Най-дългата битка в Украйна - сериозно поражение за Киев

Украинските сили застрашават снабдителните линии на руската армия
17 май 2022 15:28, Елка Василева
402
Най-дългата битка в Украйна - сериозно поражение за Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици украински бойци бяха евакуирани от металургичния комбинат в Мариупол след 82-дневен щурм, пише "Гардиън" за новината, че от територията на стомандобивното предприятие в украинския пристанищен град са били евакуирани над 260 украински войници, повечето от тях ранени.

Изданието отбелязва, че евакуацията вероятно ще ознаменува края на най-дългата и кръвопролитна битка от войната в Украйна, както и сериозно поражение за Киев. Мариупол в момента е в развалини след руска обсада, която според Украйна е струвала живота на десетки хиляди хора в града, посочва вестникът.

Още по темата
"Гардиън" допълва, че за украинците комбинатът "Азовстал" се е превърнал в символ на съпротивата.

"Дейли телеграф" коментира новината, че украинските войски са достигнали границата с Русия в Харковска област. Изданието отбелязва, че според военни експерти това ще позволи на украинските сили да застрашат снабдителните линии на руската армия. Вестникът допълва, че новината за достигането на границата от силите на Киев е била съобщена в момент, когато според западни разузнавателни служби украинците са отблъснали руските войски на между 15 и 30 км от Харков, втория по големина град в Украйна, в северна, източна и южна посока.

Според независими експерти, цитирани от "Дейли телеграф", това ще позволи на Киев да поразява логистиката на руската армия както на  територията  на Украйна, така вече и извън нея. По-конкретно, според доклад на военните анализатори от полската консултантска компания "Рохан Консултинг", сега Белгород, важен за снабдяването на руската армия в Украйна граничен град, ще влезе в обсега на украинската артилерия, но Украйна ще може да държи на прицел и други руски маршрути за снабдяване.

Твърди се, че успехите на украинците при Харков също така ще принудят Кремъл за пореден път да променя плановете си за инвазията, коментира "Дейли телеграф". Според областния управител на Харков Олег Синегубов обаче Москва подготвя нова голяма офанзива в Харковска област, за да подсигури снабдителните линии на войските си в Източен Донбас, по-специално в района на град Изюм. Изданието цитира и американския Институт за военни изследвания, по чиято оценка руското командване се е отказало от обкръжаването на украинските сили между Донецк и Изюм, който се намира в Харковска област, и сега основната им цел е да превземат докрай Луганска област.

Швеция ще кандидатства за присъединяване към НАТО, предприемайки исторически завой в досегашната си политика, а Путин обеща "отговор", пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че с решението си Стокхолм слага край на над 200-годишен неутралитет, датиращ още от времето на Наполеоновите войни.

Вестникът пише, че международните реакции на новината не са закъснели, като Франция и Дания веднага са подкрепили решението на Швеция. Кремъл многократно е предупреждавал, че подобен ход ще дестабилизира сигурността в Европа, посочва изданието.

Сенатът на САЩ прие на първо четене помощта за Украйна в размер на 40 милиарда долара, съобщава "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че с това разискванията по въпроса са приключили и сега се чака окончателното гласуване на законопроекта за подкрепата, което се очаква да се състои още тази седмица.

Както Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената, които имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ, така и този на сенатските републиканци Мич Макконъл подчертаха важността на предоставянето на помощта с оглед на изявленията на американския министър на отбраната Лойд Остин и на държавния секретар Антъни Блинкън. Те предупредиха, че оставащите на Украйна средства от тези, които досега Вашингтон ѝ е предоставил, ще свършат още в четвъртък.

Европейските външни министри не успяха да убедят Унгария да се присъедини към забраната за вноса на руски петрол, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът коментира, че унгарският външен министър е казал, че подобно ембарго би струвало милиарди на държавата му, а Будапеща е засилила съпротивата си по въпроса.

"Уолстрийт джърнъл" допълва, че продължаващият отказ на Унгария да се съгласи с налагането на мярката срещу руския нефт повишава залога в преговорите между Будапеща и останалите държави от ЕС, които се опитват да спечелят подкрепата ѝ, за да може ембаргото да стане факт. Унгария зависи от руския петрол в доста по-голяма степен, отколкото повечето държави членки на Евросъюза, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Путин даде сигнал, че приема членството на Швеция и Финландия в НАТО, пише в. "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че Русия е предупредила, че ще има реакция от нейна страна, ако алиансът разположи военна инфраструктура в новите страни, но същевременно възраженията на Турция остават пречка пред присъединяването им към Северноатлантическия пакт.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
1
 
1
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
Много коментирате ве! От 300 коментара - 250 на двама каращи се , русофоб и русофил, които като гледам пунктоацията е реалистично да е един и същи човек и оооо колко удобно ...и двата бота са с ник Анонимен! Браво! Русофоба- да знаеш , че съм ти дал минус навсякъде! Русофила- минус където си се объркал смислово , че играеш русофоб и + там където инфото което изнасяш, съвпада с това което съм видял аз. друзя!Самоопределяйтес! Ако не можеш да стреляш- дай минус,ако не можеш да подкрепиш- дай плюс!
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мале когато свърши войната и тези дойдат при жените си какво има да става..
294
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На украински се пише Киив, те поне се префарцунват и така му викат.
293
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама до сега се пазеха с жени и деца, а като останаха сами - белия байряк. А тука украинките не изтрезняват...
292
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека запада гледа и си прави сметката какви структури има в Русия да ли толкова лесно ще могат да я превземат както си мислят а после да си присвоят благата й?
291
0
 
12
 
! Отговори
баце преди 1 година
Други издания пишат, че азовците в Мариопул се предават на групи. За Харков няма подобни новини в други издания. Кой лъже?
290
2
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Ънкал Вова мачкай ,изтребвай до крак.Дано скоро падне Киев и цяла Украйна.
289
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грух грух, грухти руската *** в *** си
288
2
 
35
 
! Отговори
Fax преди 1 година
Важното е, че западните медии и зеленски все още твърдят, е Украйна печели. Като гледам загубените територии, тоест половин Донбас и излаз към море на юг, се чудя каква би била представата им за загуби във войната
287
12
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
До Анонимен 324 - "Украйна ще спечери тая война И нито един маскал няма да остане в крим" ... Явно с теб хвърляме един и същ боб. И аз като хвърлих боб това ми показа. Какъв е боба който хвърляш? И от коя реколта?
286
2
 
11
 
! Отговори
322 преди 1 година
Доларовизация, доларовизация. Боли, боли.
285
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Тодор Славков нали ви показа ,как са стигнали границата ,влачейки граничният стълб ?
284
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе хе, при Сталин досега нямаше да има Украйна. Щеше да има море. И никой вафла нямаше да му каже.
283
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да се предават, а и после да се разменят? Путин е мека Мара. Ако беше Сталин на първия ден щеше да ги издави като мишки в дупки.
282
3
 
16
 
! Отговори
Рейгън преди 1 година
До 311. Много лесно броите трупове, *** недорасли!В Мариопул имаше над 15000 украинска армия срещу 10 000 руснаци и ДНР. Само в Азовстал изначално бяха 7500, никакви 400, 800, батальон и т.н. Отбраната е подготвяна с месеци вкл. танкове и друга бронирана техника. Това било просто завод, абе, маждрамуняк, там бетона в основната структура е 1 м, как се превземат 15 кв. КИЛОМЕТРА цехове и подземни съоръжения?! От 7500 сега 1500 предадоха и около 2500 са живи. Това 3!
281
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ви какво искате как нато с ракетки да истреби всички на Украина за 3 дена и да криштьт на цял свят ми силни. Руссия така не прави. Има мирни хора има и деца на тази территория. А укрофашисти Никой не пази.
280
31
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
Това е поражение за миризливите руски ватенки , не за Киев !!! Слава за Украйна !!!
279
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха. 25 000 армия. Хиляда са, чеченчи и от Донбас. Изпълзяха 260 укри от азовстал. Добре че Путин е мека Мара. Ако беше Сталин, щеше първия ден да ги издави като мишки.
278
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Батальона Азов вече има нов снежно бял байрак.
277
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 хилядна армия три месеца атакува Завод. Какъвто и да е това е завод. На територията му руснаците дават 2400 жертви, убити и ранени. и потрошават близо 300 млн $/ в съпоставими единици/. И всичко това да се изфукат, че са унищожили един баталъон. Ега ти щабната планировка, ега ти командването. Ако нямаше жертви щяхме да се смеем. И не си мислете, че това ще остане без последствия за нападателите, както и за страната която ги е изпратила. Терминът е РЕПАРАЦИИ