Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница

Лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация
16 май 2022 12:30, Елка Василева
507
Киев: Войските, отбраняващи Харков, са на украинско-руската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Още по темата
Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във „Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в „Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.   

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като „контраофанзива“ на украинската армия. „Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията „остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и  Украйна може да спечели войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ано;Привет,красавец.С очите как си.Краставица от домат в състояние ли си да различиш.А, ИСТИНА ОТ ФЕЙК.Ясно,слушай сега.Влизаш в санитарния възел.Бързаш.По инерция натискаш бутона за водата на тоалетното казанче.Отгоре ти се излива истински ''северен поток''3 или 4.Това не е от съдбоносно значение,засега.Идва време да си зададеш въпроса;К'во беше това.И мислиш.Нищо подходящо не ти идва на ум.И тука е момента да прозреш истината.Празна глава като твоята.И мисли...Нещо не се връзва.Тука също;
372
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите, които коментират, малко от малко английски разбират ли? Или от мързел, всичките тия години, понеже руския прилича малко на българския, дайте ние да сме с масква! Mr President, we did it! Нещо говори ли ви това? Елементарно е! Но за мурзилските с полирани мозъци, нищо не значи! Това господа означава, че героичната украинска армия, достигна границата с Расия и продължава напред!
371
0
 
6
 
! Отговори
И баба знае преди 1 година
Да взема и аз такъв колец с българските знаме и да го зАбия в САЩ!? Дали САЩ ще стане България? :) А бе тия хохли всички ли са 0.лигОфрени, та да вярват на това??31896
370
2
 
11
 
! Отговори
младен преди 1 година
До дяконЪМного ясно че е лъжа. Само абсолютни *** биха си помислили за е истина.Руснаците не са превзели досега Крайна щото пазят горе доло цивилните. Ако украйнските военни излязат само на 1км от цивилни и руснаците ще ги изгладят с бомби пуснати от авиацията.
369
1
 
8
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
Явно и тези са тръгнали да се предадат!
368
5
 
12
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
9:0 за нас!"новината" е лъжа! Няма да влизам в полемики, но пропагандата на Украина минава границите и на фантазиите на Гьобелс.Харков си е под руски контрол + времвнна администрация.В момента ВСУ и техните *** използват стари материали за новите си "победи"Одеса ще е скоро и тя наша!
367
0
 
4
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Тъкмо гледах репортаж, че край Харков боевете са най-ожесточени и , че заради непрекъснатите атаки-контраатаки и на двете страни. Печеливш-губещ не могат да бъдат определени, поради ежечасната промяна в ситуацията... От мен вметнато - двете страни ще имат големи загуби там.
366
5
 
10
 
! Отговори
Путкин и хохлите преди 1 година
Няма да съжалявам, ако Украйна спечели, но шанса това да се случи е 0.00000000000001%. Русия се поизложи доста в тази война, но е поне 10 пъти по-силна от Украйна и за украинците няма никаква надежда да спечелят. А това видео най-вероятно е див фейк и може да е снимано навсякъде. Пропагандата много дразни напоследък. Все едно съм в 1968-та и ми някой глaмapuн от БКП ми разправя как американците се напиват с Кока-Кола и карат коли после.
365
3
 
19
 
! Отговори
ano преди 1 година
Въпросният клип в мрежата е от 14 април 2022г. на една поляна на която ба баи ти забиват един кол и казват стигнахме рус-ката граница. NO COMMENT
364
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата п.рост се цензурира. Не става въпрос за Кирчо, а за метода, който са използвали великите украинци.
363
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те просто са преместили границата, по-точно един кол, на мястото, където се намират. Толкова е *** и ефикасен метода. А и не се дават жертви.
362
3
 
18
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Руснаците не отричат. Човек трябва да погледне картата на Украйна за да види, че граница между Русия и Украйна бол ... въпросът е къде точно са се снимали съответните младежи. Доколкото се разбира е в район, където руски сили няма. Но нали им трябва някакъв стимул на хората - разходили са се, снимали са се пред един пилон и ги предават по всички западни медии ... пълна трагедия! Но нищо де, поне са живи и здрави. Пожелавам им като свърши това безумие да се приберат цели в къщи!
361
9
 
3
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 година
До АнонименПутин пикчарс ще представи мултфилм със страхотни космически галактически и епически оръжия с които ще превземе пазара на Красно село !! Пазарът ще се денацифицира защото местните бабички харесвали Украйна !!
360
7
 
4
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До българинКогато питали шопа дали да превземат Китай шопа е казал че ги тепаме ама дека че ги копаме !! идеята с превземането на Москва не е добра защото в Россия вече е голяма мизерия и някой трябва да храни близо 140 000 000 човека а като гледам май няма мераклии за това !! Нека си стои Москва тя тепърва ще има огромни проблеми очоквам Аврора отново да гърми за следващата революция !!
359
28
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
Направо да преминават границата , да вземат Москва и да набучат Джуджето на шиш !! Слава на Украйна !!
358
12
 
9
 
! Отговори
toti преди 1 година
Явно Путин се изтегля,щото го е страх вече,ако откажат масово да се бият наборници, без армията дали няма да стане преврат вътре в страната .....
357
15
 
13
 
! Отговори
Ташаков преди 1 година
Руските симпатизанти тук пак не вярват че руските офанзиви до тук са си чисто поражение,на безаналоговата им армия,също като полско- съветската война от 1920година когато червеноармейците на Ленин са разгромени пред Варшава,и поляците завземат обратно Киев,чудото на Висла,четете историята на Русия,и за зимната война с Финландия,и Афганистан,където се забатачиха при Горбачов
356
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски пикчърс представя "Забиване на шарен кол край Киев".Жанр-трагикомедия.Спечелиха Евровизия с помоща на НАТО и ЕС.Сега "Оскар","АСКЕЕР" и купата на "Съветската армия"
355
3
 
13
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Абе , скоро някакви новини от нашите ТРИМА доброволци ? Някакви новини от гЛИГИ ? Още нови размишления за "същината на живота" и "как да станем Швейцария на Балканите" от нашия Доброволец със чистичка униформа и селфита в красиви горички ?
354
2
 
18
 
! Отговори
Да-да .... преди 1 година
видяхме в Телеграм как местят граничния стълб