Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече

Сиренето на едро се продава за 8 лева, в магазина за 12
164
Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече
Снимка: Pixabay

Цените на стоките постоянно се вдигат, макар и на пръв поглед незначително. При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лева, макар и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи, пише „Труд“.

В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) не отчита драстични намаления. Така според данните кашкавал “Витоша” е поскъпнал с около лева за година - от 11,02 на 12,10 лева за килограм. Справка в магазинната мрежа обаче показва, че на тази цена се продават парчета от продукта с размер от 300-400 грама, тоест реално цената на килограм кашкавал надхвърля 20-22 лева, ако не става въпрос за имитиращ продукт.

Още по темата

Кравето сирене, според данните на ДКСБТ, се продава на едро срещу 7,76 лева за килограм или със 70 стотинки повече отколкото преди година. В магазина обаче цената на същия продукт е почти двойно и продуктът се търгува за около 12-13 лева за килограм.

Докато преди година олиото на едро се търгуваше срещу 2,69 лева за литър, сега цената му на борсите и тържищата е средно 3,60 лева за литър, а в магазина крайните потребители плащат над 4 лева за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, докато в магазина плащаме минимум 30 стотинки.

Според статистиката, въпреки рекордната инфлация за последните 9 години, поскъпването на храните е под 6 на сто за година. Потребителите обаче са категорични, че поскъпването е значително по-драстично и само от началото на месеца цените за крайните потребители в хранителните вериги и малките семейни магазини са се увеличили с 7-8 на сто. По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, колбаси, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите причината за поскъпването са увеличените цени на горивата, откъдето се повишават и транспортните разходи за доставка на основните стоки.

Близо два пъти се е увеличила цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме автомобилите си през последната година. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи движението на цените на горивата в страната. Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, докато сега за същото количеството плащаме 1,42 лева. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2,44 лв./кг, докато преди година същото количество се е търгувало срещу 1,29 лв./кг.

През последната година са поскъпнали и другите две основни горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се увеличава с 35,36 на сто за изминалите 12 месеца до 2,45 лв. за литър.

Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40,22 на сто - от 1,79 лв./л до 2,51 лв./л.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
А бе, тиа дето рипаате и скачаате преди 33 години, млади и убави, по-площадите за демокрация и реваате юююю-ес-еййй Пешо коня като ви довете Клинтън, какво станаате сега, а? Па станаате дъртаци на по шейсе - ето това стана сега, дъртаци на по шейсе станаате, и зимата като зацепи студ, и глад и като ви стегне рематизо какво правим тогава, а? Медицината и науката и демокрацията ще ви помогнат, а?
114
5
 
10
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Споко народе, Кирчо като легализира гей браковете и ние мъжете ще може да захлебваме с богати чичковци :)
113
1
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Вчера в Лидъл си взех спанак на 2.50 ! :) Сега ще си го хербаризирам, не смея да го ям, сърце не ми дава
112
2
 
22
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Затова умните българи гласуваха за Румен Радеви и за това промяната да продължи. Тази седмица 4-5 лева по-скъпо, другата 40-50. Не се предавайте другари.
111
0
 
6
 
! Отговори
до 114 преди 2 години
Кой ше турим, измитането лесно, ама после иде филма :)
110
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Татарстан откриха нов завод за композитни материали на "Росатом". На откриването присъстваха генералния директор на Росатом Акексей Лихачов и ръководителят на Татарстан Рустан Миниханов. Новата технология на производство позволява пълна технологична верига за производство на нови въглеродни композитни материали с качество на нивото на най-добрите световни производители.
109
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предлагам да излезем на улицата и да протестираме докато не изметем тези политици и да си турим други чесни политици да ни дигат заплатита. Добре, че живеем при демокрацията, при демокрацията сме свободни да излизаме на улицата, а свободата Санчо е най-висшето благо дадено на човека, демокрацията ни даде най-висшето благо, просто трябва да излезем пак на улиците и да изметем политиците.
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро ще изметем цялата с *** виновна за това
107
2
 
11
 
! Отговори
Програмата преди 2 години
1) 100% ваксиниране на населението. 2) Вдигане на ветото за Македония 3) Приемане на истамбулската конвенция и хомосексуални бракове 4) Спиране на ТЕЦ-овете и АЕЦ 5) Нова военноморска база на САЩ на територията на България. Какви храни, какви цени! Яжте ряпа и картофи.
106
12
 
2
 
! Отговори
Зелена сделка преди 2 години
Франция, Белгия и френската АЕЦ в Румъния произвеждат свръх количества ток, на България не са нужни АЕЦ и ТЕЦове които замърсяват въздуха, отделят въглеродни емисии и повешават температурата на планетата, ако температурата на планетата се повиши с 1.5 градува децата ни няма да доживеят до 40 години. Българяи може да внася ток от партньорите си в ЕС и да затвори АЕЦовете и ТЕЦовете.
105
2
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Но не е само млякото по скъпо, а всичко. Как оцеляват обикновенните хора ...незнам
104
2
 
16
 
! Отговори
в Белорусия преди 2 години
Белорусия е съвършено изолирана от Запада и под жестоки санкции наложени от ЕС и САЩ. В Белорусия няма увеличение на цените на тока, отоплението и на хранителните продукти. В Белорусия няма енергийна криза, няма икономическа криза, няма соцаилна криза, няма хомосексиални бракове и истамбулски конвенции.
103
5
 
14
 
! Отговори
Депутат преди 2 години
Аз проблеми нямам! 4 хилки заплата... Без да върша много много работа. Дори може да не съм на работната позиция ... Но и да съм там - Дремя , бъркам си в носа , ровя си в телефона... И то 4 бона само заплатата... Без "бонусите" за участие в комисии , и разни бордове ...... 5 лева отгоре за мен - не са проблем ! Да му мислят тия , с пенсии , по 150 - 200 евро.....
102
1
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Исках да ти кажа, че ни е скъпо млякото. На запад е по ефтино защо така? Там също плащат ток, вода, наеми заплати. Как там е по ефтино тока и храната.. това е ужас. Нямаше да го разбера, ако не бях в чужбина.Иначе ти благодаря, че написа,че е 1.50 лв за 1 Л!
101
4
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Това е резултата от СССР и 45 години управление на червените от БКП.
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма газ - няма азотни торове, за производството им е необходим газ - значи ниска реколта, няма храна. Дефицитът на азотни торове ще продължи през 2022 и поне 2023 годинина. Очевидно е, че Русия и Белорусия не могат да задоволят целия европейски пазар на азотни торове, значи ЕС ако искат да ядат, трябва да заслужат с поведението си пред Русия и Белорусия привилегията да купуват азотни торове от тях.
99
1
 
10
 
! Отговори
ПП преди 2 години
Тепърва ще гледаме промяната на ПП бедна ви е фантазията какво ни чака ама народа като е *** и пак го излъгаха с новите месии дето ще правят велики неща....
98
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпрецедентен скок на цените на азотните торове заради енергийната криза. Президентът на Тони Уилсън CF Indurstries, най-големият производител в САЩ: "дефицитът не може да се избегне", старши вицепрезидент по продажбите Берт Фрост:"глобален спад на реколтата до 2023 година". Целият обем на заводите за азотни торове в САЩ вече е изкупен за 2022 от клиенти в Азия. "Азиатските клиенти купуват плащат веднага и не оспорват цените". Страните които не могат да купят запас от азотни торове до края на годината, 2022 г. ги очаква глад. Ситуацията с калийните и фосфатните торове е същата.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на селсксото стопанство, животновъдство и продоволствията на Бразилия Кристина да Коста Диас ще посети Русия в близките дни на преговори за възможно увеличение на доставките на азотни торове от Русия.
96
3
 
3
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
1.50 лв купувам литъра прясно мляко и си го заквасвам . Кви 2.50 ?