Кантарджиев: Липсва контрол и съзнание, няма доверие

"Хората трябва да бъдат убедени да спазват мерките"
238
Кантарджиев: Липсва контрол и съзнание, няма доверие
Снимка: БГНЕС

Носенето на маски беше най-важната мярка, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, пред БНР.

Още по темата
"Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят", каза специалистът.

Според него трябва да сме трезви и да не се плашим излишно.

Ако си се заразил с нисковирусно число, можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви..., посочи той.

Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно, коментира още специалистът.

По думите му до 14-и ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

"21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят... При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните", изтъкна проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чоко 122Чоко , чоко не те слуша главата моето момче , за съжаление има много такива като теб Затова сме на този хал .Как не успя да проумееш нещо толкова елемнтарно - не се ли вземат мерки обикновените хора няма да имат достъп до никакво лечение - ни Ковид , ни други болести Като станат болниците само за лекуване на коронаболни , ще започне пак да си *** хората от едно възпалено апендиксче примерно . Нещо напълно лечимо в наши дни ,ама като няма лекар или болница ....
132
6
 
25
 
! Отговори
Чичин преди 3 години
Стига глупости сте писали . Работя в метрото. Возят се целодневно . Навъртам много километри служебно. Трябва да кажа ,че в МЕТРОТО конкретно маски носят 98% да не кажа 100. Човек без маска не можеш да видиш особено откакто започнаха да проверяват униформени. Бъдете обективни. В София мерките се спазват повече от наввсякъде другаде. А София е над 3 милиона с приходящите за ден. Относно персонажа на снимката - кой да му вярва и за какво ? Има налудничав поглед на психично болен и нездрав човек
131
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сериозно ли се ръководите от данните на официалната статистика? Вие не сте нормални. Тази седмица са толкова, преди две години били толкова! Статистиката може да публикува каквито си иска данни в угода на Щаба и никой нито има право, нито има начин да ги провери. Вие сте наистина за оплакване с тоя майндсет...
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ден през ден не се сменяха заповеди , мнения , позиции Ако Борисов се ръководеше от медицинските показатели , а не да слуша Алибегов и да иска да угоди на всички Да им има някакво доверие човек Чакаха да станат нещата неуправляеми . Ама едва ли утре ще видим някакви по-сериозни мерки А там пак безсмислени неща - защо да се затварят всички магазини , да ги задължат да има дистанция , пропускане на хората на интервал и толкова , защо да ги затварят
129
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не иска да се зарази да си купи един скафандър и да не го сваля въобще поне 3 години.
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев е един от тези, които казваха, че това е обикновен грип и няма нужда от маски.
127
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що излезе статистиката на НСИ за починалите през ВТОРАТА седмица на ноември, 3852 смъртни случая !@!! От 2015 насам няма такива показатели средната седмична смъртност е в границите на 2000 човека. Официално за същата седмица починалите от COVID са около 500. Излиза че над 1500 човека който са починали без да били диагностицирани и колко от тях са починали в домовете си, без лекарска грижа..НЯМА ЛИ БЕЗПЛАТНИ ТЕСТОВЕ И МЕРКИ ЩЕ ИМА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ !@!
126
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как да не губим доверие като вчера казвате, че от петък затваряте училищата, а в същото време МО днес издава заповед, с която от утре връща децата в училище??? Вие ми кажете, това сериозно ли е?
125
5
 
9
 
! Отговори
ПСИХИЧЕСКО ЗАБОЛЯВАН преди 3 години
ОТБЯГВАНЕ НОРМАЛЕН ФИЗИЧЕСКИ КОНТАКТ СЪС СЕБЕПОДОБНИ - КАТО РЪКУВАНЕ, СТРАХ ОТ СЪБИРАНЕ С ХОРА, СТРАНЕНЕ ОТ СЪБИРАНЕ С НЯКОЛКО ДУШИ - ХОДЕНЕ В НЕАДЕКВАТЕН ВИД - С МАСКИ КАКТО ЛЮБИМИЯ ИМ ФИЛМОВ ГЕРОЙ ДАРТ ВЕЙДЪР- ПАРАНОИЧЕН НЕКОНТРИОЛИРУЕМ СТРАХОВ СИНДРОМ ОТБОЛЕСТИ - ХИПОХОНДРИЯ- СТРАХ ОТ ИЗЛИЗАНЕ НА ОТКРИТИ ПРСТРАНСТВА И ЗАТВАРЯНЕ ВКЪЩИ- БЕЗАПЕЛАЦИОННО НЕПРИЕМАНЕ ЧУЖДО МЕНИЕ, ПАЦИЕНТЪТ ДЪРЖИ ИСТЕРИЧНО И ОТСТОЯВА ВНУШЕНИЕТО СИ ЗА ОПАСНОСТ ПРЕД ДРУГИТЕ
124
1
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
В моята служба при доказано болни колеги от коронавирус дезинфекцията и карантирането се прояви в ПРОВЕТРЯВАНЕ. Всички сме лице в лице и не знаеш кой е болен и кой не. ИЛИ ЗАТВОРЕТЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ИЛИ НЯМА ДА ИМА НИКАКЪВ ЕФЕКТ. САМО ТОРМОЗ.
123
0
 
5
 
! Отговори
Черни седмици 4: преди 3 години
30 ГОДИНИ НА НЯКАКВИ ХОРА ВСЕ ИМ СЕ РАЗМИНАВАТ МНОГО НЕЩА И КАРМИЧНИ НЕЩА И НЕЩА ОТ СЪДБАТА И НАЙ-ВЕЧЕ ИМ СЕ РАЗМИНАВАШЕ ПРЕЦАКВАНЕТО НА ТАКИВА ДЕТО ВЪРШАТ РАБОТАТА, А ПЪК ТЕ ДА ВЗИМАТ БЕНЕФИТИТЕ ОТ ЧУЖДА РАБОТА трябва да се започне от някъде!
122
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво доверие да очакваме в държавата, където една подпорна стена се превръща в хотел!!! Това е държавата на чудесата, не търсете доверие тука!
121
3
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези мерки, които се предлагат, само ще озлобят хората срещу правителството. Вируса вече е навсякъде и това , че един ресторант или барче няма да работи, няма да помогне с нищо. Защо тогава ще работи градския транспорт. Вие качвали ли сте се в 111 сетрин. Човек върху човек и дори да си с маска или противогаз, вируса ще ви се лепне по дрехите и когато се съблечете ще го вдишате. А трудовите колективи. пРОЛЕТТА СЕ ДЕЗИНФЕКЦИРАХА ОФИСИ , СЕГА НИЩО.
120
2
 
10
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
Ако губим още медици, няма да остане попълнено отделение да лекуват пълноценно, без значение от болестта/заболяването.Тогава по-леко ли ще ни бъде?Повече ще умират ненужно!Е, затова трябва да намалим темпото на заразяване!Затова и тези 3 седмици!
119
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 21 дневен локдаун в Гърция, ефекта е нулев.Глупости. Затварят първата седмица на ноември. Две седмици по късно на 19ти е пикът на заразените, след което вече всеки ден броят на ново-заразените спада.При нас ще е малко по-зле, заради слабата държава, която не може да контролира добре дали мерките и се спазват. Но след три седмици, броят на ново заразените ще започне да спада. Общият брой на заразените ще започне да спада още седмица две след това.
118
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
В плато сме,защото хората не си правят тестове.Едни за да не ги карантинират, други защото 100лв. не са малко пари до се отделят трети защото го карат съвсем леко .Истината е,че.в мжмента има много болни който разнасят заразата без да им пука.Бъдете здрави и се пазете,доколкото е възможно!
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕКА ДА ИМ ИЗПЪЛНИМ МЕРКИТЕ НАПУК КАТО ЯПОНСКА СТАЧКА -ЗАТВАРЯМЕ СЕ ВКЪЩИ!НИКАКВИ МАГАЗИНИ, НИКАКВА РАБОТА!ДА ГИ ВИДИМ ОТКЪДДЕ ЩЕ ПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА!ОЩЕ НА ВТОРАТА СЕДМИЦА ЩЕ ВДИГНАТ БЕЛИЯ БАЙРАК!ТОЙ ЗА ТВА БОКО Е ТОЛКОВА ЛИБЕРТЕ!
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕТЕТЕ ВЪВ ФБ ЗА ТОВА КАК НИ ОБРАБОТВАТ - ВСИЧКО ТОВА Е ПО СХЕМАТА НА ВОЕННИ ПСИХОЛОЗИ - ТОВА НАЗИДАНИЕ ОТ ЕКРАНА, СМРЪЩЕНИТЕ ВЕЖДИ, ТЪМНИЧНИЯ ЗАТВОР И Т.Н..
115
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОПА КАТ Я ЗАТВОРИХА ЦЯЛАТА ВЕЧЕ МЕСЕЦ, КО СТАА БЕ, "ПРОФЕСОРЕ"ЩО НЕ Я ИЗЛЕКУВАХТЕ?МАНГЪРА ВИ ГО КАЗА- И ПОЛОВИН ГОДИНА ДА НИ ДЪРЖИТЕПОД ДОМАШЕН АРЕСТ, ЕФЕКТЪТ ДАЖЕ ЩЕ Е ОТРИЦАТЕЛЕН, ЩОТО ЩЕ СЕ ВЛОШИ СИТУАЦИЯТА И ЩЕ СЕ УДЪЛЖИ!
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1) Какво означава разхлабване на мерките след три седмици и за кои сфери ?Няма да има разхлабване, защото както се видя, българинът не разумява. Ще ви държат затворени, докато не започнат ваксинациите.Ако някои фалират - стават такива работи.Ако някои гладуват - жалко, но светът няма да спре.