COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски

Българка разказва как азиатската страна овладява коронавируса
27 окт 2020 16:28, Елка Василева
107
COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски
Снимка: архив, БГНЕС

"Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало." Българската студентка Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул, разказва как 50-милионна Южна Корея успява да овладее коронавируса.

„Живеем нормално, просто носим маски“ - така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено, пише Дойче веле.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши „Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. „Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности."

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на COVID-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат?

„Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. „Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Още по темата

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: „Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура".

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. „Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана.

Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. „Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине."

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея - свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: „Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

„Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение", обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

"Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? „Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят". Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: „Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? „Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата - тези неща със сигурност ще ми липсват," казва Йордана Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#75 бих се съгласил с теб, ако управлява Хитлер и Мусолини. Но без Хирохито нема стане да знаеш, най малкото щото е най интелигентен от тримата и щото Япония е свръхсила. Иначе простолюдието ни се качихте на главата....
76
2
 
3
 
! Отговори
Натискмен преди 3 години
"чак ме натискаха в гърба"Айде не се прави на интересен, без друго редовно те натискат южно от гърба.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментара на геният Гого разбрахме че в Корея всички са лекари, а останалите - нинджи.
74
0
 
2
 
! Отговори
Смееег преди 3 години
Псевдоним Гого е синоним на висок интелуект.
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос на уважение към другите. Тук такова животно НЕМА. Одеве в магазина пак се бутаха като едър рогат ***, чак ме натискаха в гърба, усещах вкиснатия им некъпан мирис - каква дистанция, каква мисъл, какво уважение, за какво говорим въобще? Да, има свестни хора тук-таме в България, но масата е трагедия.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да - Там има интелект, тук не.Просто прочети коментарите и ще разбереш за какво говоря.
71
8
 
9
 
! Отговори
Гого до 60 преди 3 години
Абе уби так. Кат те слушам най-малкия ти проблем е маската. Вземи се гръмни и да ти свършат мъките. Докторите като носят маски роби ли са бе сапунджия!
70
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми ги хвалете тия азиатски бройлери. Това за не са хора. Като някакви клонинги са. Абсолютни роботи. Те и затова са толкова подходящи работни в производства. Белият човек има друга душа. Той свободен мислещ човек колкото и да се опитват разни сили да го пречупят. Ако оставим на азиатците да управляват света те ще превърнат цялата планета в трудов концлагер. А ако оставим на *** да управляват света ще умре от глад и мизерия.Белият човек е номер едно! Затова управлява света.
69
0
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
да си признае ведднага че и липсва мазното шкембе с чесън!
68
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядат толерантно и благородно кучета.
67
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там е друг свят. Дисциплина, толерантност, благородство. По много проекти ходя в Япония и Корея и знам манталитета на хората. Настинат- моментално с маска да не заразят съседния. За тях обществената отговорност и просперитет е на първо място. Няма абсолютно никаква прилика с наглия *** българин, който ще познаеш на всяко летище по абсурдното му облекло и поведение. Един чист Бай ***. Това е картинката на 70% от населението у нас.
66
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80те години при соца България беше много по напреднала от Южна Корея и като технологии и като стандарт на живот. После дойде демокрацията.
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там е нормално да рабиш като луд и да се хвърляш от 10тия етаж от преумора и burn out.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето 13 души починаха от неуспешни тестове на ваксина срещу вируса!
63
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пората сега живеят нормално, просто спазват някои правила, и изтърпяват дребни неудобства. И преди това са живели нормално. А българинът и преди, и след ковид живее като дребен тарикат, мрънкач, все нещо да изхитри, и после все някой го прецакал.
62
5
 
11
 
! Отговори
Опа гангнам стайл преди 3 години
Живеем нормално, просто носим юзди и имаме седла на гърбовете си. Тук-там някой белег от шпори или следа от камшик, но иначе сме свободни и водим прекрасен живот.
61
4
 
10
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
"Там има интелект, тук не". А такива дришльовци като теб за какво допринасят? Такива като теб, които по цял ден си прекарват времето в писане на обиди към Българите и България - какво постигнахте? Кога такива като теб ще си начешете храстата и направите нещо друго освен да ръсите обиди по всичко, което се движи в нашата държава? Ние сме ***, остри, необразовани, родоостъпници и не знам си още какво. Всеки ден една и съща помия от едни и същи индивиди. А вие какви сте?
60
1
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
...пише Дойче веле....Съответно мислещите подминаваме и не четем.
59
5
 
5
 
! Отговори
Язък Язъков-фантаст преди 3 години
Там няма интелект, тук има мислещи хора. Роботът самсунг трябва да знае че е робот, ама явно петия закон още не е стигнал до корейските позитронни мозъчета
58
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Там не могат да дишат! Падат и умират по улиците! DMS Южна Корея