Двойно повече чужденци избраха българското Черноморие

И все пак има спад от 28% в сравнение с 2019 г.
Обновена: 8 авг 2021 14:28 | 8 авг 2021 14:15, Камелия Цветанова
72
Двойно повече чужденци избраха българското Черноморие
Снимка: БГНЕС

Европейците са по-смели, когато става въпрос за пътувания. Те се чувстват прекрасно в България, тъй като няма толкова много ограничения - не трябва да се носи маска навън, може да посещаваш ресторантите и кафета, без да си ваксиниран. По тази причина имаме 2 пъти повече чужденци в сравнение с миналата година. През август месец се очаква да надхвърлим 1.5 млн. чужденци, които ще влязат в страната, при 740 000 миналата. Това е с около 28% спад спрямо 2019 г. При 2 556 000 чужденци, преминали през границата през 2020 г., тази година ще имаме около 8 млн. Това каза доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Клуб Investor" на BloombergTVс водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

"Ако бяхме пуснали туристите от Русия и Великобритания щяхме да достигнем от 8 800 000 до 9 000 000 чуждестранни туристи, което щеше да бъде с около 30% по-високо от миналата година", каза той.

Август месец е много силен, но имаме спад в началото на годината с около 50%, ще имаме спад и в края на годината, който ще бъде 40%, така че средно за годината ще бъде около 35%, обясни Драганов.
От думите на госта стана ясно, че плажовете по Черноморието са пълни, като туристите се оплакват, че няма достатъчно шезлонги и чадъри.

„Ние предупреждавахме, че след 25 юли ще има много туристи по морето, като дори няма да има места за паркиране, но тогава не предвидихме, че няма да има и шезлонги. Големият натиск е върху чадърите и шезлонгите, дори и без чужденци места няма“, каза той.

Доц. Румен Драганов смята, че през 2020-2021 г. устойчив е семейният туризъм, малкият корпоративен, както и хората, които са създали качествен туристически продукт.

Гостът коментира новината, че от служебното правителство да предложили идеята да се дават туристически ваучери на хората, които ще се ваксинират.

Аз съм на противоположното мнение – до 1-ви ноември ваксините трябва да бъдат безплатни, като трябва да се използват всички дози, закупени от правителството, а не да се раздават на трети страни. Не приемам възнаграждение за непроявена интелигентност. Аз не искам да тежат на моя джоб като данъкоплатец онези, които развиват теорията, че не е добре да се ваксинират, каза Драганов.

"Всеки, който е против ваксините, трябва да си понесе последиците и да плаща за лечението си, а не да унищожава моите пари като данъкоплатец, които съм дал за закупуване на ваксина", посочи  той.
Доц. Румен Драганов подкрепя идеята за предоставяне на туристически ваучери на учениците, пенсионерите и работниците.

Учениците трябва да получат ваучери от гледна точка на това, че ще могат да обиколят страната и да се запознаят с историческите и културните паметници, които са част от тяхната образователна програма. При пенсионерите има самотни хора, които трудно се ангажират да пътуват, като въпросът не е само финансов. Работниците вече имат ваучери за храна, но идеята е те да се използват и за почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: морепочивкаДраганов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли омръзна да сте във война един с друг. Една държава, един народ, а все в противоречие. Още миналата година беше ясно, че българите предпочитат южното Черноморие. В хотела, в който бях на Златни пясъци през седмицата имаше заетост от 40%. Уникална панорама, цени под софийските, приветлив персонал. Но някой е решил, че Градина и Смокиня е мястото, защото преди 5 години е било супер, и още 10000 като него са се наточили да ходят там по едно и също време. Много ясно, че няма да има място...
45
3
 
4
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
Айде който идвал, идвал, есента *** на вратата и е време да се прибират вече. Да се поопразни малко, да поплуваме и ние и да изравним тена "на ръкав" или "на потник". Къпаните и културни българи могат да си стоят, ако имат мерак и още левове, а и са винаги добре дошли
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двойно повече от миналата година! Миналата са били 7, тази са 14
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези чадъри и шезлонги. Сега концесионерите се опитват да превземат плажовете. На свободната зона всеки може да си сложи чадър. Алчността на мутрите няма край.
42
1
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Този доц.Румен Драганов да си направи братче!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам как ще ми хареса "почивка" в България, след която ще трябва да си взема отпуск, за да си почина наистина.
40
3
 
10
 
! Отговори
Турист преди 2 години
Радвам се, че има много туристи на българското черноморие! Чета коментарите и виждам война между при и анти настроени хора за почивка тук. Тезата, която поддържам от години е, че човек трябва да знае къде да отиде, за да се чувства добре с бюджета, с който разполага и в унисон с целта на пътуването. За последните 10-15 години мога да кажа, че съм видял напредък в обслужването навсякъде в България и това много ме радва. Има още какво да се иска, но ако не си в топ сезона и в Созопол, си заслужава
39
9
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Те бъркат, че идват на Бетономорието, ние бъркаме, че пускаме безконтролно заразата в България. Тези чужденци ще ни излязат през носа и ще струват на България много повече отколкото ще спечелят мутрите собственици на хотели и заведения.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова им е акъла.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми избраха защото го няма оня лудия министър с винкела, отвя го времето в сакарската му колиба наречена хотел, и няма кой да притеснява с рекет ресторантьорите.
36
3
 
2
 
! Отговори
Асан докан преди 2 години
Ти мамулите не закачай. Ще страдаш.
35
6
 
0
 
! Отговори
дишай преди 2 години
Този нов делта пристъп ще ви тежи на съвестта . Или вия съвест нямате. Само мамули и мазни шалтета по мръсни шезлонги.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В морска вода колко време оцелява вирусът?
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека туроператорите ни рекламират как си вършим работата във водата на нашето море и ще утроим посещенията! Напаво с лопати ще ги товарим в автобуси от летището
32
9
 
20
 
! Отговори
ЛуТ преди 2 години
Дорде почесвам брадясалия си потен врат. Под огненото слънце , сред царевицата и пустинния сахарски вятър. От жегата ми иде мисъл . Въпрос интелектуален. Абре другите затварят а нашите отварят . За пари . Ковида после ще го мислим. Тоз народ не иска ли да живее. Толкова ли струва живота на данъкоплатеца? За няколко милиона келепир повече , няколко хиляди починали повече. Но има Господ и има ад .
31
3
 
5
 
! Отговори
алибегОФ преди 2 години
не е верно , не е верно , едвам оцеляваме .
30
1
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Ти внимавай шефа ти да не те види че пак си на телефона,мен не ме мисли ,пия си биричка ....
29
7
 
3
 
! Отговори
В БУРГАС преди 2 години
И КЪМ СОЗОПОЛ СЕ ПРЪСКАПО ШЕВОВЕТЕ ОТ ПОЧИВАЩИ.А МИНАЛАТА ГОДИНА НИЩОИ ПАК ИМАШЕ КОВИД. СЕЗОНАЕ НА ШЕСТИЦА. ПЪРВА РАЗЛИКАМЕЖДУ ТОВА И БИБИТКОВОТОПРАВИТЕЛСТВО. И ТОВА Е БЕЗМНОГО ШУМ И ИЗХВЪРЛЯНИЯНА ВЛАСТИТЕ. БРАВО.
28
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз хода само на гръцкото черноморие.
27
4
 
14
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
Tоя "Отговорен" *** какво е платил да му набият всички Ваксини който има в България да е спокоен и да не дава Съвети без да "Мисли" Ковид простотия Издирване и плащаме Глупусти и така става, че Престъпниците вече са Добрички а Критичните хора са престъпници. Жалко Създание дреме в "Човека". Бабички реват за да вземат по 50 лв. Лекари убийци са готови на всичко за допълните парички, Джендари, унищожаване на Климата и развитието на Човека, А Явно Дявола е излязал от Казана. Време е за ДЕЙСТВИЕ