В пандемията: 6000 кражби по-малко, хората у дома, крадците - валат

Статистиката отчита спад на всички видове престъпления
17 дек 2020 08:55,
38
В пандемията: 6000 кражби по-малко, хората у дома, крадците - валат
Снимка: Pixabey

Близо 6000 по-малко са кражбите у нас от началото на 2020 г. до края на ноември, сочат данните на МВР. От началото на 2020 г. до края на ноември са настъпили общо 25 330 кражби, от които са разкрити над 37%, пише "Монитор". В сравнение през 2019 г. броят им е бил 31 129, а полицаите са спипали 33,67% от извършителите.

Статистиките отчитат спад при всички видове престъпления, както и ръст на разкриваемостта на криминалните деяния.

"През следващите месеци не се очаква ръст на домовите кражби", обясни инспектор Росен Белишки от Криминална полиция. Причината за това е както намаляващата тенденция на този вид посегателства и противозаконните отнемания като цяло, така и на мерките, въведени с цел да се ограничи разпространението на COVID-19. Поради тях се налага все по-често хората да остават у дома, което прави извършването на взломна кражба почти невъзможно.

Работата на Министерството на вътрешните работи в тази насока също дава резултат при намаляването на тези посегателства през изминалите 11 месеца. Обичайно най-много апартаменти се тарашат в столицата, сочат данните.

Стандартът е бандитите да разучат заключващия механизъм и да подготвят плана за действие – ако атакуват през деня, отключват вратата, за да не бъдат чути и хванати, а през нощта разбиват по-паянтовите врати. Понякога, за да объркат разследващите и да ги забавят, крадците дори заключват след себе си, а самият обир продължава от 20 до 40 минути.

"Работата на ведомството в това направление е изключително засилена", обясни инсп. Белишки. Въпреки новите задължения на полицаите на първа линия в борбата срещу коронавируса, специализираните отдели на министерството не са спирали извършването на обичайните си ангажименти.

"Дървената дограма е сравнително надеждна опция при защита от апаши", обясни инспектор Белишки. Алуминиевите и PVC дограми се огъват лесно и всеки крадец може лесно да ги преодолее и да нахлуе в жилището ни. На пазара има и много варианти за прозорци с антивзломна защита с допълнителни осигурителни елементи, които осуетяват плановете на бандитите.

Най-важното за защитата на дома от набези на крадци обаче е вратата и по-специално бравата на жилището. Вратата трябва да бъде от здрав дървен или метален материал, а заключващият механизъм - да е сигурен. Много от старите брави са касови, което прави проникването в жилището лесно като детска игра.

Те трябва да бъдат заменени от брави с блокировка, изработени специално срещу опити за нахлуване, акцентира инспектор Белишки. При разбиване на бравата се задействат механизмите, при които резците на вратата остават в неговата каса. Колкото и здрава да е вратата, ако заключващият механизъм е слаб, жилището е незащитено, обясниха специалисти от МВР. Резe, поставенo пред или зад основната врата, пък e добра опция за забавяне на апашите.

Специалистите информират, че няма голяма разлика в начина на извършване на престъплението през годините. Предметите, на които се спират крадците, са пари, ценни вещи и малка и скъпа електроника, която може лесно да се пренесе. Случаи като този отпреди няколко седмици, при който от вила бяха изнесени цяла кухненска инсталация, дивани и лампи, са рядкост, обясни Росен Белишки.

В повечето случаи бандитите избират леснопреносими вещи, които няма да затруднят бързото напускане на обрания дом. При отсъствие от дома за дълго време полицаите съветват гражданите да съхраняват ценните си вещи в банков трезор.

Важно е и да не се споделя при пътуване или дълго отсъствие от дома, както и да не се съобщава какви вещи се помещават в него, тъй като крадците от криминалния контингент често боравят с доносници. Често хората пренебрегват и споделянето на лична информация в социалните мрежи. Специалистите предупреждават да не качваме информация относно почивките си онлайн веднага, а да изчакаме, след като се върнем у дома.

Обичайно джебчиите избират да извършат кражбите си на места, където има голямо струпване на хора и няма да бъдат забелязани. До този момент моловете бяха едни от любимите им места, особено по празниците, когато хората купуваха подаръци за своите близки. Затворените големи търговски обекти наложи концентрацията на дребните крадци предимно в градския транспорт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ушевите вместо да си човъркат в носа, да заповядат в 21 век (с 20 години закъснение). Там престъпленията са онлайн!
32
0
 
1
 
! Отговори
1-n преди 3 години
а Ушев си бърка в носа...
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това е вярно означава, че е време ченгетата с претенциите да намалеят най-малко на половина!!!!!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ти крадат направо от банковата сметка, изобщо не ги интересува къде живееш и дали излизаш навън.
29
0
 
12
 
! Отговори
Крадец преди 3 години
Трябва да има държавна помощ и за нас. Останахме без доходи вече колко месеца. Ако не ни отпуснете помощи, ще стачуваме пред сградата на баш-крадците.
28
1
 
3
 
! Отговори
Вин Дизел преди 3 години
Да бе валат, снощи в Младост 1А опитваха да свалят фаровете на един Туарег, 3ма *** човъркат колата, 1 седи и гледа отстрани. Записи от камери бяха споделили хората сутринта.
27
2
 
5
 
! Отговори
до анонимен 26 преди 3 години
Народа и сега обеднява, при положение, че взема под 3000 лева заплата на семейство, не на човек...това са 1400 евро...всички под тази граница 3200 лева доход на семейство обедняват дори като имат такъв доход. реално инфлация, повишаване на цени, намаляване на качество за сметка на количество, прави хората още по бедни. Особенно тези от източна "Европа" ...ще усетят ...с огромна жал за тях силата на безпаричието и силата на контролът, със сълзи на очи понякога. Това масово по Источна "Европа"...
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оръжиеНарода ще обеднее, защото затвориха кръчмите??? Всичко друго освен кръчмите работи и моловете.
25
0
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Онзи ден откраднаха пейката ни от входа и колелото ми струващо 700 лв заключено в стая до нея.... Незнам кой го топли тая статистика. Сега "нещастието" ще стопли някоя фирма за видеонаблюдение само :) и те трябва да получат заплати този месец
24
1
 
7
 
! Отговори
иво преди 3 години
Па то най-големите крадци са власт бре.Само вижте мутрокомуниста Бойко Борисов и шкафчетата му.От там нататък разговора е излишен.
23
1
 
17
 
! Отговори
оръжие преди 3 години
Във всеки дом трябва да има! Ха влезе бандит, да знае че директно е във връзка със Свети Петър! Скоро....хората ще обеднеят, оЗвереят много от източна "Европа" и ще стане кайма, има и бежанци за който никой не говори...пригответе се.
22
2
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Язе кът *** няаа даже и не заключвам кукята .У дворо иаам един петел пуснат свободно а си оди.Он пази.Кът види чужд чиляк му скача на главътъ.Никой *** не е крал до сега.
21
0
 
14
 
! Отговори
Безкоз преди 3 години
Според статистиката на МВР, в тикволандия престъпността е толкова намаляла, че почти е изчезнала, почти няма джебчийски кражби в градския транспорт, почти няма ало измами, почти няма крупни икономически престъпления и укриване на данъци, почти няма корупция, само някое тройно убийство, някой случайно самоубил се в гората, хвърлил се от моста избягал в Дубай или Белград или някой взривен блок от бивш кадър на МВР.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Валат" сигурно 5-6 човека знаят какво означава, но "напът" само един чуек в Днес.бг го пише и е НА ПЪТ да го превърне в езикова норма, заради една пуста двойка от даскалото.
19
1
 
14
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Пълен майтап. Тази полицейска сводка- анализ си е чиста стъкмистика. Първо стъпват на динена *** правейки тези умозаключения.Да се изкарат колко са велики.Да,ама не.Разбойниците нищо не ги спира.Истината е ,че се прикрива истинската картина ба престъпността у нас от една страна и второ в голямата си част пострадалите от престъпления не се жалват в полицията злото й нямат доверие.И ТАКА БРОЯТ НА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НАМАЛЯВА. Това е истината.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14За туй ми откраднаха колелото от село от къщата щото нямаше кражбир едно време нямаше медии дето да говорят за кражби Само за успехи се говореше и соца умря. Туй дето комунистите го откраднаха от хората никой не може да го боядиса.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бандитите се страхуват от вируса, слагайте си на вратите табели Каранатина. Внимание силно заразени със Коронавирус. Висока опасност за живота Ковидясване и такива неща. Туряйте и по един умрял прилеп пред вратите си за всеки случай.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са удома понеже заведенията на работят.Като излезите ще видите малко хора по пътя.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криминалния контингент се прибра от чужбина и е обезпаричен и озверял. Тези стакмистики на други ги разправяйте. Все по-често ще бъдат нападани търговски обекти и часни лица. Нали гледате, постоянно има сигнали за ограбени пенсионери, бити, тероризирани и мамени. Нападения има и над младежи, ако не се лъжа и наръгано момиче от близките дни. Ще има големи набези в скоро време поради безпаричие - пазете се, защото няма, кой да ни пази, на свобода се разхождат хиляди рецидивисти.
14
1
 
0
 
! Отговори
Св до Пешо Карото преди 3 години
Е затова написах втория си коментар, - обясних жаргон с жаргон :). НО все пак наистина не знаех, какво е Валат, но ще го запомня. Малко странно в медия и то заглавие да се ползва///