COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски

Българка разказва как азиатската страна овладява коронавируса
27 окт 2020 16:28, Елка Василева
107
COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски
Снимка: архив, БГНЕС

"Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало." Българската студентка Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул, разказва как 50-милионна Южна Корея успява да овладее коронавируса.

„Живеем нормално, просто носим маски“ - така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено, пише Дойче веле.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши „Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. „Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности."

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на COVID-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат?

„Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. „Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Още по темата

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: „Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура".

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. „Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана.

Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. „Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине."

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея - свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: „Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

„Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение", обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

"Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? „Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят". Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: „Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? „Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата - тези неща със сигурност ще ми липсват," казва Йордана Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
10
 
! Отговори
мда. преди 3 години
Като са с робско мислене ще правят с тях каквото си искат.
36
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик народ!Спазват мерките, тихо, без врясъци, без красъци, без мрънкане, без квичене и мучене.За разлика от разни свне като нас или европейците.Просто защото така трябва.
35
3
 
14
 
! Отговори
Расате преди 3 години
Жълтата раса, най-удобната за т.нар. нов световен "ред" - няма нужда от чипове за да бъдат кнтролирани.Те за какво изнесоха цялото производство от на изток. Технологии, ноу хау, организация разработени от белите.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17така е, но такова проследяване на много карантинирани хора е неосъществимо в реалността ... за него трябва съдебно решение, документи и тн ...
33
2
 
9
 
! Отговори
Синдзилудия преди 3 години
Ние китайците сме доста напреднали! Вече имаме мрежи около предприятията, така нашия материал не успява да се самоубие след 17 часов работен ден!
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да спомена , други новини показващи манталитета на корейците. Корейскит мъже залагат камери в женските тоалетни,и на други места,за да синмат под полите на жените. После пускат клиповете в нета. Това нормални мъже ли са?!? Такива психари ли ни давате за пример?!?!
31
0
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не е зле *** да вземат да погледнат официална статистика за резултатите от олимпиади в природните науки 😄
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
DW е либерална медия, а всички либерали са на издръжка при комунистите от Китай.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни давате за пример корейци и китайци,които са много различни хора от нас,те са различна от нашата цивилизация. Следя само корейски,китайски,японски филми и сериали и на моменти съм в шок от начина им на мислене. Дайте ни за пример швеедите,братята беларуси това са примерите за нас...
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще кажат,: Живеем си нормално, само вечер ни заключват и сутрин ни отключват.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да се просълзи човек от умиление. Пак започват статии във възхвала на китайските кучеяди и братовчедите им. Какви горди роби, най- висшите измежду пoлучoвецитe.
26
2
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А Китайците обядват с полусурови плъхове,прилепи,кучета,котки,маймуни,змии и червеи:):):)
25
4
 
14
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Ненормалното, новото "нормално" - с намордници, чипове, затворени в клозета, да се озръщаме откъде ще ни дойде вируса, без да знаем, че вече сме жертви на "медийните" манипулации, стъкмистики, фейкнюз и арогантни, дебели лъжи, като тази, че "тестовете" откриват "ковида".
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният "превод" от DW. Спрях да чета на края на втори абзац.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в какво се състои нормалният живот на въпросната Йордана?
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние живеем нормално и не носим маски.
21
6
 
10
 
! Отговори
Инелектът преди 3 години
Това, че азиатците били с по-голям потенциал от европейците е една огромна лъжа. Ако ви се наложи да живеете този т.нар.нормалн живот на корейците ще разберете, че това не е човешко живот. Дано съм бил ясенИ имам познати от Южна Корея и знам за какво става въпрос. Говоря за образовани хора.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-ненормално от това, здраве му кажи!Зомбитата го приемат за нормално.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Кой ти е твърдял такива работи?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТИ що не си емигрирал щом мислиш, че това е хубаво?