Почивката излиза солено: Токът вдигна цените с 30 лева за ден

На места вече плащаме с 45 лева повече за нощувка
Обновена: 26 сеп 2021 08:42 | 26 сеп 2021 07:30,
113
Почивката излиза солено: Токът вдигна цените с 30 лева за ден
Снимка: БГНЕС

Драстичното поскъпване на тока накара хотелиерите да мислят за нови, по-високи цени на нощувките. Някои от тях вече го направиха и към момента предлагат същата услуга с 30 до 45 лева повече.

Част от собствениците на хотели и къщи за гости още изчакват, надявайки се на помощ от държавата, за да не натоварват потребителите. Други увеличиха цените на услугите и пресметнаха, че разходите им за електричество са се увеличили три път.

Шефът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов прогнозира, че средното поскъпване за зимния сезон е с около 15%.

С 30 до 45 лева е поскъпнала нощувката в хотелите с две звезди в Пловдивско. Като причини собствениците им открояват високите цени на тока и отливът на туристи зарад коронавируса. За сравнение – преди пандемията двойна стая е струвала 65 лева, а към момента тя може да се ползва на цена между 105 и 125 лева, сочи справка в популярен сайт за резервации. Според собственици на малки хотели поскъпването се налагало заради по-високата цена на тока, по-голямата инфлация и липсата на туристи месеци наред по време на пандемията, пише „Телеграф“.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Малин Бистрин коментира, че освен тока, който е три пъти по-скъп, с по-високи цени са и всички основни продукти. Олиото например допреди година било по 1,30 лева, сега гони 3 лв.„Много сме внимателни обаче. Трябва да намерим онзи баланс, при който и туристът да остане удовлетворен, но и нашият бизнес да върви“, коментира той. На този етап хотелиерите в Банско все още изчакват как ще се развие ситуацията и около края на октомври до средата на ноември ще си направят калкулациите. Специално при мен разходите ми за ток са над два пъти и половина по-високи, в момента работим на минимум печалба, каза Бистрин и добави: „Трябва внимателно да повишим цените“.

Записвания и запитвания за Банско вече има, но те са на база старите цени. Новите записвания ще дойдат, когато цените вече са нагоре. Курортният град и тази зима ще разчита основно на българските туристи, а от чуждите - на тези от балканските страни, по-специално на гостите от Турция и Румъния. Бистрин сподели, че заради влизане в червената COVID зона съвсем наскоро анулирали почивките си у нас цял автобус ай ти специалисти от Великобритания и Ирландия, които искали да пренесат в Пирин хоум офиса си за седмица. Към момента цените от еднозвездните до 4-звездните хотели в курорта се движат от 28 до 155 лв. на човек за еднодневна почивка. В цената освен нощувката влизат и всички екстри - ползване на вътрешен отопляем басейн, на парна баня, финландска сауна, фитнес. Хотелите разполагат с детски кът, охраняем паркинг и интернет.

Иван Обрейков, мениджър директор на концесионера на ски зоната „Юлен“, също каза, че засега цените са старите, но в тази променяща се ситуация за началото на сезона вероятно ще има корекция в стойностите за ползване на съоръженията. „Нека да изчакаме още малко докъде ще стигнат нещата и през ноември ще решим как и с колко да увеличим цените на нашите услуги“, потвърди Обрейков.

Още по темата
Цените на нощувките в по-известните хотели в Русе засега не са променени. Хотелиери обаче споделиха, че е възможно още през следващия месец цените да се повишат. Двойна стая в един от най-посещаваните хотели в центъра на Русе струва 120 лева със закуска, а единичната е 75 лева, като цените са такива от години.

Много от хотелите по морето, които все още са отворени, предлагат вече продуктите си на завишени цени против общоприетата практика на традиционните есенни намаления. Увеличението на цените на услугите е заради поскъпването на тока и горивата, което води след себе си скок в издръжката и храните, обясняват хотелиери. Увеличението е средно с 10-15 до 20%. Цените за тези, които искат да работят и не затварят след лeтния сезон, няма как да спадат. Изключително заниженият брой на късните туристи след активния летен сезон дава основание на по-предпазливите да хлопнат кепенците и да изчакат развоя на събитията до следващото лято. Тези, които ще работят, са длъжни да вдигат цените, за да оцелеят в кризата, коментират в бранша.

Ние сме членове на Асоциацията на индустриалния капитал и изчакваме решение на правителството дали ще подпомогне хотелите, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова. Разчитаме да получим подкрепа от 70 лева на мегават, не желаем да вдигаме цените, защото основните ни клиенти са българи и искаме да ги запазим, обясни тя. По думите й въпросът с подпомагането ще се разглежда от Тристранката. Тя също обясни, че разходите на СПА хотелите за ток са вече поне два пъти по-високи. Браншът предлага също така планираните 60 милиона лева помощ да отидат за стимулиране на ваксинирането, като хората над 60 години да получат ваучери за почивка, ако се имунизират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
анулирали почивките си у нас цял автобус ай ти специалисти от Великобритания и Ирландия, които искали да пренесат в Пирин хоум офиса си за седмица.... тоя верва ли си...
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ ПОЧИВКАТА Е С ЦЕНА 300 - 450 лв НА ДЕН!!! ХОТЕЛ КАПИТАЛА МОЖЕ ДА ГИ ВДИГНЕ ДВОЙНО 600-900 НА ДЕН. ИМАТЕ МАНГИЗИ ТРЯБВА ДА ВИ ГИ ПРИБЕРАТ!!!
78
0
 
8
 
! Отговори
няма проблем преди 2 години
Като задължат всички автомобили да минат на електричество, нещата с цените на елелтричеството ще се оправят. Понеже за колите електричесвото ще е субсидирано, хората че готвят в колите си. И ще спят в тях при студено време. И никакви хотели повече. И има и бизнес за отдаване на електрички за преспиване и котлон. Да благодриам на Байдън, Грета и зелените им проекти
77
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се кефя на мисленето на нашите хотелиери, понеже няма много туристи, дай да изгърбим, тези които са се излъгали. Излиза, че голямото предлагане съчетано с ниско търсене води до повишаване на цените.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Az: Още има баби. Една такава преди 2-3 години 10 дена я гледах и сутрин и вечер, седеше с табелата, а колко стаи е имала не знам. Но като гледах някои от къщите... Кракът ми не би стъпил там.
75
0
 
7
 
! Отговори
Монегаск преди 2 години
Народа си иска курорта, па макар и за ден да се почуства кат бел човек затова ше си плаща. Язе пък си седим на село и одим до близкия баир на разходка, лев не давам за хотел и ресторант, да вдигат цените колкото си искат.
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом намират клиенти на тези цени , нямат нужда от помощи .
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скъпо излиза само ако има балъци да плащат !
72
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на другаря Радев
71
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският туризъм се самоубива - цени на ниво Западна Европа, услуга на ниво Пакистан. Ако бях на тяхно място ще да се готвя за фалит.
70
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С подобни цени няма и да ми хрумне за почивка в България за съжаление.
69
1
 
37
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
за триесе кинта на ден повече освен джакузи и ..., в стаята ми трябва да има и струг, бормашина и електрожен, ако цената на тока е определяща
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми карате електромобили - на ви сега скъп ток....
67
5
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До АнонименСтой си в къщи бе
66
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ХхТо пише ,ама не пише че като се вдигнат цените на всичко ти щеш не щеш вдигаш и твоите или затваряш Пишело било в учебника А в учебника пише ли че трябва да се плаща за глупаретините на ония от Брюксел или това са го пропуснали
65
1
 
10
 
! Отговори
маргинал-майор Жаго преди 2 години
Един поляк им виде сметката.....гледам дълъг кабел до колата му. Дойде изтощена, един електрически Шевролет, пусна кабела от апартамента в Несебър, зареди, кабела постоянно навън, зарежда ,яко бръчча по морето, на изправадяк пак зареди. Много хубави хора били, вика собственика ...400 лева го ожулиха.
64
4
 
21
 
! Отговори
фхскй преди 2 години
Като говорим за комунизъм, една от причините той да е имал толкова привърженици в България през 40-те години, преди да дойде на власт още, е било, че капиталистите тогава в голямата си част са били сериозни експлоататори на обикновените хорица. Няма как една несправедливост да не породи гняв и желание за борба у угнетените. Сега вдигат цените ... ами да вдигат и да броят колко хора ще отидат.
63
0
 
28
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бааумаммааму, аз 2 електрожена и едно канго да пускам у хотела, па няма да направя 30 лева на ден.
62
2
 
29
 
! Отговори
Турист преди 2 години
Всяка година почивам в Турция и се наслаждавам на живота.На нашите алчни хотелиери пари НЕ давам:)
61
3
 
39
 
! Отговори
баба Пена преди 2 години
Вдигнете цените още, дай, юбре, дай, горе, нагоре, още по нагоре и накрая така ще ви влезне че пак ще ревете че нямате клиенти. Кой балама ще дойде за терзи цени, като в съседна Турция за 2 пъти по малко си в 5 звезден хотел и те носят все едно си Дубайски принц. А в БГ-то те гледат като дойна крава и гледат всеки ден да ти дерът кожата.