Финансист с прогноза: Цените ще спрат да растат

Според Хърсев инфлацията ще стихне
Обновена: 13 ное 2021 21:50 | 13 ное 2021 20:32, Камелия Цветанова
63
Финансист с прогноза: Цените ще спрат да растат
Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията, които скочиха навсякъде, стихват. Цените на стоките спадат. В сравнение с предишния месец в магазина даваме по-малко, това е въпрос на статистика. Ние сме в края на този процес”, заяви финансистът Емил Хърсевпред NovaNews.

Очакванията му са цените на стоките да не продължат да растат и инфлацията да стихне.

Той коментира и възстановяването на световната икономика от пандемията, което е свързано и със скок на инфлацията, която се усеща и в България. Хърсев подчерта, че ЕК е понижила очакването за ръст на българската икономика не е заради ниския ръст на ваксинацията.

„Връщане назад няма да видим, но процесът стихва. Когато започва една инфлационна вълна цените скачат бързо, но се връщат бавно, ако изобщо се върнат.

„Оценката е на общото положение. Съществува консолидирано мнение, че България е в политическа криза, която няма да бъде решена и след тези избори. Само цитирам, без да споделям мнението. Ако законът за бюджета не бъде приет до края на годината и ние влезем в един сравнително неустановен финансов план, ще се продължи да се спазва това, което е прието. Актуализацията на пенсиите е въпрос на едно ново решение”, каза финансистът.

Служебният кабинет емитира нов дълг от половин милиард лева. Според Хърсев няма изненада в това теглене на дълг.

„Струва ми се, че дълг от 2 млрд. лв. не е изключено да бъде изтеглен до края на годината. Известен колега предупреди, че в актуализирания бюджет са заложени разходи, които предстои да се финансират с част от сумите, които предстои да получим по Плана за възстановяване. Очевидно, тъй като не сме представили Плана и той не може да бъде утвърден, тези пари няма да влязат. Следователно това е един предизвестен дълг”, посочи финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: стокицениЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Вергина преди 2 години
Тази година на черния петък типът обувки, които харесвам и купувам бяха на същата като редовната цена миналата година. Шарлан купих от същия магазин като преди два месеца - почти с левче нагоре е. Отказвам зехтина - вече само за медицински цели.
42
0
 
8
 
! Отговори
Станка преди 2 години
След 14 ноември пак ще се покачват
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тя не знам защо му дават трибуна след като навремето фалира Минералбанк и е един от кредитните милионери......вместо да връща парите на хората, той се гаври с нас, а натуъ отгоре и го наричат финансист.....олеле....
40
3
 
17
 
! Отговори
fact преди 2 години
ЩОТО НЕМА ДА ИМА КОЙ ДА КУПУВА!
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42 Някой ти е внушил , че имотите ще се покачават безкрайно ли ? Сега е точно връх на пазара -виж някоя графика Виж изказването от лятото на БНБ .Мои близки които строят кооперации масово продават и се възползват от нагряването , ако чакаха поскъпване щяха да задържат построеното
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За имотите , веднага ти казвам . Има прегряване на пазара , купуват се неща от които хората реално нямат нужда .Купуват масово с кредит , лихвите по кредитите вече тръгнаха нагоре и тенденцията ще се засилва .В някакъв момент ще излязат много имоти на пазара .Банките не искат бетон и тухли , те си искат парите и лихвите .В момента всички нагряват пазара защото имат изгода , но реалността е по различна .Можеш да видиш какво казва Проф.Кр.Петров .Дано съм бил полезен.
37
3
 
6
 
! Отговори
Застраховател преди 2 години
Това за имотите - кой те излъга ??Може да стане само и единствено, ако банките спрат да дават ипотечни кредити. Защо според теб би се случило?И все пак от любопитство - за кой град става въпрос?
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам почнаха да ни облъчват с реклами за ЧЕР.Петък , ама тази година ще се въздържа . Някакси не ми се вижда нормално предварително да вдигнат цените и после да правят измислено намаление
35
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Нова година изкуственото надуване на имотите ще спре и цените тръгват надолу. Колкото да хранителните стоки , купувам само това което ми е нужно и не вземам нищо което ми се струва скъпо. Облекло и обувки ,разбрах че в интернет са с доста надути цени и си вземам от нормални магазини .Имам няколко чифта дънки , доста блузи , ризи и два три костюма , така че в близките една две години мога да не купя нищо .Обувките винаги си ги вземам качествени и изкарват с години .Няма да плащам надути цени
34
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На половин век съм цени до сега да са паднали не съм видял все растат
33
3
 
33
 
! Отговори
SS преди 2 години
Цените щели да паднат ? ! А ДАНО АМА НАДАЛИ !
32
14
 
16
 
! Отговори
Браво Хърсев преди 2 години
Дано, тази новина достигне до повече българи, за да лъсне една от многото манипулации на престъпните ГЕРБаджийски медии и ПиАр Севи, че Радев вдигнал цените, и че едва ли не идвала нова Жан-Виденова зима. Моля се, след утрешния ден да започне прочистването на всичко гнило и долно, което като ненаситна ламя е оглозгало българската държава и народ - ГЕРБ, ДПС и определени кръгове от БСП, известни още като ДС.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Прав е пичагата ХърсИ да не купуваме,цените няма да паднат,докато не спре печатането на хартийки,само ще се задържат временно цените,а от необходимото не можеш да се откажеш,само от угаждането.Процеса на инфлацията е еднопосочен,обема на хартийките се увеличава непрекъснато и няма връщане на цени надолу,може да има само деноминация
30
2
 
40
 
! Отговори
Прав е пичагата Хърс преди 2 години
Едни кексчета в супера беха 69 ст, сега ги дигнаха на 89ст. Ми кво стана преди купувах по 4-5, сега ги подминавам. В баничарницата баничките ги дигнаха от 1.20 на 1.50. Вместо 4 пъти в седмицата, купувам 1 път. Ми да са им честити увеличенията и печалбите. Когато ми вдигнат и заплата с 30-40% ше почна пак да купувам кексчета и банички. С други думи изпълнявам призива "за бога братя не купувайте". А пък който си купува не му е скъпо и още може да се вдигат цените.
29
5
 
27
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Инфлацията е в световен мащаб. Много хартийки се напечатаха в Европа и в Америка.Още ще се вдигат цените, но европееца взима добра заплата и няма много да му се отрази, а на българина ще му излезе през .... носа.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките печатат пари,купуват с тях активи,става инфлация,вдигат лихвите по кредитите и взимат активите на неплащащите или повече пари от лихвите,става криза.Спират да печатат и пазара се кротва,държат парите в трезори,става дефлация.Изваждат ги,дават кредити с ниска лихва,започват да печатат отново,и всичко се повтаря.Накрая всичко ще стане тяхно или хората ще го видят и ще ги унищожат,но засега е първото.
27
2
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Гладен Банкер, Дефлация Сънува! Изгореха Ви хартииките!!
26
3
 
34
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Кой ти поръча такава прогноза бе, Хърсев ? Ти сляп ли си ? Кого защитаваш? Не виждаме ли какво става - стремително тичаме към следващата национална катастрофа ! Я се скрий някъде с натрупаните милиончета от народните пари !!! Такива като теб се гушат с по 100 000 лв бонуси само на година !!! Мърляв гаден въшкар !
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24. Ти явно си от гладните кокошки
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
95-а над 25000души умряха от глад. Дано исега не стане така. Помнете, младите. ..