Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не напразно има предупреждения `пушенето убива` на кутиите за цигари. Вижте на крайцера какво става, сега и тук - лоша работа .Добре че тук е забранено да се пуши на закрито
155
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ми впечатление че една част от платените русофоби тайно им се иска Русия да спечели и малко ги е яд че не се получава за сега. Мога да ги успокоя
154
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайцера,,Москва,,им потопиха, Антоновския мост и сега летището,но не признават.Точно по комунистически-такова нещо няма!
153
4
 
7
 
! Отговори
Питали радио Ереван преди 1 година
-Нато кога ще се включи във войната със военна сила? - Никога, то е икономическа а не военна организация!
152
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се пуши в тая руска армия и е крайно време Путин да забрани тютюна в РА, защото туко виж взривили и някоя атомна бомба.
151
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радиото, е сега НАТО и САЩ като основна страна вече се включиха. Факти.
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин "Предвид това къде се намира базата и това, че е строго охранявана военна база, най-вероятно е инцидент." Супер, значи въпросът е приключен. Да се надяваме, че няма да чуваме повече спекулации от руските власти. Да си разследват кой от техните хора е предизвикал инцидента.
149
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Загадка?!? Да викнем тези от Досиетата Х? Предвид това къде се намира базата и това, че е строго охранявана военна база, най-вероятно е инцидент.
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155 Навсякъде има всякакви хора. На човек, който избира да рови по кофите, не му е проблема, че не може да работи, а че не иска. Няма човек, който физически да може да рови по варелите и да върви с километри, който да не може физически да работи нещо нормално.
147
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има клошари. Съжалявам за този факт. Има и много бедни хора без да е имало война от 77г. , а от 32г. уж сме в демокрацита освен че сме в ЕС но то и в САЩ ги има.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152 Защото не е само въпроса откъде произхожда, ами и как е получено. Великобритания връща на Нигерия артефакти, които са добити посредством ИЗЗЕМАНЕ, т.е. чрез принуда. Пътя на въпросното евангелие въобще не е такъв.
145
4
 
12
 
! Отговори
Питали радио Ереван преди 1 година
- Kак върви войната на Путин срещу НАТО в Украйна? - Руснаците загубиха 2000 танка и 40 000 войници. - А НАТО? - НАТО още не са се включили във войната.
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата. Ей на сега чета че Великобритания връща артефакти на Нигерия. Ами защо не вземе да върне на България т.н. Лондонско четвероевангелие, което си е сто процента българско. Нещо двоен стандарт защищаваш май. Каквото са ти написали на опорките само това знаеш.
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато България има поне 1/100 от природните ресурси на Русия тогава ще пишеш, че и в България има клошари.
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152 "Човек трябва да е честен" Ами, следвай съвета си, не се криви, и не смотавай истината.
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам стари учебници от 70г но имам и от преди войната. Мога да сравнявам. Сега историята най много е изопачена. Да знаеш това момче. Човек трябва да е честен. И в България има смачкани от живота хора не само в Русия, където е имало поне война, а тука без война виж колко клошари и малцинства.
140
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Причината е пределно ясна и стара като Масква - някой пиян рашист е пушил цигара до бомбите :) :) :)
139
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 151 ."Знам си много добре историята." Значи знаеш, че Русия по всякакъв начин е мачкала българската държавност и се е опитвала да изличава културното ни влияние навсякъде, където може.
138
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам си много добре историята. Сорросоидите сте много заблудени. Историята не е нито физика нито математика. В историята има тълкуване на факти. Аз живях 30 години в България в стария строй и 30 години сега. Всеки строй си има своя политическа история. Сега в Бг се котира НПО история.
137
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 138 "Каква държавност си имал през май 1877 г., че да се налага да ти я мачка? И кой, ако не Русия, изгражда твоята държавност през 1878-79 гг." Че те са започнали да я мачкат точно, за да я няма. ТАЙНОТО Райхшадско споразумение има за цел да гарантира, че няма да има силна България на Балканите и е било в основата на ИЗМАМАТА със Сан Стефано. Дръжавност се изгражда, когато дръжавните институции работят за ТВОЯТА национална идентичност, не за тази на ОКУПАТОРА Русия, какъвто е случая