Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпия ток

Цените на продукцията растат, оранжерии са пред фалити
Обновена: 9 яну 2022 11:23 | 9 яну 2022 10:00, Камелия Цветанова
219
Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпия ток
Снимка: Pixabay

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите - с между 13 и 17%.

На този фон България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната криза.
Някои от потребителите вече казват, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои продукти.  

„Шокови движения на цените не наблюдаваме, но за сметка на това те са плавни и постоянни, което не е добра тенденция“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища, пред Нова телевизия.

Според някои търговци на този етап новите цени все още не се усещат по джоба на хората. Според други поскъпването е осезаемо за крайния клиент и в момента.

Освен търговец, Красимир Савов е и производител. Стоката, която продава, е изцяло българска. „Има още една седмица, докато разпродадем тази стока, после март месец идваме пак на пазара да работим“, казва той. А до март нямало да продава, защото продукцията му свършила. Като основна причина за това посочва инфлацията. Казва, че парите, които заделя за гориво, също са повече от преди, тъй като пътува до столицата от друг град. И тъй като производственият процес поскъпнал, скочили и цените за клиентите. Красимир предвижда, че кризата ще блокира работата и на други производители.

Иван Кабуров сържи оранжерия в Мало Конаре. Тази зима, за разлика от друг път, тя е празна. „Миналата година тук бяха засадени домати, които по това време вече бяха един метър. В момента оранжерията е абсолютно празна, изчистена и всички сметки, които сме си направили, показват, че е нерентабилно засаждането на ранна продукция“, казва Иван. И добавя, че производственият процес се оскъпил най-вече заради нарасналите разходи за отопление в оранжерията. Затова тя няма да работи, докато времето не се стопли, за да лимитира разходите. Същото ще направят и колегите му.

В резултат от липсата на българска продукция властелин на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за периода януари-септември миналата година, у нас са внесени около 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно производство в България пък скоро щяла да доведе до фалити и до масови уволнения на работници, предупреждават търговци и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: токзеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 години
ха ха ха от га да гледаш домати се иска ток
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, в цяла Европа (да не се бърка с ЕворГеСъюз) има поскъпване на електроенергията (не "тока", както е писала "журналистката"), а в момента в България се внасят домати от ... Албания, на смешни цени 1.50-2лв. Вероятно в Албания има повече пространство за домати, по-ефтини еленергия, торове и т.н. Сигурно и работниците вземат по-малко... На транспорта няма да се спирам - явно албанците имат моооого нефт и газ и затова горивата са им без пари! Бият, ако не си налееш!
140
0
 
1
 
! Отговори
Барс преди 2 години
До некойДа, но баба ти е отгледжала домати само за вашето домакинство. Когато трябва да произведеш за повече домакинства ти трябва не само ток, вода, препарати за РЗ, торове, технология, работници, транспорт и т.н
139
2
 
3
 
! Отговори
иш преди 2 години
Аз много обичам турските картофи и полските домати , тия наще хем скъпи , хем за нищо не стават
138
0
 
0
 
! Отговори
Антитурчин преди 2 години
До Анонименхаресва ти родното
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-правилно е:Риск да останем без родни зеленчуци тази година заради скъпата вода
136
2
 
12
 
! Отговори
некой преди 2 години
Баба ми на село садеше едно време доматите без ток, явно технологиите са се променили нещо
135
0
 
5
 
! Отговори
DiXi преди 2 години
България в момента произвежда само уайна .Те и животните *** но от тях поне има файда.
134
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
И преди скъпия ток нямаше родни зеленчуци.
133
0
 
5
 
! Отговори
Риск няма преди 2 години
Ние и сега сме си без зеленчуци.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма зеленчуци, яжте пържоли!
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗЕЛЕН4УК ХИБРИД БГ,НЕМА САМО НА СЕЛО И ТО РЯДКО АКО ИМА НЯКОИ МЕСТЕН СОРТ ВЕЧЕ
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 179 Оранжерията на Камбуров е по холандски проект .Не е въпрос на технологии ,а до цена на тока .
129
0
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
В Немско токът е по-скъп и домати не правят, ама се оправят някак си. Фашистка му работа.
128
0
 
1
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ЩЕЛИ СМЕ ДА ВНАСЯМЕ ОТ АЛЯСКА - ПАРНИКОВИ? ВЕРНО ЛИ?
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виждал съм оранжерии в студените шотландия и холандия, както и в ледените норвегия и финландия. пак садят, произвеждат и ядат хората, и хем нямат нашето слънце. как са оптимизирали тези оранжерии? ходят вътре с мотиката и лейката ли? и топлят на ток от контакта и въглища? за умното им напояване и естествени нитрати и за двуредовите разстения да не говорим. някой просто трябва да се сети и да провери, ние тук караме с технология от 19 век и се оплакваме, че токът бил виновен.
126
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
А, като беше евтин тока се хранихме само с български зеленчуци. Най ми беше смешно като видя на пазара етикет с надпис "БИО", даже имали и сертификат. И цетата 3-4 пъти по висока.
125
2
 
2
 
! Отговори
1-н преди 2 години
тия домато колко амперчаса са, че берат толко ного ток у них?
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родното е добро само ако си го гледаш сам, иначе търговците ще продължават да ни лъжат как вносните им зеленчуци са уж български.
123
5
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Колко Квадрата е Апартамента Ти ? - Колко Плащаш за Отопление - за 24 ч. Непрекъснато да е над 20 градуса ? За Оранжерията е даже 2- пъти Повече - защото е от стъкло - няма Изолация - Все Пак Трябва да Влиза и Светлина за Доматите и Растенията, Средният Добив от 1 000 квадрата - 1 Декар е 5 тона = 5 000 килограма, Начисли Разходи по 2 за 1000 квадрата, разходи за Амортизация и Земя, разходи за Оран, Разсад , Пръскане - почти през ден, Разход за работна Ръка, Разход за Транспорт, Разход за Съхра