Ангелов: Ако бяха разкрили леглата, нямаше да има проблем!

Ще има нови автомобили за Спешната помощ в София
Обновена: 2 ное 2020 14:05 | 2 ное 2020 14:05, Веселина Йорданова
103
Ангелов: Ако бяха разкрили леглата, нямаше да има проблем!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще има нови автомобили за Спешната помощ в София. В момента те са 25 и ще се увеличат с още 10. Те ще се ползват за пациенти в средно тежко състояние и в тях ще има обучен парамедик и фелдшер, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Още по темата
Още в началото на септември бяха увеличени екипите, но основният проблем тази седмица е затрудненият прием в лечебните заведения. Болниците не са си свършили работата по откриването на леглата. Министър съм от 24 юли, издал съм заповед за разкриването на легла във всички лечебни заведения и ако бяха разкрити по начина, по който е разписано, нямаше да има проблем, каза Ангелов, цитиран от БТА.

В сряда ЦСМП ще получи още 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени в екипите за София. По този начин ще се подобри изцяло извозването от дома до лечебните заведения. Основният проблем, на който се дължеше чакането на екипи, се дължеше на затрудненото приемане на пациентите в лечебните заведения, обясни министърът.

По думите му все още има болници, които не са разкрили легла за лечение на коронавирс. Ангелов изрази уважението си към лекарите и им благодари, но подчерта, че не може да не е гневен на директори на лечебни заведения, които не изпълняват заповедта му.

Той отново каза, че ще направи лично проверка в лечебните заведния, допълни още министър Ангелов. В София заетите легла за коронавирус са около 600, а може да се осигурат 1200 легла.

От днес започват контролни проверки по частни и държавни лаборатории, тъй като има сериозен пробелм с публикуването на резултатите в информационната система. Натъкваме се на публикуване на резултати 2-3 дни след тестването. Обясненията са много, причините са много, всички са изключително напрегнати и уморени, но могат да се назначат още хора. Държавата плаща много пари, ресурс има. Получават се парадокси с направа на тест днес, публикуване на резултата му след 2-3 дни, а когато лекарят трябва да издаде болничен, се оказва, че човекът е здрав, но предстои да бъде поставен под карантина, обясни министърът.

Цялата сила на закона ще бъде приложена за тези, които не спазват правилата, подчерта той.

Към настоящия етап няма нужда от разкриване на полеви болници. Когато в системата има над 40 на сто заетост на леглата, тогава ще се обмислят алтернативни начини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.