Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече

Сиренето на едро се продава за 8 лева, в магазина за 12
164
Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече
Снимка: Pixabay

Цените на стоките постоянно се вдигат, макар и на пръв поглед незначително. При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лева, макар и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи, пише „Труд“.

В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) не отчита драстични намаления. Така според данните кашкавал “Витоша” е поскъпнал с около лева за година - от 11,02 на 12,10 лева за килограм. Справка в магазинната мрежа обаче показва, че на тази цена се продават парчета от продукта с размер от 300-400 грама, тоест реално цената на килограм кашкавал надхвърля 20-22 лева, ако не става въпрос за имитиращ продукт.

Още по темата

Кравето сирене, според данните на ДКСБТ, се продава на едро срещу 7,76 лева за килограм или със 70 стотинки повече отколкото преди година. В магазина обаче цената на същия продукт е почти двойно и продуктът се търгува за около 12-13 лева за килограм.

Докато преди година олиото на едро се търгуваше срещу 2,69 лева за литър, сега цената му на борсите и тържищата е средно 3,60 лева за литър, а в магазина крайните потребители плащат над 4 лева за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, докато в магазина плащаме минимум 30 стотинки.

Според статистиката, въпреки рекордната инфлация за последните 9 години, поскъпването на храните е под 6 на сто за година. Потребителите обаче са категорични, че поскъпването е значително по-драстично и само от началото на месеца цените за крайните потребители в хранителните вериги и малките семейни магазини са се увеличили с 7-8 на сто. По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, колбаси, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите причината за поскъпването са увеличените цени на горивата, откъдето се повишават и транспортните разходи за доставка на основните стоки.

Близо два пъти се е увеличила цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме автомобилите си през последната година. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи движението на цените на горивата в страната. Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, докато сега за същото количеството плащаме 1,42 лева. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2,44 лв./кг, докато преди година същото количество се е търгувало срещу 1,29 лв./кг.

През последната година са поскъпнали и другите две основни горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се увеличава с 35,36 на сто за изминалите 12 месеца до 2,45 лв. за литър.

Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40,22 на сто - от 1,79 лв./л до 2,51 лв./л.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
5
 
13
 
! Отговори
Комп... преди 2 години
Taка де. Радев пее и свири на китара, а жена му хоро извива.Сладури политически.
134
3
 
16
 
! Отговори
споко преди 2 години
Жната на Кирчо ще ви храни с торти "Гараш",а Кирчо ще ви дава сокчета!!!
133
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм винаги за промяната другари - по-скъпото е по-качествено.
132
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго Бонго "Лицемерието на Радев не се измерва и безсъвестността му не се маже на хляб.Сами си го правите и сами ще му ядете юмруците" Всеки сам си прави бъдещето. Мат'ряла това заслужава.
131
3
 
7
 
! Отговори
Преди време тук са преди 2 години
постили по 200 дни в годината.Лошо няма!
130
5
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Лицемерието на Радев не се измерва и безсъвестността му не се маже на хляб.Сами си го правите и сами ще му ядете юмруците. Тази Нова година телевизора ми ще бъде на муте, докато мине кирливата му реч.
129
0
 
12
 
! Отговори
101 преди 2 години
Струват ни с поне 100 повече. Нагли лъжци
128
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля радевите гласоподаватели, които се прехласват по лицеви опори и неинтелигентен външен вид, да плащат двойна цена за всичко. Аз отдавна съм изритал такива от кръга си на приятели, някои буквално. Смениха корумпираното правителство на ГЕРБ с корумпираното правителство на Радев. Сякаш направиха революция, нали? Всичките вечни служители в ДА са си там, прекувачите и спекуланите са си на място. Промяната продължава нали? С цени нагоре!
127
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гладувайте, бе Както е казал един мъдър човек, "глада е най-добрия учител". Това, което той не знае е, че има една група от хора на Балканския полуостров (не нация), която е слаб ученик, и ДАЖЕ от това не може да се научи. Затова повтаря едни и същи грешки непрекъснато, въпрекиче периодично гладува, тъй че, ГЛАДУВАЙТЕ БЕ. И после ПАК.
126
3
 
15
 
! Отговори
Гладувайте, бе преди 2 години
Форумни генийчета. Като разбирате от политика, от здраве и вируси, от закони, катастрофи, като сте експерти до всичко и все най-много знаете, сигурно ще намерите начин да компенсирате няколко лева отгоре за едно или друго. Е, ако сте нискоквалифицираните и нископлатени работници, каквито всъщност сте, ще ви е по-трудно, ама нищо. Вие ги разбирате нещата.
125
1
 
12
 
! Отговори
Купих си хартия за преди 2 години
печене.Изпекох я.Никой не я яде.Къде сгреших?!
124
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 Българин ...да си турим други "чесни" политици... така е, но научи български чесни не произлиза отчесън. Пише се "честни", защото произлиза от чест, която имаш, но ти трябва и малко образование, за да разбреш как функционира света.
123
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ранътъ прави борбътъ "Сладки ли са бананите?! Не тези кубинските, дето са комунистически...лоши...Купувайте капиталистически, демократични!" Тия са от ДСарските, демек, същите като отпреди 89та. Те другарете имат опит с фалирането на държавата.
122
3
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Българин, седиш седиш и на магарето чуш викаш. Как си представяш Канадеца да изгони Радев комуниста или другата *** от БСП от парламента?? Те представляват част от българите, все едно да искаш да махнеш част от българите.Хубаво е да има опозиция , но да е градивна и когато иде реч за нац. Интереси нищо друго не е важно.Кои от тези нац. Интереси Радев защити или който и да е от тях? Включително и новите гъбари, Слави и прочие? Тока смърди от скъпотия, храната, всичко. Няма здравеопазване,
121
3
 
10
 
! Отговори
Леко разколебан преди 2 години
Да се чудя на новините за бъдещия нов държавен заем от 5-6 милиарда ли да се радвам повече или за увеличените разходи с 5-6 лева на седмица за храна? Моля умните и красивите "харвардски" възпитаници да ме посъветват?
120
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До в Белорусия в белорусия ако пропущиш лимита за постове на ден отиваш на картошката до второ нареждане.
119
3
 
1
 
! Отговори
ранътъ прави борбътъ преди 2 години
Сладки ли са бананите?! Не тези кубинските, дето са комунистически...лоши...Купувайте капиталистически, демократични!
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната.
117
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ръмънците се изчистиха от комунистите и дръпнаха и сега зимат големи заплати, а ние още не сме се се изчистили от комунистите. Ако искаме да дръпнеме като румънците и да зимаме големи заплати требе Кирил да въведе закон за лустрацията и да се изчистиме от комунистите, иначе никога нема да дръпнеме.
116
0
 
13
 
! Отговори
до 111 преди 2 години
Чдесно. На каква цена?Иначе е вярно. Енергията на текущия АЕЦ се продава навън за жълти стотинки, и се внася обратно на едни други цени. Това разбира се става от "наши фирми" и само по документи. Разликата (милиарди се крадат по този начин) се делка по партийно-мафиотска линия. Но никой не разследва там. Опасно е.