Въпреки побоя и репресиите - 100 дни срещу Лукашенко в Беларус

Какво се промени за толкова много време?
Обновена: 18 ное 2020 21:32 | 18 ное 2020 20:57, Нели Христова
85
Въпреки побоя и репресиите - 100 дни срещу Лукашенко в Беларус
Снимка: БГНЕС

Въпреки полицейското насилие, на което са изложени, хората на Беларус вече 100 дни се борят за свободата си. И нямат намерение да се откажат, докато президентът Александър Лукашенко не подаде оставка.

Още по темата

Добре екипирани полицаи, с каски и бронежилетки, хвърлят жени, носещи цветя и балони в черни ванове. Офицери пръскат със сълзотворен газ възрастни хора на пенсионерски марш. Мъже със скрити лица преследват музиканти, които пеят песни от популярни детски филмчета.

И въпреки всичко това всеки уикенд хиляди излизат по улиците на Минск, за да покажат, че недоволството им от поредното "преизбиране" на Лукашенко така и не е стихнало.

Западните правителства също осъдиха широко докладваните злоупотреби на изборите и насилствените репресии на "последния диктатор в Европа" - Лукашенко. Но нищо повече не бе направено, за да се помогне на народа на Беларус.

"Чувстваше се като Втората световна война"

31-годишната Алеся е служителка в IT сектора. Тя редовно присъства на неделните митинги. На 15 ноември обаче нещата много бързо се преобръщат. Когато тя пристигна на площада, където трябва да започне шествието, той вече е пълен с полицаи. Малко след като се събират повече хора, офицерите изстрелват зашеметяващи гранати и нападат хората с палки, за да ги разпръснат.

"Нападаха ни отново и отново. Беше ужасно. Те биеха свирепо хората, извиваха ръце им и ги отвеждаха", разказва Алеся пред BBC. Тя тръгва след другите протестиращи, които бягат през дворовете на няколко къщи, но полицията ги настига дори и там. Спасява ги непознат човек, който скрива нея и още няколко души в къщата си.

"Чувствах се все едно е Втората световна война, когато хората се опитват да скрият евреите от нацистите. Беше ужасяващо, бяхме шокирани", казва момичето. Маршът бе свикан в памет на Роман Бондаренко, активист, който беше бит в ареста, а след това почина в болница. Той е арестуван от мъже в цивилни дрехи без отличителни знаци. Такива групи често работят с полицията и помагат за разпръскването на тълпата и задържането на протестиращите.

След изборите, на които Александър Лукашенко отново превзе президентския пост, въпреки че повечето хора твърдяха, че са гласували за опозицията, в Минск и други градове в Беларус се проведоха безпрецедентни демонстрации - само в столицата над 100 000 излязоха на улицата. Те настояха за прекратяване на полицейското насилие, освобождаването на всички политически затворници и нови избори, проведени прозрачно и честно.

Първоначално цунами от хора накара полицията да изчезне от улиците. Но тя се върна няколко седмици по-късно, за да разпространи терора си отново.

Полицията нахлува дори в апартаменти

По време на неотдавнашен митинг, Диана Пчелинкова, 18-годишна студентка от Минск, преживява един от най-страшните моменти в живота си. Бягайки от полицията, тя се скрива заедно с други протестиращи в жилищен блок, надявайки се, че някой ще ги прибере в апартамента си. Една жена отворя вратата и ги пуска.

"Бях последна", разказва Даяна. "Паднах пред входа. Те започнаха да ме удрят с палки по гърба. Опитахме се да затворим вратата, но те я разбиха."

Органите на реда нахлуват и започват да арестуват мъжете в апартамента. Онези, които се съпротивляват, бият с палки. Жените започват да крещят от ужас и вдигнат ръце, молейки полицията да не ги арестува. "Толкова се изплаших. Прибраха няколко момчета, а жената успя да скрие останалите. Едното беше зад дивана. Друго се криеше в шкаф. Третото беше на балкона."

Приповдигнатото настроение бе заменено от страх

Заради продължаващото полицейско насилие демонстрантите намаляват. Настроението също се променя.

"Опозиционните знамена вече са по-малко", каза Владимир, предприемач в Минск, който не разкрива истинското си име. "Празничната атмосфера си отиде. Всеки път, когато излезете и с присъедините към протестен марш, не знаете дали ще се върнете у дома или не. Всички са много нервни."

Владимир е тежко бит от полицията през август. Той е задържан и изпратен в прословутия затвор Орестина. "Биха ни, сякаш искаха да ни убият", разказва той. Но след като напуска затвора със синини, покриващи гърба и краката му, Владимир е още по-решен да протестира. "Ако спрем, не виждам възможност за живот тук", казва той. "Тогава единствената възможност ще е да напусна страната."

Но тези 100 дни на протести вече преобразиха Беларус. Сега мнозина смятат, че трябва да действат, ако искат да живеят в по-добра държава. Сред тях е и Андрей Погерило, 29-годишен ключар от Гродно.

Преди президентските избори през август Погерило никога не се е интересувал от политика. Той се намира в кафене, когато в Минск се състояха първите сблъсъци. Мъжът излиза на улицата, за да види защо се е събрала тълпата и става свидетел на сцени, които променят живота му завинаги.

"Първоначално всичко беше мирно, но изведнъж започна диващината. Видях със собствените си очи как полицай удари младо момиче с палка поне три пъти. Служителите жестоко биха един мъж. Този ден полицията искаше да пребие хората, а не да ги задържа", разказва той. На следващия ден Андрей Погерило се присъедини към протеста и оттогава редовно присъства на митинги.

Президентът Лукашенко, който е владетел на Беларус от 26 години, твърди, че демонстрантите са платени и манипулирани от чужди сили. Нарича ги алкохолици и наркомани. А основните опозиционни лидери са или в затвора, или са избягали от страната - така че те не са начело на шествията.

Широка гама от демонстранти

Сега на улиците излизат студенти, лекари, пенсионери, хора с увреждания. Изтъкнати спортисти открито настояват за нови избори и прекратяване на полицейското насилие. Актьорите пеят опозиционни химни преди своите театрални представления, за да покажат солидарност със задържаните. Активистите организират флашмобове в търговски центрове - и купувачите спират, хипнотизирани от импровизираната улична опера.

Тези публични прояви вдъхновяват протестиращите и показват, че усилията им не са безсмислени.

Властите се опитват безмилостно да свалят опозиционни плакати, но на следващия ден намират нови на същите места. Полицията се качва по оградите, за да премахне знамената на опозицията, докато активистите ги гледат и снимат. Един лозунг, който стана много популярен, гласи: "Можете да пребоядисате стената, но не можете да пребоядисате съвестта си."

Забележително е, че въпреки репресиите, протестите остават предимно мирни. Отговорът на протестиращите на побоите е да идват на следващия митинг, носейки цветя.

"Когато наблюдавате омоните (полицията за борба с безредиците) и тяхната жестокост, осъзнавате, че не искате да бъдете като тях", каза Святлана Станкевич, 32-годишна художничка, която прекара девет дни в затвора заради демонстрации. "Показвам силата си с постоянство, непоклатимост и увереност."

Последните 100 дни показаха колко силен е този мирен подход.

Цялата тази сила не може да накара хората да обичат Лукашенко - и той изглежда губи тази битка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В наше време не вярвам даже на това, което виждам. А на това, което чувам изобщо не вярвам.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много искат да се освободят белорусите от фабрики, заводи, електроцентрали, селско стопанство, армия, образование, както се освободихме ние.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех този диктатор. А в Германия, Франция и Италия, полицията си бие "демократично"
53
3
 
6
 
! Отговори
антиджендар преди 3 години
До 74 АнонименНе се опитвай да се правиш на умен след като прозира твоятаДжендарска визия
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиционерите ги нападали отново и отново. Било ужасно. Те биели свирепо хората, извивали ръце им, но никопй от протестиращите или съчувстващите не се сетил да направи снимки или видео. Само приказки пред CNN.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А арестуваните и битите в Берлин друга работа ли са?
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72 АнонименТе така по навик са свикнали да обвиняват. Например как обвиняваха русия за много неща като : предполагаемото отравяне на сороския Невални, предполагаема хакерска атака от русия, предполагаема намеса на русия в изборите в САЩ и т. н. до безкрай.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде знаят, че е имало злоупотреби на изборите, щом отказаха да пратят наблюдатели? Защо отказаха?
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква е разликата с нашия големец? а до този долу със зелената, западнячките ела да ги видиш на какви расови мандинговци и арапески скачат по вратовете, от 12 годишни тинейджърки до 60 годишни баби... беларусин такава няма да вземе. в беларус още произвеждат трактори, комбайни... в бугарищания магистралки от турски фирми и хелп карма. паричките от ервокорупцията не достигат до раяците иде глад и мангалищарска държава.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенев го виждам да гостува за постоянно на Янукович. Путин си прибира малко по малко пионките жалки.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бокошенко = Лукашенко.
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом още има протести значи боя е малко. Да погледнат съседна Украйна за какво следва след преврата - глад и мизерия...
44
3
 
11
 
! Отговори
Естет преди 3 години
В Беларус поне не ги лекуват чистачите и портиерите, както е в Свищов, поради липса на лекари, и не умират хора по стълбите на болницата, както е в Пловдив...Оправихме България, тръгнахме да търсим кусури на Лукашенко...
43
2
 
7
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
ЛИБЕРАЛНИ МЕЧТИ !
42
0
 
9
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
БАИДОН БИЛ МАКЕДОНЕЦ !
41
2
 
7
 
! Отговори
НАТО ВЪН! преди 3 години
Апропо във връзка с очевидно фалшивите и наредени изори у ФАЩ ,ще има ли санкции за тях там а неопределено полово евро ***!???
40
1
 
7
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
КРАВАТА ЦВЕТКА ТАРСИ СЕХПАРТНЕР !
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе ние като си събухме панталоните пред краварите защо 30 години след това сме с визи те и за африканци не ни иматама загубен народ да патиако беларус се излъжат като арменците дето сега целуват ръцете на руските мироторци ще станат като нас прелъстена и изоставено замо дето и прибраха чеиза не и трябва - може и гола да ходи
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо стрещу гласувалите в Сащ 2 милиона мъртви за байдън? Или там е демократично нагласяване на избори и може
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредната атака на отровено обществоно този път няма да минев германия ври и кипи - никой не казва че меркел е диктатор що така бре във франция цяла година се бориха с демонстрантите - никой не казва че макрон е диктаторкаталуния почти го докарапха до гражданска война но никой не говореше такива работи айде сиктиртова дето стана в украйна няма да го допуснат