Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
10
 
16
 
! Отговори
Тази глупава война преди 1 година
ще бъде спечелена с само и единствено благодарение на модерното оръжие идващо на талази от САЩ. Повече от 1500 танка (и то по-нови) , 3000 БТР-и, 200 изтребителя на руснаците вече са за скрап. А да не говорим колко войничета загубиха до момента. Малкия диктатор тотално сисъпа и без друго окрадената руска армия.
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм 123 но пък ти май си 113 ако не е променено. Путин не ти е другар на тебе между другото. Ти си го нарекъл така да ама не.
114
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 125 "понеже не познавам човек който да е бил в Русия и да не я обича" Кво? Хахахахахаха. И какво ТОЧНО й "обичат"? Мизерията, хаоса и депресията ли?
113
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 123 "и ако е верна прави сметка какъв ще е отговора." Отговор за какво? Нали става дума за небрежност? Вече забравих точно какви бяха руските обяснения, но те категорично отрекоха да е нападение. Да не наричаш другаря Путин лъжец?
112
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжа е първо защото не е верно и второ другари викай на съпартийците си и трето не си бил там понеже не познавам човек който да е бил в Русия и да не я обича, защото там повечето са чудесни хора ..
111
7
 
12
 
! Отговори
HIMARS преди 1 година
ракетите от чичо Джо работят безотказно.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатана тая опорка ви я пуснаха непеотата още рано сутринта но до колко е верна и ако е верна прави сметка какъв ще е отговора.
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До копипейсчика , ами че то и в София на много места няма тротоари ем чи София трети свят ли е според тебе копипейсчик . Само дето София няма и Панорама нито в гугъл нито в гугъл мапс нито никъде, сори за което.
108
6
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Равносметката е минус 9 самолета, минус една планина авиобомби и ракети, един убит, още трима пътници и още шестима пообгорели (минимум). Самолетите са последен модел Су-30/34/35 а в между ракетите са и няколко Кинжал, възможно най-скъпите и най-дефицитните в руската армия.
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен който драска нещо за третия свят, виж в Уикипедия как изглежда и какво чудо представлява третия по големина град в Русия , столицата на Сибир Новосибирск и тогава пиши третия копипейсчик некадърен си ти. Защо не пусна целия коментар, ами което за теб се отнася него защо не копипейсна.
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 118 "Руснаците трябва да пипат по-твърдо." Какво трябва да пипат? :)))
105
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 "защото написаното е лъжа." Не е "лъжа", другарю. Бях там преди 4 години.
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не случайно си под номер 113 защото написаното е лъжа. Опитваш се да получиш лайкове на моя гръб и за моя сметка но провидението може да те накаже за копипейса...
103
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 110 "Загадка, ама взривовете са факт! И не бяха малки, щом наблизо почиващи семейства и майки с деца избягаха от плажа." То прословутия кримски мост се задръсти от "тръгващи си".
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 "Да поговорим за третия по големина град е Русия Новосибирск над милион и половина жители само града. Столицата на Сибир." Ми, да "поговорим" за него: високоволтови далекопроводи вървящи ДИРЕКТНО по протежение на централни булеварди, индустриални зони забити директно в самия град барабар с пушещите комини, липса на тротоари ако кривнеш 10 метра встрани от основните булеварди, Хрушчовки и Сталинки в окаяно състояние, автобуси на по 60 години и т.н.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния какво е това ... " ПУШАТ,ГА " гаррга ли е.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казват - най - много се лъже по време на война, преди избори и след лов.
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загадка, ама взривовете са факт! И не бяха малки, щом наблизо почиващи семейства и майки с деца избягаха от плажа.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния какво е това " ПУШАТ,ГА "гаррга ли е ...
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До третия свят. ...Да поговорим за третия по големина град е Русия Новосибирск над милион и половина жители само града. Столицата на Сибир. Всеки който иска може да напише в чичко гугъл град Новосибирск и да види как изглежда и какво представлява третия по големина град на Русия, а ти си драскай че си човек от третия свят което явно е факт защото драскаш на изуст и по некакви опорки.