ДПА: НАТО планира увеличаване на войските евентуално и в България

Подсилването на източния фланг – обратното на желаното от Русия
11 фев 2022 15:49, Елка Василева
201
ДПА: НАТО планира увеличаване на войските евентуално и в България
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО планира да увеличи своето военно присъствие на източния си фланг в близост до Украйна, евентуално и в България, съобщи ДПА, като се позова на източници, близки до западния военен съюз.

30-те страни членки на алианса са подписали съответното предложение тази седмица, научи днес агенцията, след седмици на обсъждания.

Още по темата

Тези планове на НАТО са точно обратното на онова, което иска Русия, отбелязва ДПА.

След като през 2014 г. Русия анексира от Украйна Кримския полуостров, западният съюз разположи четири бойни групи от многонационални сили в Естония, Литва, Латвия и Полша. Тъй като в момента повече от 100 000 руски военнослужещи са разположени в близост до границите на Украйна и опасенията за инвазия се засилват, НАТО планира да разположи повече войски в района в държави като Румъния.

Решението трябва да бъде потвърдено и обявено на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел следващата седмица, научи ДПА. То може да бъде изпълнено на практика до седмици.

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат на 16 и 17 февруари.

Руският президент Владимир Путин призовава алианса да спре разширяването си на изток, наред с други искания, така че това развитие на събитията може да разпали още повече и без това високото напрежение в региона, отбелязва ДПА.

Кремъл обвинява страните от НАТО, че всяват страх от руска инвазия в Украйна. Русия твърди, че няма абсолютно никакви планове да напада своята съседка.

Украинското правителство, което от 2014 г. се бори срещу подкрепяните от Русия сепаратистки сили в източната част на страната, призова западните си съюзници да помогнат за предотвратява на инвазия.

Словакия и България също биха могли евентуално да приемат войски на НАТО, отбелязва ДПА. Франция вече предложи да оглави бойна група на НАТО в Румъния.

"Много други съюзници" са готови да дадат своя принос", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Унгария, която също се намира в източния фланг на алианса, от своя страна каза, че не вижда необходимост да приема негови сили.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
ДО 188 преди 2 години
Европа не е ЕС , трябва да го схванете най-после . ЕС има няколко процента от Европа .Армения , Азербайджан , Русия , Турция - това са Държави в Европа - вие мислите че ЕС е Европа ?
124
0
 
3
 
! Отговори
0 преди 2 години
Искате, не искате света вече е триполярен, въпроса е в това да не застанем от страната на булката както винаги. Европа бавно умира, англичаните неслучайно се разкараха от там.
123
8
 
12
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Добре, че е Ст. Янев, че ако разчитаме на джинджъра- да сме под обстрел. Макар , че натам отиват нещата. Един дементен старец си играе на война - в 21 в. С една цел - продаване на собствения газ , дори с цената на война. Bay GUN
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и Грегес ги оставят на турците.
121
7
 
17
 
! Отговори
ВънСатаНАТОотРодинат преди 2 години
Време е за Народен съд за продажните ни политици-българоубийци!АнатемаНаЕвреятСулю!
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До anoninen: Най жалкото и смешно нещо е, когато някой пр.оСт дава съвети и говори глупости с апломб. Чак неудобно му става на човек.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това ДПА?
118
8
 
12
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До anonimen. Пълни глупости говориш. САЩ се включват във войната след битките при Сталинград и Курската дъга, които предопределят изхода от войната. ТИ ЧЕТИ!
117
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами лесно може да се спре устрема на НАТО в България. Събирайте стари автомобилни гуми които да запалите около военните летища и да създадете зона невъзможна за полети. така окупационните самолети в България няма да могат да излетят и да извършат провокация от наша територия. Пълно описание има в инструкциите на армията на САЩ защита на дома при нахлуване на враг свалят се свободно в интернет. С техните камъни по техните глави.
116
4
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Така започва окупацията.
115
10
 
7
 
! Отговори
Негър Скиор преди 2 години
Никой няма доверие на Руският Троянски кон в НАТО и ЕС, "република" България. Факт. П.С. Закривай МВР......ЧАО
114
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези които не разбират, Русия е в съюз с Северна Корея, Китай, Венецуела, Куба, Беларус, Иран, и много други незнайни. Тъй че, не мислете колко велики са от Нато, и последствията какви ще са. Едно е да лаеш, друго е да апеш.
113
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
173.Явно тез велики сили си мислят, че Руснаците ядат само зели и марули. Не виждаш ли, че не знаят какво да направят. И има защо. А, победители няма да има. Каза ти го човека. Е, питам. Защо не са приключили с Русия досега. Може да питаш Байдън, Макарон, Джонсън. Тук сред коментарите отговор нема получиш.
112
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нас не ни трябват натовски войници по примера на унгария
111
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да видиме пък ако стане война, целия свят ли ще клекне на Русия или обратното. Нашите русофили си мислят, че държави като САЩ, Канада, Германия, Франция, Австралия ядат само марули и са много слабо развити...
110
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, бе, ще ти правя рисърч. Ако те интересува, намери си го! Има го!
109
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се изсилваш с русофобската пропаганда. Никой не твърди, че по време на Първата световна война не сме воювали и с Русия. Така ни е подредил Фердинанда, че сме се оказали противници. ... ______________________ Глупости! Русия е силно против и пречи всячески на Съединението 1885, на Независимостта 1908. Не иска силна БГ държава да й пречи на пътя до проливите! Райхщад 1876. Защо нахлува в България? Къде е земята им? Грабители и окупатори! Добре, че сме имали армия тогава, да защити земята ни!
108
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще направят войските на нато дето ще довтасат,ще нападнат русия ли,това ще е краят на съвременния свят,едва ли
107
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато господин ,,майната му на Православието,'' плака от умиление ,всички гледахме като отровени и мълчахме ,сега ще си носим последствията ,не онези продажници в парламента и президенството ,а ние обикновените ,смачкани от 30 годишните експерименти българи !
106
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Колко " ЕВЕНТУАЛНО" ?