Кантарджиев: Липсва контрол и съзнание, няма доверие

"Хората трябва да бъдат убедени да спазват мерките"
238
Кантарджиев: Липсва контрол и съзнание, няма доверие
Снимка: БГНЕС

Носенето на маски беше най-важната мярка, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, пред БНР.

Още по темата
"Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят", каза специалистът.

Според него трябва да сме трезви и да не се плашим излишно.

Ако си се заразил с нисковирусно число, можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви..., посочи той.

Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно, коментира още специалистът.

По думите му до 14-и ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

"21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят... При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните", изтъкна проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
6
 
3
 
! Отговори
Защо преди 3 години
ве линейките стоят в бездействие требе да хвърчат на всеки 5 минути много болни от грип.
172
14
 
12
 
! Отговори
Киро преди 3 години
*** долни уморихте хората с вашите измами и измислени хора. СРАМ И ПОЗОР ЗА ВАС лекари- мошенници!!!
171
0
 
3
 
! Отговори
интересно преди 3 години
в цялата тази история Мориарти не обели една дума. Само е качил снимка на Тотлебен на стената си във фейса.
170
1
 
9
 
! Отговори
55470 преди 3 години
Защо не дезинфекцират градския транспорт, асансьорите и канализацията? Това са мерките, които биха разредили кноцзентрацията на вируса, а оттам и разпространението му. На всеки от НОЩ ще изпратя снимка на предписание от РЗИ, връчено на 14 ден от положителния му тест. Ще го изпратя и на СЗО, за да са наясно с причините за трагедията в България.
169
3
 
5
 
! Отговори
веднага преди 3 години
как ги лекувате и как ди изписвате дофтори с 5000лв. заплати.Вие не ги лекувате пращате ги по домовете трампаджии.
168
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът гласува вот на недоверие на НОЩ - ето бай Тодор ви го каза!Липсва доверие към тях! ОСТАВКА!
167
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми какво доверие очакваш бе, Катранджиев?То на такива като тебе човек никакво доверие да няма, само лъжете!Как ще убедите хората че сте прави? Явно не можете! Махайте се тогава!
166
3
 
4
 
! Отговори
Мдам... преди 3 години
Учителите, които не знаят от кое копче се включва компютъра - в неплатен отпуск.Тези, които преподават онлайн, докато боба къкри на котлона - заплатата на половина!
165
8
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
До АИИИЕ, хванах ковид. И кво?Леко грипче. Вече мина
164
7
 
5
 
! Отговори
АИИИИ преди 3 години
НЕКА ХВАНЕ КОВИД НЕВЯРВАЩИЯ ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЕ
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В япония има по две и триста случая на ден пък са с маски всичките ама докторите им са добри излекуваните са 98 процента а при нас са 30 ама и умрелите са ни в повече при горедолу еднакъв брой заразени при тях са повече
162
2
 
18
 
! Отговори
Аман от тия лафове преди 3 години
С маските. Да, носят хората и въпреки това прекрасно знаете, че това не осигурява 100 процента защита.В училищата много от болните, дори починали учители редовно са носели маски и какво от това. Оставяте отворени училищата, после обвинявате хората, че няма дистанция. Е, как да има!?!
161
7
 
10
 
! Отговори
селото преди 3 години
Уважавам светилата които ни убеждаваха от екрана и не мога да разбера те не са ли българи.Не разбраха ли още пролетта ,че нашия народ се подчинява само на сопа.Наивни приказки за деца,че вярвали в съзнанието.Съзнание има само в 20 процента от населението ни.Всичко останало е под чертата.Закъсняха много с тези мерки уважаваните господа
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря,докторе ,вие на спазвате мерките ,хората *** по пътя ,и в линейки ,не ги приемат в болници,заведения пълни по 5--6ба маса без маски ,ми училища и университети как е ,в ЕС отдавна затвориха ,вие искате повече заразени и болни ,за това се навийте толкова време
159
2
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Алоууу, съвестният, и ти като останалите не-щастници от НОЩ и ГЕРБ искате да прехвърлите вината върху обикновените хора за вашата некадърна и тотално сбъркана политика не само в здравеопазването, но и в държавата като цяло! Превърнахте здравеопазването в битпазар, а не в ценост! А сега-хората нямали съвест! Баси, по времетно на "гадният" комунизъм, отдавна да чукате камъни в Белене!
158
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня ден в Лидл - двама без маски (маските под брадичката), около десетина с маски под носа, т.е. пак без маски и един куп кашлящи. Преди това в Била, касиерката с маска под носа, вътре имаше много малко хора, и само двама бяха с маски под носа, т.е. без маски.
157
4
 
1
 
! Отговори
До Маскиран преди 3 години
Къде бе вуйчо? Къде са твойте 99%. При мен са 15% не знам в кое село си точно. Ама в най-голямото село всичките провиницалистчета не могат да сложат парцалче, защото го свързват с родния си край, аман от каубои в таа столица.
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора,а защо храчите и се секнете по улиците като каруцари?Ей,това не мога да си обясня...и всичко осрано и опикано от кучета и котки.Не корона ами холера ще ни удари.
155
6
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
В Гърция учителка е осъдена на една година затвор за неносене на маска. У нас Мангъра и смотаняка Александър Долев се представят от медиите като национални герои защото имали собствено мнение, били смели и не носели маски.
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя клоун пак го активизираха и пак бълва нелепици!