Колко опасна е маймунската шарка и какви са симптомите на болестта?

Първите мехурчета се появяват по лицето
199
Колко опасна е маймунската шарка и какви са симптомите на болестта?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече тревога по целия свят буди маймунската шарка.

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни какви са симптомите пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Още по темата

„Това са поксивируси, които са може би най- едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, обясни проф. Кантарджиев.  

Част от заразените в Европа са пътували до Африка преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

„За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”, обясни той.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Маймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
10
 
! Отговори
Прозрачно преди 1 година
Пускате маймуни в Европа - получавате маймунски болести. Ковид пък уби 6 млн. души, защото други *** ядат сурови прилепи. Та така, що ревете? Това е вашият разложен свят - либералният.
78
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WiВирусът на маймунскашарка е унищожен 1977г като 1982 се приема ,че глобално в резултат на медицински усилия вирусите на шарката са ерадикирани от Планетата нар.ЗЕМЯ.За да се появи наново подобен вирус без Генетично инженерство в лаборатории BSL-3 за биотероризъм е НЕВЪЗМОЖНО!!! Всвеки нормален човек им на двете зи рамене резултатът на милиони учени с/у Шарка. СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА УМИШЛЕН БИОТЕРОРИЗЪМ ОТ УПРАВЛЯВАЩИЯТ СВЕТА КОМУНИСТИЧЕСКО ГЛОБАЛИСТКИЯТ КАБАЛ .
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Она ваксината на Зенека беше такава другите си беа други
76
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да напомня че една от съставните части на ковид ваксините беше генномодифициран аденовирус от м...а..й....м..уни . И хопа сега епидемия от м..а..й...м..унска шарка .Съвпадение ,случайност или не съсвсем.На малкото хора останали с непокътнати мозъци оставям да помислят,защо след голямото набождане има бум на това новото нещо.
75
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава че в Франция, Германия, Белгия, Холандия, Англия там ще е бума на тая Маймунска шарка щото там е пълно с маймуни
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, всички тези клоуни: Радка, бай Шиле, Годжи, Кунчо Бустеров и другите смукачи н народни пари отново се оживиха и изпълзяха от дупките.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теорията ми че всички хора на планетата са шопи е доказана по абсолютен начин значи мое ли вселената да е безкрайма а ти да са буташ на една планета тва като шопа оъде се бута у празен афтобус шо му е кеф тва е доказатествато
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно аз като малък съм я карал и жълтеница също
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очавайте скоро засилен граничен контрол срещу разпространението на пърхот. Така, докато всички овце не бъдат снадени с цифрови ID.
70
2
 
14
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 година
Глупост отново! Граничния кобтрол да се затяга... идиииоооттт! За шарка! Боккллууууккк!
69
1
 
21
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Не че нещо, ама досега заболелите са основно мъже и то от амбреажната общност.
68
0
 
13
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Аз я пуснах
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само чри такова изгаряне при такава температура и продолжителность работа двигателям можем да създаден необходимата подемна сила за да изведем до друга планета голем товар кат маса.За да мое да създадем бязи на други планети в които да живееме Земята е бита карта тука нема бъдеще само мнгали нигъари кофри праституция и пидтали
66
4
 
9
 
! Отговори
Маймуна с голям … преди 1 година
Дано зеленски да го хване маймунската шарка , пукне и всичко да приключи
65
4
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
В дома ви в магазина в колата в автобуса има инфектиран от маймунскашарка маската няма да спре заразяване,защото има винаги възможност да вдишате малки вирусни частици от въздуха да осъществите физически контакт с инфектирана кожа на заразен отделящ секрети или болен обслужващ персонал да зарази храна дрехи чаршафи.Вирусите са прекалено малки за да се спрат с маска единствено одобрена с висока степен на безопасност в Бавария модифицирана за цитомегаловирус ваксина Анкара (Имванекс) работи
64
0
 
32
 
! Отговори
Буда преди 1 година
Света отива на свършек , заради човешката алчност. Всички тия простотии са за борба за надмощие и ненасищане на големите. Ако живеем спокойно и се радваме на малките неща , земята ще е райско място.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетите с атомен двигател са бъдещето много вивока темпаратура на изгаряне на вадарода създаващ много голема тяга топлината на пламъкот достигуе 3000 градусов по шкала Целзии само Русия има тази технология скоято ние славяните ще се изнесем от тъпата планета Земя която се пренаселва през има няма 60-70 години и американско немските военопрестъпници намалят населението чрез пидалщина и вируси.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега военните експерти трябва да се преквалифицират на експерти по маймунска шарка.
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците са военопресръпници пускащи вируси само Свети Путин може да ги спре да разработи ракети с атомни двифатели с които нормалните словяни да напуснем това прокълнато място наречено планета Земя.
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наред е и математикът да гадае...Този е ясен..