Швейцария е убежище за руските олигарси, шпионската дейност процъфтява

Страната е център за търговия с руски петрол, въглища и зърно
65
Швейцария е убежище за руските олигарси, шпионската дейност процъфтява
Снимка: БГНЕС

Швейцария е "безопасно място" за руските олигарси и център за търговия с руски петрол, въглища и зърно. Това твърди водещата швейцарска неправителствена организация Public Eye.

"От 90-те години на миналия век Швейцария е популярно убежище за руските бизнес магнати, които дължат активите си на хаотичен преход от планова към пазарна икономика и лична близост с Кремъл", твърди организацията.

Тя назовава 32 милиардери, близки до Путин, които използват Швейцария за извършване на бизнес операции или запазване на активите си чрез нерегламентирана търговия със стоки и офшорна индустрия. Според организацията 3/4 от всички въглища, изнасяни от Русия, минават през Швейцария, докато правителството на страната дори не знае кои руски производители и търговци на въглища са базирани под швейцарска юрисдикция.

Подобна е ситуацията и с петрола - около 60% от петрола и петролните продукти, изнасяни за Европа от Руската федерация, се продават чрез компании в Женева. В същото време на фона на хранителната криза швейцарските фермери получават рекордни приходи от продажбата на зърно.

"Призоваваме Федералния съвет незабавно и изцяло да приложи всички санкции, одобрени от ЕС срещу олигарси и руски енергоносители, и да лобираме в Брюксел да ги разшири до вноса и търговията с газ възможно най-скоро", казат от НПО-то Public Eye.

Освен това организацията призова за създаването на специализиран орган в Швейцария, който да следи за спазването на санкциите, наложени срещу руската икономика.

Миналата седмица страната обяви, че най-накрая се е присъединила към шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва петролно ембарго.

Преди дни Федералната разузнавателна служба на Швейцария съобщи, че руската шпионска дейност "процъфтява" в страната след вълни от експулсиране на руски дипломати от европейски страни./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мормон Е ти до преди 3 години нали лижеше ануса на руснаците. Добре ли беше?
50
12
 
14
 
! Отговори
Мормон преди 1 година
Швейцария във всички световни войни е била убежище и място за договорки и преговори за разлика от нашият шапав Кюнефистан с киро простото дето ще ни вкара в пряка война .Швейцарците отдавна разчитат на този си неутрален статут за да движат световните чисти и мръсни потоци безпрепятственно докато будалите се тепат из бойните полета швейцарските каки богати чичковци им порят дупките отвсякъде
49
4
 
18
 
! Отговори
Роко2 преди 1 година
Един приятел отиде да бачка там като шофьор на некав богат дедо взема 10 хиляди франка на месец което е 19 000 лв .-на месец-шофьорче баца-на месец баца и то на некъв дедо милионер,спане и обяд безплатни сметай. Ние вземаме толкова на година....
48
1
 
11
 
! Отговори
Раковски преди 1 година
До СтамболовИ няма нито една масова стрелба или междусъседска свада или кръчмарски екшън.Има да се учат от тях...
47
0
 
24
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
В Швейцария всеки дом е мини казарма,оръжията са в народа... След военното обучение всичкото лично бойното снаражение остава за гражданина.
46
4
 
14
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
В Швейцария до 1974г жените немаха право на глас...
45
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога на тукашните журналисти им порастна работата до там да се занимават със шпионите в Швейцария?
44
4
 
32
 
! Отговори
Мармота преди 1 година
Швейцария винаги е била убежище за световния *** ! За това съществува!
43
2
 
36
 
! Отговори
... преди 1 година
За всички некадърници които не им се бачка, в америка всички са клошари и миячи на чинии. Приятелю, ако си бачкатор в България ще си бачкатор и в америка и където и да отидеш. Само дето там корупция на нивото на това което е тук няма и каквото и да работиш ти плащат достатъчно и навреме.
42
2
 
10
 
! Отговори
R преди 1 година
Парите не миришат
41
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я бързо една цветна революцийка на швейцарците. Много са се разпасали последните десетилетия.
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евроатлантик Направо ми е жал като ти чета драсканиците. Препоръчвам ти да си намериш някаква истинска работа, за да се успокоиш.
39
15
 
9
 
! Отговори
евроатлантик преди 1 година
до 49_______За какво говориш бе колега? Да живее запада, лицемерието и двойния стандарт! Да живее "Америка за България" без която двамата с тебе щяхме да сме клошари! Ура!
38
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евроатлантик Дишай колега, дишай. Малко остава и "прогнилия Запад" ще се разпадне. Вервай ми, и предшествениците преди 50-60 години така очакваа "всеки момент". Дишай! :))))
37
7
 
10
 
! Отговори
евроатлантик преди 1 година
до 46......А така! Само нашите далавери ще се перат през швейцарските банки. Да живее лъжедемокрацията!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те за туй от едно време на пиколатата им викали швейцари, щот и те са обслужващ персонал, тип подг зник. Нищо не се е изменило. Пак са си такива, облужващ персонал.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евроатлантик "Миналата седмица страната обяви, че най-накрая се е присъединила към шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва петролно ембарго." Дишай, колега, дишай. Ще мине и това. :)))
34
3
 
8
 
! Отговори
българина преди 1 година
делауер и вирджински острови пък за щатските....
33
5
 
19
 
! Отговори
евроатлантик преди 1 година
Веднага санкции за Швейцария! Чакай, те са западна държава и ни перат парите. Веднага двойни стандарти за Швейцария!
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя, Швейцария винаги е била толкова "независима". През ВСВ, съюзниците е трябвало първо натам да се насочат. Всичкото злато и кражби на Хитлер минават преа Швейцария.