Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки

Много е трудно да се справим в такъв кратък срок, заяви той
27 ное 2020 09:21, Нели Христова
120
 Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки
Снимка: БГНЕС

Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото, заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

"В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

"Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките. Ако постигнем успех най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва", добави той.

Два са големите проблеми – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките, добави главният държавен здравен инспектор.

Коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм сигурен, че след две седмици ще отчитаме намаляване, заяви Кунчев.

От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, добави Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
9
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Ветеринарът вече бие отбой преди да е почнала битката.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече с вашия коронавирус! Аман! Когато хората си отиват от България, защо не вдигате тупурдия????? Не ги ли изгубихме????Докато не преструктурирате и не преосмислите системите, ангажирани с човешкото здраве, все ще е лошо.Вчера четох, че в прехвалената Германия частните здравноосигурителни фондове не се включват в леченията, плюс това на частноосигурените при всяко посещение при лекар им начислявали такса хигиена, при държавните - не. Ей т'ва капиталистическо поведение съсипва човека.
23
3
 
17
 
! Отговори
Дядо Ковида преди 3 години
Вееееееесела Ковидаааааа! Коу коу коу
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започна подсигуряването за поредния провал на НОЩниците, още преди да са въведени тази нощ новите мерки.Тотални некадърници!
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ресторантите да се готвят направо за април. Курорите също. Коледата е невъзможна с това управление на *** на ЕС и СЗО.
20
0
 
18
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
А на пролет правителството ще отпадне ли и то но не 4асти4но-въпрос с повишена трудност а
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не дойде френска революция за ботокса?!
18
6
 
42
 
! Отговори
Тервел преди 3 години
Ако си спомняте пожарникаря тръбеше преди две седмици ,че няма да затваряме икономиката ,че бизнесите ще си продължат нормално .Сега модерният локдаун или в превод смърт на хиляди хора от глад и мизерия.Типично мутро-фурнаджийско -лопато поведение , в стила ала Бай ***.Но вервайте му и гласувайте пак за него ,той за благодарност е приготвил букет от мерки за вас ама след Коледа !Сега в магазините лицата на хората са като бабуински *** с очи .Честита демокрация!
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо това нещо е ФАКТ? Защото имаме здравна система(на книга) създадена и организирана най вече за източване на средства?Защото имаме власт имащи който се опитват да борят кризата с популизъм,неадекватни и страхливи действия целящи на първо място,оцеляването им във власта? Съчетанието на тия няколко фактора ни направиха отново"първенци"в света!
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цитираните държави, както и в почти всички европейски държави децата ходят на ясли , градини и начални училища ! Ние винаги сме имали висока смъртност спрямо европейската. Години на кражби и липса на реформи в здравеопазването, липсата на интеграция на определени малцинства, които да допринасят с нещо, приоритизирането на определени бизнеси пред здравето и т.н. Толкова е сбъркано и крадливо всичко
15
0
 
7
 
! Отговори
а ''мерки& преди 3 години
Шокираща гледка на разсъмване смрази петричкото село Митино.На дърво в центъра е видян трупът на 38 годишен мъж.
14
6
 
27
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Демокрацията в Българско се превърна в анархия и господство на мутрите. А ЕС само ни лъже и ни краде с банки и корпорации. Трябва ни Орбан или Путин, ама български.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До неразбрал,Това е резултат от вербалните умения на бабуина. Казал е без маска, ама всъщност е без смазка.
12
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не видя тиквата крадлива в сетния си час, как се тътри безсилен мъчейки се да гушне шкафчинциту с евраците и кюлчетата, с проядени от вируса дробове, аз на крадливи докторя и ковид психари не вярвам.
11
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадото ще бъде мачкано, докато само не поиска да му сложат ваксина!! За това е цялата пиеса! За пръв път в човешката история един медицински проблем се постави в компетенциите на медиите! Не си спомням някога да е имало рекламни плакати на това как изглежда грипния вирус!
10
2
 
17
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Тези около Бойко вместо да му изпишат веждите ще му избодат очите!
9
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Защо смяташ, че учениците влияят на заразяването?Ами пръскането отгоре?
8
4
 
18
 
! Отговори
Шебек преди 3 години
Виетнам, Китай, Япония, Австралия и Нова Зеландия?!? Все пак националният здравен инспектор можеше да започне сравненията на мерките и резултатите с някои южноевропейски или балкански държави, или по скоро с африкански, защото направиха хората на маймуни.
7
2
 
25
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
А защо тогава бабуина от Банкя обяви тази дата като Денят на РАЗХЛАБВАНЕТО?!
6
1
 
19
 
! Отговори
Do 21dekemvri преди 3 години
i vas da vi nqma.