Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад

Обвиняват организацията, че е морално фалирала
251
Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад
Снимка: БГНЕС

Групата за защита на правата Амнести Интернешънъл остава непоколебима под ръководството на своя високопоставен генерален секретар в условията на нарастващ протест срещу доклад, за който критиците твърдят, че е подпомогнал Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Нейното прессъобщение от 4 август, в което Украйна се обвинява, че застрашава цивилното население, като създава военни бази в жилищни райони, предизвика един от най-експлозивните спорове за голяма правозащитна група през последните години.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, подкрепен от редица украински високопоставени лица, се нахвърли върху Амнести, заявявайки, че тя се опитва да прехвърли "отговорността от агресора върху жертвата".

Но въпросът предизвика търкания и в рамките на уважаваната организация, основана през 1961 г., която през 1977 г. получи Нобелова награда за мир и понастоящем има клонове в над 70 държави.

Ръководителят на украинския офис на организацията Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че екипът ѝ не е бил надлежно консултиран по отношение на доклада, "който звучи като подкрепа за руските разкази".

Спорът представлява най-голямата криза за "Амнести" под ръководството на нейния генерален секретар Агнес Каламард, закоравяла френска експертка по правата на човека, която беше голям избор за ръководител на базираната в Лондон организация, след като беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции, съобщи АФП.

Още по темата
Именно в това си качество тя ръководеше международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г., като изготви доклад, в който посочи с пръст отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Малко след встъпването си в длъжност тя предприе решителни действия, за да отмени решението на Амнести да лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута му на "затворник на съвестта" заради предишни националистически коментари.

След публикуването на доклада за Украйна Каламард изрази недоволство от "тълпите и троловете в социалните медии", които атакуват изследванията на организацията, и обеща, че това "няма да накърни нашата безпристрастност".

В петък тя заяви пред АФП в имейл, че Амнести "напълно подкрепя" доклада, който е бил подложен на "същите строги стандарти" като всички публикации на Амнести.

В изявление от неделя Амнести заяви, че дълбоко съжалява за "огорчението и гнева", предизвикани от съобщението за пресата, като същевременно потвърди, че "напълно поддържаме нашите констатации".

В изявлението си организацията заяви, че е документирала как във всичките 19 града и села, посетени от нейните изследователи, е имало случаи, в които "украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани".

Оценката се основава на правилата на международното хуманитарно право (МХП), заяви Амнести, като същевременно отбеляза множеството доклади, които публикува през последния месец и в които обвинява Русия в нарушения и военни престъпления в Украйна.

Защитата ѝ обаче не успя с нищо да смекчи порицанието, което се стовари върху организацията както в Украйна, така и в чужбина.

Лондонският вестник "Times" написа в редакционна статия, че Амнести "руши доверието към себе си, като служи като мегафон за пропагандата на режима на Путин" с доклад, който "не обръща внимание на реалностите на военните операции".

"Амнести" е напълно морално фалирала - антизападната ѝ мания я е довела до пропадане", допълва десният "Daily Telegraph".

Междувременно докладът намери нетърпеливи читатели в руското посолство в Лондон, което обикновено не е почитател на Амнести и в туитър заяви, че констатациите в доклада потвърждават "точно това, което Русия е казвала през цялото време".

Но в статия за уебсайта "Украинска правда" британският адвокат по правата на човека Уейн Джордаш и украинската адвокатка Анна Микитенко обвиниха Амнести, че е използвала "неясна" методология и не е взела предвид "почти нищо" от военния или хуманитарния контекст.

"Заключенията са бедни на факти и анализи и дълги на непремерени обвинения", пишат те.

Амнести настоява, че се е свързала с украинското правителство няколко дни преди публикуването на доклада, като е споделила GPS координати и друга чувствителна информация, която е скрила от прессъобщението, за да защити цивилните на място.

Сред противниците на Путин един от съюзниците на Навални, Иван Жданов, просто заклейми доклада като "типичен пример за "полезни идиоти".

Най-острата критика дойде от Покалчук, която заяви, че вместо "да защитава цивилните, докладът се е превърнал в инструмент на руската пропаганда".

Публикацията от четвъртък беше отречена от екипа на Амнести в Украйна, който отказа да я преведе или да я качи на уебсайта си.

"Ако не живеете в страна, завладяна от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъдиш армия от защитници", каза Покалчук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
20
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
https://youtube/watch?v=bwyENX5-mkc - ето малко клипове от телефона на пленен руски войник. Не е лошо разни филчета да разгледат какво правят руснаците в чуждите домове ....
178
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До solar power:Колко ти плащат , че се плюнчиш толкова .
177
41
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Тя войната започна от русия. Влезна с 200 хил армия в чужда държава. Има ли нещо неясно ? И не ми говори за донбас защото от 2014-та до 2022-ра русия не допусна 2 пъти гласуване в ООН за разледване на геноцид. Пързалят ви като баламурници :) Просто ще излезне,че няма геноцид. Сега отговори си какво дири русия в Молдова, Грузия, Чечня, Абхазия, Осетия и т.н. ? Все геноциди :))))
176
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой не скача е червен, това ли ви е демокрацията. Всички да повтарят мантрите на тези който предизвикаха войната.
175
34
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До хохъл: Приятел няма нищо документирано в ДОнбас защото русия не допусна разследване !!! Същото става и със затвора където избиха затворниците. - "Въпреки обещанията, Русия все още не е допуснала представители на Червения кръст и ООН в Еленовка." . Това е факта пързалят ви здраво руснаците :) Пускат ви мухата и после не допускат ООН. Същото като и в ДОНБАС
174
26
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
Амнести нямат понятие какво означава война...
173
7
 
40
 
! Отговори
хохъл преди 1 година
До стоп война.Няма оправдание за хилядите документирани жертви в Донбаса на Украинските нацисти.Осем години безнаказано убиваха и мародерстваха,но идойде Видов ден за тях.Колкото и да ревете и стенете заради тези ***,краят им наближава,а с това и края на Украйна.За жалост комика се превърна в сатрап за собственият си народ.
172
30
 
0
 
! Отговори
СТОП Война преди 1 година
относно зверствавата на провеждащи военния терор срещу Украйна стигат няколко сателитни снимки .От 2012 година..От 2014 виждат се опустошенията в Источна Украйна.От януари 2022 и от днеска.. Перфектно се виждат военно терористичните разрушения..НАпомнят че армията на Украйна не води война срещу Московията въпреки ,че може да нанесе огромни щети вкл да ликвидира военно морския флот на руската федерация базиран в Черно море.. Войната срещу православна Украйна се води с мюсулмански наемници ..
171
22
 
0
 
! Отговори
СТОП ВОЙНА преди 1 година
ДА СЕ СПРЕ ВОЙНАТА.. ЗА ПЪРВИ ПЪТ след окупацият ана Киев и Украйна 2014 година подставени на власт в Киев се опитаха да направят жестока граница между народите на Киевска Русь и Московията.. Започнаха показна война срещу Источна Украйна.. При пълното бездействие на подставени на власт в Москва.. Сега подставените на власт в Москва водят подобна война срещу братския народ на Украйна като нагло правят реклама на окупаторите на Киев..НА практика телеведущий Путинов рекламира артиста Зеленски...
170
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амнести са купени фашисти !
169
5
 
34
 
! Отговори
От Le Parisien преди 1 година
ОТ ДВЕ СЕЗМИЦИ ОРЕОЛЪТ НА ЗЕЛЬОНИЧЪК (1) ПОМРЪКНА. ЗАЩО НЕ НИ ИНФОРМИРАТЕ ЗА ФОТОСЕСИЯТА НА ЛЕЙДИ ЗЕЛЕНСКАЯ С ПАЖА И (1) ВЪВ VOGUE ПРЕЗ ЛИПНЯКА(ЮЛИ) И ГЕРМАНСКИТЕ РАЗКРИТИЯ ЗА ОФШОРКИТЕ НА (1) И ЗА ГНЕВА НА КИЕВ КЪМ AMNESTY INTER, ЧЕ УКР. ВС ЗАСТРАШАВАТ ЦИВИЛНИ?!! Я ЗЕЛЬОНИЧЪК ДА ИЗИГРАЙ ЕДИН ЕТЮД "ПОДЛИНННЫ ПАТРИОТ ЗАЩИЩАЕТ РОДИНУ"!!! СИТУАЦИЯТА Е ПРОСТО ДВАМА САТРАПИ ЗЕЛЬОН И ВОВА СИ ГИ МЕРЯТ,АЛА СТРАДАТ БРАТЯ, СТРАДАТ НАРОДИТЕ!!!... И СПОКОЙНО БЪЛГАРСКИЯТ САТРАП БУДА Е СТРАХЛИВ!!!
168
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес Ама ти си написал нещо, което странно е позиция срещу Украйна. Новините от време на време пускат за убити цивилни в жилищни сгради и т.н. Сега казваш, че по всички норми украинците са превърнали градовете си в "укрепени градове" и съответно бомбандирането от другата страна е нормално. Амнести критикува това- украинците се окопават при цивилни, пречат им да се изнесат и после реват, че има убити от тях. Можеха да изнесат населението, нали? Е, тогава градовете ще са сринати за 5мин,но
167
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До msm Мястото на военните е сред хората в жилищни квартали? Тогава защо се пускат новини с ударени блокове, училища и болници? По време на война е очаквано, ако си се окопал някъде, да те ударят. Или стоиш в блока и пущаш на воля, защото е жилищна сграда? Когато влизаш в сградата, почваш да носиш отговорност за мирното население, защото я правиш военна цел. Ако те бомбандират и убият цивилни, то вината е изцяло твоя. Затова и ползването на жив щит се води тероризъм.
166
3
 
66
 
! Отговори
Нож в гърба преди 1 година
Точно тези дето критикуваха най много Русия за неспазване на човешките права. И на техните доклади се опираше либерастийната пропаганда...хоп изведнъж станаха неудобни за тъй наречения западен свят, защото си позволяват да обвиняват нацистите от Украйна. Иначе като защитават някой Прайд или онзи Нахални са най добрите. Айде сега феновете на Юесей нека ни обяснят Амнести лоши ли са или не са ? Понеже ви казаха истината в очите и не ви изнася да приемете фактите !
165
40
 
6
 
! Отговори
msm преди 1 година
Простата логика, е че армията е функция на народа и държавата и трябва да ги защитава от агресори. Агресорите имат за цел да унищожат държавността и да положат своята власт над хората. Градовете и селата са обществените организационни единици (хора, сгради, инфраструктура, предприятия), които са израз на държавността. Там е и мястото на армията - да защитава градовете и селата, а не да бяга от тях на поляната. Фашистка руССия носи 100 % отговорността и вината за всичко, което се случва в Украйна
164
5
 
56
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Точно "Амнести Интеренешънъл" да напише доклад напреки на лъжите промотирани по света и у нас - явно военните престъпления на украинците са твърде очевадни и не могат да бъдат пренебрегвани повече. Просто никой вече не се връзва на лъжите на масмедиите.
163
22
 
4
 
! Отговори
Аз лично преди 1 година
На тия отдавна съм престанал да им обръщам внимание - защитават разни престъпници, жени отровили мъжете си, и други подобни !
162
6
 
33
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Тия Амнести Интернешънъл просто настъпиха котето на Клаус Шваб и Сорос. Сега да си понесат заслуженото. Да си бяха си седяли мирно и послушно като Оскарите, Нобеловата Комисия, ООН, Холивуд, уважаваните медии, любимите ни брюкселци....не биха чудо видяли. Ама не- решили да се правят на честни. Откъде на къде! Хапят ръката дето ги храни! Срам!. Да намери пак британското разузнаване "колужън с Русия" и да се приключва с тях. Както с Тръмп!
161
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юбералес "'Амнести'' да вземат да прочетат международното право." Още когато премахнаха статута на Навални като потърпевш от режима на Кървавия сатрап, разбрах, че руснаците са ги пробили. Ако им прочетеш целия доклад ще видиш БРУТАЛНА некомпетентност в дефинициите и АБСОЛЮТНО МЪГЛЯВИ формулировки от сорта на " украинските войници или да излязат от населените места, или да евакуират цивилните". Укринските военни не могат да "излязат" защото това означава да ги предадат на руснаците без бой.
160
35
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Всяка армия има правото да се защитава както иска. СССР защитаваше Сталинград, Райха - Берлин, британците -Лондон, като всички те разполагаха оръжие в градовете. Според Хагската конвенция, когато един град се отбранява, той се нарича ''укрепен град'' и може да бъде бомбардиран и обстрелван, когато не се защитава и няма военни обекти, това е ''открит град'' и бомбардирането му е военно престъпление - както беше случая с Дрезден през 1945г. ''Амнести'' да вземат да прочетат международното право.