Втората вълна на COVID-19 няма да е последната!

Прогнозата е на научния съвет към френското правителство
2 ное 2020 16:29, Елка Василева
106
Втората вълна на COVID-19 няма да е последната!
Снимка: архив, БГНЕС

Втората вълна на епидемията от COVID-19, с която Европа се бори в момента, безспорно не е последната и има причини да се опасяваме от "няколко последователни вълни в края на зимата" и напролет, смята научният съвет, който консултира френското правителство, предаде Франс прес.

"Затова ни предстоят месеци с изключително трудна ситуация", прогнозира в последното си становище органът, натоварен да съветва френския кабинет.

Публикувано онлайн през последните почивни дни, това становище е с дата 26 октомври, два дни преди оповестяването от президента Еманюел Макрон на нова карантина, станала необходима заради втората вълна.

„Много е трудно да се предвиди колко ще трае втората вълна, това зависи от самия вирус, от неговата климатична среда, от мерките, които ще бъдат предприети за ограничаване на разпространението на вируса, от тяхното приемане и оттам - и от тяхното въздействие", пише научният съвет, оглавен от Жан-Франсоа Делфреси.

Може да се изгради хипотеза за излизане от втората вълна в края на годината или началото на 2021 г. Това излизане би трябвало да бъде придружено от свеждане на разпространението на вируса към изключително контролирано равнище (максимум 5000 до 8000 нови случаи на зараза дневно), продължава съветът.

Още по темата

Обявявайки новото затваряне, което ще е поне до 1 декември, президентът Еманюел Макрон посочи, че целта е да бъдат постигнати "около 5000" случая на зараза дневно, при 40 000-50 000 понастоящем.

Какъвто и да е успехът от прилаганите мерки, те вероятно "няма да са достатъчни", за да бъдат "избегнати други вълни, след втората", предупреждава научният съвет, който препоръча затварянето да бъде решено окончателно.

Може да имаме няколко последователни вълни в края на зимата и пролетта на 2021 г., в зависимост от различни фактори: климатично състояние, равнище и оперативна ефективност на стратегията Тестуване/Проследяване/Изолиране на положителните случаи, посочва съветът.

Затова европейските правителства са изправени пред задачата "да се справят с последователни вълни на възобновяване на епидемията, докато се появят първите ваксини и/или лечение, може би през второто тримесечие на 2021 г., предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
5
 
! Отговори
До До момента преди 3 години
От тия 38359 колко изобщо са били с някакви симптоми? Защо само 1% са се заразили при условие, че месеци наред словаците ходеха по ресторанти, пътуваха в чужбина и т.н.
87
7
 
6
 
! Отговори
До момента преди 3 години
В Словакия на доброволно тестване са се подложили 3 625 332 словаци. Положителни са били резултатите на 38 359 от тях, което е 1,06 на сто от всички тествани.Което доказва за пореден път, че Мангъров е много далече от истината.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля ,че е време вече да помислим за оръжия,както американците се въоръжиха,допълнително,ще са ни нужни със сигурност
85
2
 
3
 
! Отговори
Джин Бим преди 3 години
Новото нормално държи чайниците зад оградата. Това е добре, небето е синьо (когато в маалата не горят кабели и гуми) и всичко е наред.
84
8
 
6
 
! Отговори
Майна преди 3 години
"Лъжата Ковид" Е СНИМАНА С ЕЛЕКТРОНЕН МИКРОСКОП ДОСТА ОТДАВНА!!!! СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ НЯМАЛО КОВИД - НЕ СМЕ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО!!! ВИЖТЕ В НЕТА!
83
4
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
НИКОЙ НЕ ЗНАЕ. АЗ НАПРАВИХ ЛИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ И УСТАНОВИХ, ЧЕ Е ОТ СРЕДИ, КОИТО ИМАТ ВРЪЗКА С РУСКИЯ КОМПЛЕКС " КАМЧИЯ", ЗАКУПЕН ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ ЗАЕДНО СЪС ЗЕМЯТА!!!!
82
8
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Геронтофилът Макрон е издивял. Изглежда се страхува за бабичката си, затова е готов да затвори целия свят.
81
5
 
9
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
До АнонименЛюбимата ти Св. Корея ще намалее наполовина, ако прасето отвори границите и спре да стреля по хората.Понял?
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83И аз (като тебе) бях там и ядохме и пихме 3 дни без маски!
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснали са Белина за пиене с намаление . Пие се срещу КОВИД 91!
78
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция почти никой не носи маски. Имат 4 пъти по малко заразени от Белгия която налага строги мерки от началото.
77
2
 
3
 
! Отговори
Плоскоземец преди 3 години
Докато не се дезинфекцира Долната Земя, вируса все ще го има.
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78И къде започнаха да падат в много държави? За съботата и неделята ли говориш? Никъде в Европа още не е достигнато платото на тази вълна.
75
4
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Аз съм българче ... и расна,в дни ковинди, страшно време,щом линейка не дочакам,в ада Дявол ще ме вземе.
74
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цифрите вече запонаха да падат в много държави. Тази лъжа ковид трудно се поддържа. Сега ще трябва да правят 10 пъти повече тестове, за да намерят прилично голям брой болни, за да ни плашат със тях.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте първо тази вълна да приключим, пък после ще разсъждаваме, колко още ще има до края на зимата. Засега няма изгледи и тази да спре.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65И не само това! Ами 6G, 5G, 4G, 3G, 2G, 1G, телефоните с шайба!Ами Kemtrejlsa от спътниците (не само от самолетите?!Ами от подводниците! От специално оборудваните бусове - пръскачки!За HAARP и СУРА какво ще кажете?Да не мислите, че случайно ще подсмърчате!
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 2600 българки са направили аборт по време на извънредното положение.
70
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея за последните десетилетия увеличи населението си два пъти и половина, а България намаля с 1/3 и е първа по смъртност в света.
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПоСдрав отСидней, в моя щат Ню Саут Уелс, а и в други коронавирус няма, Бризбън, Норт територи, Даруин, Кернс, Куинсланд. А тук чета изхвърлянията на ганювцитее и мокрите им сънища, за стрната където МИНИМАЛНАТА работна МЕСЕЧНА заплата е 3000 долара. Аз зимам 6 цифри годишно долари и живея сред чистота красота липса на задръствания и хора, скитам из джунглите с е-байка или се гмуркам в рифа. На гань0вците дето са се изказали компетентно за най райския край на планетата, код каффяво, потапяйте!