След случилото се с Ериксен: Какво предизвиква сърдечен арест?

Всяка седмица във Великобритания умират около 12 души
Обновена: 15 юни 2021 18:20 | 15 юни 2021 17:27, Нели Христова
95
След случилото се с Ериксен: Какво предизвиква сърдечен арест?
Снимка: БГНЕС

Датският футболист Кристиан Ериксен прекара първите си нощи от Европейското по футбол в болница, подлагайки се на  тестове, след като претърпя сърдечен арест по време на мач в събота.

Но лекарите все още не са наясно защо сърцето му спря внезапно - и търсенето на причината сега е приоритет.

"Това е един 29-годишен мъж, който се бореше за живота си", казва проф. Санджай Шарма, кардиолог и председател на експертната кардиологична комисия на Футболната асоциация, пред BBC. "Сега трябва да се опитаме да разберем какво всъщност се е случило."

Една от най-честите причини за сърдечен арест е животозастрашаващ анормален сърдечен ритъм, според British Heart Foundation (BHF).

Други причини включват кардиомиопатия - заболяване на сърдечния мускул, засягащо неговия размер, форма или дебелина, което може да бъде наследствено, както и остър миокардит или възпаление на сърдечния мускул.

"Сега ще се извършват сложни прегледи на сърцето на Ериксен, за да се открият много фини белези или аномалии - нещо, което редовното изследване на сърцата на футболистите от лигата може да не е забелязало, каза проф. Шарма.

Тези тестове са задължителни във Великобритания и се провеждат на всеки две години от 16 до 25 години.

Те търсят нещо подозрително в начина, по който сърцето функционира и неговата структура - но въпреки най-добрите усилия на лекарите, тези тестове не са 100% гаранция, че ще бъдат открити основните проблеми.

"Тези състояния не винаги се проявяват в юношеството или при 16 до 25-годишните", казва проф. Шарма. "Те може да започнат да се показват едва в средата на 20-те или 30-те години.“

Понякога аномалии се появяват, само когато футболистите са в средата на мача. Могат да бъдат свързани и с друго скорошно заболяване, което може да е стресирало сърцето. Ако и когато се установят проблеми, някои могат да бъдат отстранени или лекувани, но други остават необратими или нелечими.

Сърдеченият арест се случва, когато сърцето внезапно спира да изпомпва кръвта около тялото, лишавайки мозъка от кислород и карайки някой да изпадне в безсъзнание и да спре да диша. Това състояние е различно от инфаркта, който се случва, когато кръвоснабдяването на сърдечния мускул е прекъснато, често поради съсирек в една от коронарните артерии.

"Редки инциденти"

Ериксен не е единственият футболист, който е претърпял сърдечен арест. През 2012 г. друг футболист, Фабрис Муамба, рухна на терена и сърцето му спря за 78 минути. Марк-Вивиен Фоу почина, докато играеше за Камерун на 28 години, а бившият защитник на Англия Уго Ехиогу, който беше треньор на "шпорите", почина през 2017 г. на 44 години.

"Екстремните упражнения излагат спортистите на повишен риск, защото те натоварват сърцето си повече, а това е по-вероятно да предизвика проблем", казва д-р Зафар Икбал, ръководител на спортната медицина във футболния клуб Crystal Palace. "Но това са много редки инциденти", добавя той.

Сърдечни арести могат да се случат на всеки по всяко време - не само на футболисти. Всяка седмица във Великобритания 12 души на възраст под 35 години умират от внезапен сърдечен арест.

А във Великобритания всяка година 30 000 сърдечни ареста се случват извън болниците - всички те се нуждаят от спешна реанимация, като само един на всеки 10 души оцелява.

Сърцата на футболистите обикновено са по-големи и работят по-ефективно от другите хора, което ги поставя в много нисък риск от други сърдечни проблеми като сърдечно-съдови заболявания или запушени артерии, често наблюдавани при пушачи или нездравословни консуматори.

Но ако допълнителен стрес бъде поставен върху сърцето от дехидратация, топлина или скорошно заболяване, това може да окаже влияние.

"Всяка секунда е от значение"

Д-р Икбал казва, че е било от решаващо значение, че на Ериксен веднага е направен CPR (кардиопулмонална реанимация), последван от използването на AED (автоматизиран външен дефибрилатор). Това е техника, която всеки трябва да знае как да прилага.

Исбал искал да види дефибрилатори, които използват електрически удар, за да рестартират сърцето, инсталирани във всяко средно училище. "Всяка минута закъснение намалява шансовете за оцеляване с 10%", казва той.

Извършването на CPR може да удвои шансовете на човек за оцеляване в някои случаи.

"Всяка секунда е от значение, когато някой претърпи сърдечен арест - колкото повече хора знаят как да извършат CPR, толкова повече животи могат да бъдат спасени", казва д-р Соня Бабу-Нараян, консултант кардиолог и асоцииран медицински директор в BHF.

Дефибрилаторите често се намират на работни места и места като летища, търговски центрове и читалища.

Всеки може да ги използва, а експертите подчертават, че няма начин да се използват погрешно.

Дефибрилаторът ще предизвика шок само ако е необходим, след като автоматично оцени сърдечния ритъм на някого.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АСТРА ЗЕНЕКА
76
3
 
5
 
! Отговори
не можете преди 2 години
да преведете "cardiac arrest" на български ли?
75
5
 
14
 
! Отговори
на д-р Хаус брат му преди 2 години
До Анонимен 49 - факт, моя близка е кардиолог и в последните месеци е страшно, мъже и жени на по 35-45 години, от най- различни групи - слаби, дебели, спортни натури, тюфлеци, дето не пипат спорт - миокардит след миокардит... общото между всички е пълната "случайност", че са ваксинирани... миналата седмица, човек с прекаран инфаркт се ваксинирал - пристига в болницата - втори тежък инфаркт и положителен за ковид... нито съм антиваксър, нито конспиратор, споделям факти, всеки да си ги чете...
74
3
 
6
 
! Отговори
ООН преди 2 години
От ваксината е! :D
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A стимулантите как влияят на сърцето
72
11
 
4
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Какъв е тоя " сърдечен АРЕСТ" бе тикви?? При всеки арест има някакво съпротивление от страна на " арестувания", понякога бой и стрелба" " Закопчаните" също могат да бъдат опасни!! По-скоро трябва да се говори за СЪРДЕЧЕН ПОКОЙ!!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в България се е пишело др.,но след появата на другарите става д-р...
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е преди името се пише Dr. Ако е след името се пише MD :)
69
1
 
5
 
! Отговори
До 74: преди 2 години
Нищо подобно. Доктор по медицина се пише - M.D. , a доктор като научна титла се пише - Ph.D.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В чужбина д-р се пише Dr.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно другата е била менте )
66
5
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Последно, инжектирал ли се е с бойните отровни вещества на Пентагона?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кон с аспиратор 66 Има сърдечни заболявания , проблеми със сърцето , които могат да се видят , установят само при аутопсия
64
6
 
7
 
! Отговори
До 68: преди 2 години
Абе Костадинов, ти си пълен ***. Подписал си се като ДРУГАР, а Доктор се съкращава по друг начин. Сменяй професията докато е време и отивай да копаш нивата си на село! Какво общо има натоварване на сърцето на футболист, който е бил пълна резерва в клуба си последните 2 години, този инцидент става в началото на първенството и след само едно полувреме, имаш ли статистика колко километра е пробягал Ериксен за това време? Приказки ан гро, също колкото са знанията и умненията ти.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кон 63 .Eриксен тръгна да получи топката , ама точно тогава колабира и топката го удари в коляното , не в главата
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо не се е "ваксинирал(ако наистина не е)? Антиваксър ли е или не вярва, че " ваксините" са безопасни?
61
4
 
10
 
! Отговори
Др. Костадинов плд преди 2 години
Проблема ,е че кардиографията , ехографията и апарата за измерване на кръвно , както и кръвните изследвания няма как да кажат на 100% че твоето сърце е здраво. За тази цел се изискват по сложни изследвания като ЯМР и цветна снимка на сърцето които се предписват в много по късен етап и за съжаление има много млади и спортуващи хора които носят една бомба със закъснител в гърдите си без да подозират!!!
60
9
 
26
 
! Отговори
Кон с аспиратор преди 2 години
Лекарите и на Тотнъм и на Интер са казали,че е имал много здраво сърце без заболявания.Целият датски отбор е бил вакшитиран на 30 май.А за казакстанеца в неделя нещо?И той млад ,здрав и пада на терена по същия начин????? Искаме въпроси и отговори ***!!!
59
7
 
8
 
! Отговори
Трябва да разберете: преди 2 години
Династията Сакскобурготи е колониално нацистка отломка!Разбирате ли какво значи това?Че ще направят всичко възможно България да е Сакскобурготски и това зло за цивилизацията наречено колониализъм и нацизъм (във всичките му форми) вие познавате една - нацисти срещу еврей и света без съюзниците си. А нацисти срещу българският народ? Или нацистка династия срещу българския народ? Естествено че ще насажда гражданска война за да държи властта българи срещу българи -сини/червени ЦСКА/Левски ком/дем
58
5
 
3
 
! Отговори
Вие не разбирате преди 2 години
Това е част от разделението, което Сакскобурга отчаяно се опитва да прокара след преврата, който спретна-има ги лошите комунисти и добрите демократи-без значение борци срещу нацизма и фашизма-особено ако са такива се казва така: не ти върви бизнеса, не ти върви работата, немаш к'во да ч.у.к.аа.ш-прецакаха комунист,вземи му к'во можеш и "заколи агнето" дето е положение в кошарата при другите овци.Аз позакопах от тия и ще си я избиете от главата тая промивка на мозък - комунист! Свестни/несвестни