Хлябът поскъпна с до 70 стотинки, краставиците с 33%

Цената на насъщния ще продължи да расте
185
Хлябът поскъпна с до 70 стотинки, краставиците с 33%
Снимка: Pixabay

Хлябът е поскъпнал между 50 и 70 стотинки само през последните два месеца, а се очаква цената му да продължи да се повишава, пише „Труд“.

Според производителите причината е в рекордно скъпите цени на тока, които се повишиха между два и три пъти. Освен това според хлебарите са се повишили и другите разходи, свързано с производството на насъщния, включително и суровините. Цената на новата реколта от пшеница също е два пъти по-висока спрямо миналогодишната, обясняват от бизнеса.

Още по темата

Според хлебопроизводители може да се очаква хлябът да поскъпне още до няколко седмици. Най-драстично е увеличението в цената на многозърнестия хляб, който е и все по- търсен. Той вече струва 2,40 лв. за 600 грама.

Същият преди седмица се е търгувал с цели 70 стотинки по-евтино или 1,70 лева за 600 грама.

Заради скъпите цени на хляба купувачи се запасяват със самуни, обясниха търговци. Според тях потребителите предпочитали да си купят хляб сега, предвид очакваното ново поскъпване на цената до края на годината. За да запазят насъщния хората го складирали в найлонови пликове във фризерите. А преди консумация го размразяват на стайна температура или в печката. По този начин хлябът може да се запази без да се развали за около 3 месеца, обясняват хлебари.

Само за седмица цената на краставиците на едро се повиши с 32,4 на сто. Така килограмът на зеленчуците стана средно 3,15 лева или със 77 стотинки повече отколкото бе преди седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). И това е стойността, на която краставиците се търгуват по борси и тържища, а до крайния потребител те достигат с поне 10-15 на сто по-скъпо. По същото време преди година цената на зеленчукът е била двойно по-ниска. Килограм краставици в началото на декември 2020 г. се е търгувал срещу 1,53 лева, показват данните на ДКСБТ.

Потребителската кошница поскъпва значително и цените на почти всички цени на храните се увеличават за изминалите 7 дни. Ябълките се търгуват с 15 на сто по-скъпо и средната им цена на едро достига 1,38 лева.
Преди година плодовете са се търгували срещу средно 1,21 лева за килограм. С близо 15 на сто през изминалата седмица се е увеличила продажната стойност и на червения пипер. Зеленчукът се продава на едро средно срещу 2,12 лв./кг.

Олиото продължава да поскъпва, макар и през последната седмица увеличението да е незначително. Но спрямо преди година разликата в цената на едро е почти левче - от 2,65 лева преди година до 3,60 лева в момента, а в магазините поне 1,50 - 2 лева.

Сред продуктите, които поскъпват през последните 7 дни са още зрял фасул, леща, брашно, кашкавал “Витоша”, краве сирене, имитиращите млечни продукти, масло, маргарин, кисело и прясно мляко, пилешки гърди, кренвирши, колбаси, банани, картофи, зеле, моркови, лук, зелен пипер и вносните домати. С други думи - почти всички от основните храни, които слагаме на трапезата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: хлябценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
През 2020 медианната заплата в България беше 750 лева бруто. През тази 2021 година се очертава да е 850 лева бруто. Заплатите ни са ниски, а не че цените са високи.
108
2
 
4
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
Къде го това брашно по 70 стотинки? Цената му е от 1,49 лева нагоре в магазините, в които ходя.
107
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 2 години
До Барни - стига дрънка глупости. направи заплатите на лекарите по 4-5 хил и на учителите по 2-3 хил лева и до там. па като пишете глупости после вземета па се скрийте.
106
3
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ = МАФИЯ преди 2 години
Голямото увеличение беше при ГЕРБ. За 12 години живота поскъпна 2-3 пъти. Сегашното увеличение пак в голяма степен се дължи на ГЕРБ. ГЕРБ пратиха бизнеса на свободния пазар на тока, демек при монополите и тока поскъпна няколко пъти за бизнеса. ГЕРБ през 2018 предоговориха начина на ценообразуване на цената на газа и сега газа е 2 пъти по-скъп в сравнение с цената, ако не бяха предоговаряли.
105
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 2 години
нали тази година имаше невиждан урожай на жито, зърнопроизводителите говореха за бентлита...........................мам.ка им долна. взимат субсидии и продадоха житото на египет. 80% данъци за тях.
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месете,бе!70 стинки е брашното .Ама казано под секрет-българката е много мързелива.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувам едни банички наблизо. Бяха по 1,40 лева през 2020 година. После от януари 2021 станаха 1,70 лева и още са си толкова.
102
4
 
6
 
! Отговори
Чакам минусите преди 2 години
Тука май пишат най- много пенсионери и оплаквачи. Никой активен и работещ не е останал гладен, а и освен това ако не си някой кофти човек, все някой ще ти помогне да оцелееш. Проблем по скоро имат хората без жилища и с големи кредити, защото високите текущи разходи, намаляват възможностите са подобни харчове. А много хора не са конкурентни и ще висят по опашките пред бюрата за работа.
101
2
 
8
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Тока поскъпна с 5 стотинки на киловат, хлябът със 70 на бройкЪ!
100
4
 
2
 
! Отговори
ОЩЕ ЩЕ ПОСКЪПНЕ... преди 2 години
КАТО ПОЧНЕ КАКА ВИ КОРНИ, ДАПРИВАТИЗИРА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ НЕЙНОТО МИНИСТЕРСТВО... ХАХАХААА....
99
2
 
5
 
! Отговори
иво преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА кажи бе гражданино? ако не са хората от село си умрял от глад бе ,мъдурко скапан.значи селяните са за радев ,а ти гражданино си герп-тиня,така ли?
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е скъп хляба яжте от биопродуктите с магически бацил на Киро Арварда.
97
2
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
За бога братя , не купувайте!
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им пука на хората, нали ги виждам! Масово е следното: всичко от село взимат без пари! Заемът за апартамента - едната половина едните родителите на мъжа плащат с пенсията, другата половина на жената родителите от чужбина пращат. Те на минимална с 2 деца, получават детски, помощи за отопление, консерви от червения кръст и спагети, брашно, захар и олио. Заплатата в плик! Ако искат и 5 лева да го направят хляба!
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Граждани *** КРайно време е сулджуците да си ходите по села и паланки,че осмърдехте София на свински опинци и кисело зеле!
94
4
 
11
 
! Отговори
Кирил Петков преди 2 години
Не е достатъчно. Трябва да продължим промяната.
93
9
 
9
 
! Отговори
Барни преди 2 години
Бойко беше единствения,който се грижеше за народа.Каквото е казал,всичко е изпълнил.След като при него цените в продължение на 10 години почти не мърдаха,увеличи пенсии и заплати,какво ме бърка,че бил сниман,като спи,а в чекмеджето имало почки с евро и кюлчета злато.Да не мислите,че тия новите ще дадат златото и пачките на вас?
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак всичко е много евтино! Я вижте в Гърция колко е по-скъпо!
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ,да, трябва да се увеличат цените, иначе само събирате и купувате апартаменти и правите навалица по София!
90
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ревахте, пари имате колкото искате! Няма празен хотел, няма празна кръчма даже и по Ковид! Нищо ви няма!