Нигерийският щам: 10 пъти по-заразен дори за преминалите COVID-19

Мутацията в него помага на вируса да премине защитите ви
5 мар 2021 14:20,
159
Нигерийският щам: 10 пъти по-заразен дори за преминалите COVID-19
Снимка: БГНЕС

Нигерийският вариант на коронавируса е силно заразен, като приблизително три пъти по-голяма е вероятността да се инфектираш, ако имаш ваксина и 10 пъти, ако вече си преболедувал, съобщи списание "Форбс", цитирано от "24 часа". Причината е, че той съдържа мутация, наречена E484K, която може да помогне на вируса да избегне защитите на организма. Тя се съдържа и в някои от другите варианти на коронавируса.

В проби от трима души способността на антителата да неутрализират вируса е намалена с до 90%, докато са били болни от мутиралата форма E484K. Името на мутацията идва от позицията ѝ в редицата на генетичния код на вируса (484). Буквата Е се отнася до аминокиселината, която първоначално е била на това място (глутаминова киселина). И К се отнася до аминокиселината, която сега е на това място (лизин).

Други промени правят нигерийския вариант подобен на британския, известен и като "Кент", който според експертите е по-заразен от оригиналната версия на коронавируса, с който започна пандемията.

Щамът от Нигерия вече е стигнал до Великобритания, Франция и други страни.

"Все още не знаем колко добре ще се разпространи този нов вариант, но ако бъде успешен, може да се предположи, че имунитетът от която и да е ваксина или предишна инфекция ще бъде притъпен", смята Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета на Рединг във Великобритания.

Вирусите не могат да се репликират и разпространяват сами. Те се нуждаят от гостоприемник и трябва да се прикрепят към клетките му. Когато това стане, те са изправени пред предизвикателството да дублират генетичния си материал. За много вируси това не е точен процес и техните "потомци" често съдържат грешки - което означава, че те не са точни копия на оригиналния вирус.

Тези грешки се наричат мутации, а вирусите с тези мутации се наричат варианти. Често тези мутации не засягат биологичните свойства на вируса. Тоест те нямат никакъв ефект върху това как вирусът се репликира или причинява заболяване.

Понякога обаче се появяват варианти с изгодна мутация, която по-добре се възпроизвежда, предава или избягва нашата имунна система. Тези варианти могат бързо да се превърнат в доминиращи.

Има известна загриженост, че наблюдаваме нарастващ брой варианти с мутации, допринасящи за засилване на пандемията.

Британският вариант, известен като B.1.1.7, е открит за първи път в Обединеното кралство към края на 2020 г. Той има голям брой мутации, много от които включват протеина на шипа на вируса, който му помага да нахлуе в човешките клетки.

Разпространява се бързо във Великобритания, откакто се появи, и вече е засечен в поне 70 други страни, включително Австралия.

Фактът, че B.1.1.7 се разпространява толкова бързо и замества други циркулиращи щамове, предполага, че той има някакво предимство. Затова учени са убедени, че той е значително по-заразен от другите.

Южноафриканският вариант (B.1.351) е открит за първи път в залива Нелсън Мандела през октомври 2020 г. Оттогава се е разпространил в повече от 30 държави. Той е силно заразен и бързо надмина другите варианти на COVID-19 в Южна Африка. Сега този вариант представлява повече от 90% от пробите в страната.

Подобно на британския, B.1.351 също има мутация N501Y в протеина на шип, което означава, че е по-ефективен при достигане до нашите клетки, за да се репликира. Това може да помогне да се обясни бързото му разпространение. Той също така съдържа няколко други, свързани с мутации.

Две от тях, наречени E484K и K417N, са много опасни за имунната система на хората. Те могат да намалят доколко антителата се свързват с вируса. Все още няма доказателства, които да предполагат, че южноафриканският вариант е по-смъртоносен от оригиналния коронавирус.

Бразилският вариант (P.1) е открит за първи път в Япония при група бразилски пътешественици през януари 2021 г. Сега той е широко разпространен и е открит включително в Южна Корея и САЩ.

Подобно на южноафриканския вариант, бразилският има протеинови мутации N501Y, E484K и K417N (както и много други). Въпреки че няма доказателства, че този вариант причинява по-тежко заболяване,
има опасения, че е улеснил вълната от реинфекции в бразилски райони, за които се смята, че са достигнали стаден имунитет през октомври 2020 г.

Над 70 австралийци пък са се завърнали от чужбина наскоро и са били сложени под карантина, след като двама души са били тествани положителни за нов руски щам, известен като B1.1.317. Той тепърва се изследва.

Два отделни екипа от изследователи пък твърдят, че са открили тревожен нов вариант на коронавируса в Ню Йорк и в североизточната част на Америка.

Смята се, че той носи мутации, които му помагат да избегне естествения имунен отговор на организма. Изследователите са нарекли варианта B.1.526.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Язе"Значи изкуствения имунитет от шипчето на вируса е много по-добър от естествения имунитет"С някои заболявания изкуственият имунитет е за предпочитане пред естествения.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До Анонимен 76Според мен през Танзания и плажуващите антиваксери.Там освен да лежиш на плажа и да отидеш на сафари кой знае какво друго няма.А и там е като тук, има ли работа / а в момента се пука по шевовете / и хората се насочват на там да изкарат някой долар.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Тези които се ваксинираха за първата версия на ковид ще трябва да ъпгрейдват за Британския и Нигерийския ковид и пак нови вавксини и ново ваксиниране"Така е. А тези дето го преболедуваха и имат имунитет доживот (по Мангъров), трябва да преболедуват пак, за да имат още един имунитет доживот.
75
1
 
32
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Добре де, нали мутациите били случайни.Как тогава новите такива са точно това което му трябва на вируса да избегне, ваксини, имунна система и да причинява вълна след вълна? Ами как: Тези които създадоха оригиналния вариант пускат нови в точния за тях момент. важното е да се правят и купуват ваксини. Да се спестят пари на пенсионните дружества и да забогатеят определени личности в световен мащаб. много станаха уж случайностите около този грип.
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нигерийския щам нищо не е, сега като дойде Индийския щам да видиш щам който е минал през милиард и половина столипиновци колко е заразно заразен!!
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчиски!
72
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега какво правим ?Тези които се ваксинираха за първата версия на ковид ще трябва да ъпгрейдват за Британския и Нигерийския ковид и пак нови вавксини и ново ваксиниране.И как е пристигнал в Европа при условие, че Нигерия е в червения списък а всички пътуващи от този списък са най наблюдавани.Не смятате ли, че ако във всички държави вземем по една сопа и натрошим главите на управляващите които се водят по акъла на изкуфяли дъртаци жадни да властват ковида тяма да изчезне на минутата.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не помолят Ким Чен да пуска две атомни бомби и да се свършва. Ко да се занимаваме - един вирус, втори, трети кой от кой по жесток. Така ги представят новините всеки ден, че все едно смъртта е неизбежна.
70
6
 
20
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Хайде стига лъжи бе. Не помните ли как само преди година ни лъготехте, че такова заразно нещо не е имало никога. хората падаха и умираха по улиците. Имаше клади за тела в парковете. Гробищата не смогваха и се правеха масови гробове. Какво от това се сбъдна? НИЩО. Същата работа и сега . Ами защо тогава да се ваксинираме при положение, че ваксината е ефективна за онзи китайския вирус от който вече няма и следа ???? Така да има тормоз и терор на населението.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съобщи списание "Форбс", цитирано от "24 часа". ...Това са едни изключително надежни източници. 4 -та степен научни списания. Същото приказваха и за английския щам
68
2
 
17
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Значи изкуствения имунитет от шипчето на вируса е много по-добър от естествения имунитет, създаден при сблъсък с целия вирус (и то много вируси) и затова е по-голяма вероятността изкаралите заболяването да се заразят отново с тези разновидности на вируса?!? ЕГАААТИ И ТЪПООТИЯТААА....То бива манипулации, ама тия направо..
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 67Да, Илън Мъск вече е разработил ваксината срещу него!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Испанският грип убил милиони преди сто години, защото имало много средства за пътуване,хората можели много да пътуват и стигнал чак до Антрактика.Смятайте сега до къде ще стигне.Сигурно вече и на марс са го разпространили с дроновете
65
2
 
8
 
! Отговори
проф. ген. мутаф. преди 3 години
Другите щамове не ни накраха да измрем яко, я да видим дали нигерийският ще ни избие до крак.
64
1
 
5
 
! Отговори
Уплаших се леле! преди 3 години
Да, а това което се премълчава е, че предишният щам на коронавируса, SARS-CoV-1, е десет пъти по-смъртоносен от сегашния, SARS-CoV-2, и е причинил пандемията през 2003 г., за която май не сме и чували.Познайте колко пъти по-заразен е сегашния щам в сравнение с другия, от 2003 г!
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е как е стигнал от видиш ли ти Нигерия до Европа при условие че искат тестове и даже е забранено да се лети до много държави извън Европа. По въздуха ли е дошъл? Управата не може да контролира нищо а ние сме изкупителните жертви. Губим работа пари свобода щот сме управлявани от некадърници
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето това не са мутации, а варианти.Коронавирусите мутират много трудно и бавно.Скоро истината ще се разбере.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗаразиха и горилите в джунглите и няма да оцелеят.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това по-страшно от ебола бе
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски потрива ръце седейки на поръчаните 1 млн черни чувала, дето така и не влязоха в употреба