Неуспешна спасителна акция на К2, няма следа от алпинистите

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията
Обновена: 6 фев 2021 22:23 | 6 фев 2021 19:10, Камелия Цветанова
92
Неуспешна спасителна акция на К2, няма следа от алпинистите
Снимка: БГНЕС

Неуспешна спасителна акция на К2 - часове, след като под най-смъртоносния връх на планетата загина Атанас Скатов. Издирват се трима алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника. Те са от същата експедиция, в която участва и българинът.

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията по издирването на тримата алпинисти. Следите им се губят в четвъртък след полунощ.

Още по темата

Върхът е висок над 8600 метра. На около 7000 метра височина и при силни ветрове - машините бяха върнати на земята. Няма информация дали акцията ще продължи утре.

Около Атанас Скатов на една от последните снимки са изчезналите алпинисти. Всички те са тръгнали с мечтата да са част от първата експедиция от чуждестранни алпинисти, покорили осемхилядника през зимата.

Заради суровите условия обаче повечето участници вече са се отказали. Именно при слизане от Лагер 3 към базовия лагер смъртта си намери Атанас Скатов. Българското външно министерство съобщи, че въжето му се е скъсало, но шерпите, участвали в спасителната операция обясниха, че алпинистът е загинал, докато е сменял въжетата.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: акцияК2спасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
7
 
! Отговори
от нищо- нещо преди 3 години
Безумие1- тръгваш да се катериш по чукарите и с годините с вманиачжаш и естествено се намира кой да финансира безумието ти.Безумие2- изкарваш пари от безумието на 1.Безумие3- безумни драскачи рекламират безумие 1 и 2.Безумие4 - безумието се оправдава с възвишени идеали и плоска пропаганда за плоскочелата маса.Абе хора, вие изобщо можете ли да мислите самостоятелно?
72
2
 
9
 
! Отговори
M.I.C. преди 3 години
Мен ми е малко тридно да разбера, Скатов високопланински алпинист ли е бил или не? От досега написаното и изговорено по медии-те (както и от приятели познати на самия Скатов) оставам с впечатлението, че е бил доста "далеч" от умения и възможности.За Боян Петров се казва навсякъде, че е бил изключително добър алпинист (самия Меснер го поздравява когато качва К2 и Броуд Пийк в рамките на 3 дни май беше).За Скатов се казва точно обратното. Какво е правил там, и то зимата?Мир на праха и на двама
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото съм запознат с този "спорт", на тези височини излиза наяве най-лошото, най-егоистичното в човешкия характер, това са вълчи метри там над 7500м. Братя се бият за несъществуващи одеала, изоставят се един друг, кражба на екипировка и кислород, местят легара, за да оставят другите без подлсон , само и само да са първи на върха. Не виждам нищо благородно в това да си изтерзаеш тялото до предел, в който ставаш животно с бошуващ инстинкт за самосъхранение....
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елия Сайкали е казал, че Скатов е прелетял над главите им. И допълва само успях да изкрещя от ужас. Скатов може би е повлякал със себе си онези липсващи алпинисти.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В един сайт съобщаващ за тези алпинисти има коментари един от които, за мен лично се открой. Там беше написано Дава шерпа, да стяга раницата с О2, газ и метамфетамин и да действа за 3-мата алпинисти все още в неизвестност.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако К2 не те спре, следва Анапурна - там статистиката е 1 към 3. И всички са си мислили , че са достатъчно подготвени да се справят. Руска рулетка за избрани смелчаци. Хубавото е, че е много скъпо и ограничава мераклиите, иначе със сигурност има доволно много луди , да се юрнат от целия свят да се доказват.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този връх статистиката му е 1 към 4, и то в доброто време. Един остава там да векува , за 4-*** които успяват да го качат. Предполагам от шерпите няма много жертви, защото те си преценяват риска и лудостите ги оставят за "елтните алпинисти". К2 си се опитва да те убие всячески и явно много чество успява. Ама то в това му е тръпката явно. На Карандила скаличките не са интересни.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди дни. 10 непалци в лошото време с песен на уста (пеели са химна на Непал) успешно са изкачили К2 и са слезли благополучно.
65
3
 
3
 
! Отговори
шерпа съм го ликви-- преди 3 години
-- дирал за отрицателно време за еднавечер на мастика с бира за разредител и един ден на плажа вечерта е електичар ( физиономията му е на ел. стълб )
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези алпинисти са принесени в жертва на боговете защото са нарушили техния покой
63
1
 
6
 
! Отговори
още вегетарианци ? преди 3 години
суджук с марула ще ми сравнявате ......
62
1
 
5
 
! Отговори
УТРЕ преди 3 години
Егоисти.
61
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са загинали, правейки това което харесват и са мечтали. Други ще си отидат философствайки в панелките с чашка ракия. Всеки каквото го влече.
60
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинските герои в алпинизма са шерпите. Мъкнат огромни товари, изкачват планините стотици пъти, помагат в критични ситуации. Всъщност всеки гледа на тях като на даденост, част от планината. А те са скромни и железни. Другото е суета и изхвърляне.
59
0
 
12
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Ти пък цял лифт, да направят билборд в ниското със снимка на върка, пред който "алпинистите" да си правят селфитата
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да са търсили там, явно са го намерили
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до пияница мистикМоите мечти бяха да спя с над 1000 красиви жени, независимо дали са платени. Е, постигнах я за няколко години. -------Абе, ти си се утепал от спанье, бе!И колко пара потроши за толко сън?
56
3
 
6
 
! Отговори
На ви величие преди 3 години
Гордостта и егото и манията за меличие винаги довършват човека.
55
3
 
6
 
! Отговори
Палячо! преди 3 години
До пияница мистикТипични за импотент приказки! Всеки сексолог, психолог и психиатър ще те разконспирира. За пияницата може би не лъжеш...
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят един лифт там и да се приключва.