е жив Вируса не може да ви причини вреда!Тоест, австралийците не лъжат, просто не казват цялата истина, защото ни готвят Втори "Локдаун"!!!
47
2
 
2
 
! Отговори
дядо от село преди 3 години
*** всичко знае по добре от австралийските учени.Затова де е австралия,де е България.Не по географско положение,а по развитие и стандарт..
46
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам въпрос към протестиращите. Поради двигателни проблеми не мога да бъда сред тях и съм им благодарна за това, което правят.От три месеца са в огромна тълпа, крещят до прегракване и дори в лошо време са навън. Има ли поне един от тях, който се е разболял?Не питам за заразени с положителен тест, защото не се знае колко са достоверни самите тестове.
45
10
 
11
 
! Отговори
Короноскептик преди 3 години
Щом вируса е толкова жизнеспособен, значи от миенето на ръце с дезинфектанти няма никакъв смисъл!
44
4
 
14
 
! Отговори
Гражданина Миро преди 3 години
Простотии за наивници са това!
43
5
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Експериментите в лабораторни условия са показали, че с повишаването на температурата времевият период, през който коронавирусът оцелява, намаляваСъщо така експериментите са показали, че като стоплиш една вода, тя става топла. Което е много изненадващо.
42
4
 
18
 
! Отговори
ДОЛУ МАСКИТЕ преди 3 години
Вируса може да съществува и да се размножава САМО В КЛЕТКИТЕ на организма. Той използва нейните ресурси и струтктура за да се размножава. Та тоя вирус как оцелява на повърхности и то цели 28 дни :) ? Да не е с батерии на "Тесла" или той си има самодостатъчен енергиен източник нещо като енергия от глупостта на хората ( която знаем е безгранична особено по нашите ширини ) и колкото е по глупаво населението толкова по-дълго вируса живее във въздуха, по повърхности, даже във водата и храната?
41
3
 
7
 
! Отговори
Aнон преди 3 години
Въпрос! Сега като си измия ръцете броя ли го за ваксина? А ако съм антиваксър трябва ли да си мия ръцете? За един приятел питам...
40
0
 
5
 
! Отговори
Учен преди 3 години
Аз знам че нищо не знам. Другите и това не знаят. :-)
39
11
 
3
 
! Отговори
Тъй де.. преди 3 години
А червеният вирус е във президентството. Той пък няма лекуване 100%.
38
0
 
14
 
! Отговори
някой преди 3 години
А в телевизорите и интернет вируса може да живее до безкрай.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цензурира ми думата с*апун. Луда работа