Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
8
 
! Отговори
ГОлем праз! преди 1 година
"етапа на отричането" - тука няма отричане има очакван ефект. А иначе запада вече половин година отрича очевадното - няма Украйна има руски територии в покрайнините. :):) Да видим 'приемането' след зимата а?!
15
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавно, но сигурно, Русия губи войната.
14
6
 
25
 
! Отговори
DIvanov преди 1 година
Пияни братушки, внимавайте къде хвърляте фасове
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Остава да е дивесия" и "ГОлем праз!" - споко, пичуе, сега сте в етапа на отричането. Скоро ще преминете към следващия и така, докато стигнете до финала - приемане. Успех - купете си повече салфетки, че много сълзи ви чакат...
12
24
 
10
 
! Отговори
Злодимир Кретенски преди 1 година
До Zеленски: И къде са ви партизаните на "окупираните" територии? И защо хората там бързат за руски паспорти? :):)
11
6
 
23
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Няма никаква мистерия! Един комедиант и един трагик си разменят любезности. Някакви украински бомби са паднали ,взривили са се и се е вдигнал пушак. Аз вече не знам тая Руска армия гъби ли събира из Украина или са се изпонатръшкали пияни -заляни по плажовете. Такива смешни бойни действия не е имало никога в историята.Пародия след пародия. Фарс след фарс. Путин лuже и мляска Ердоган,а днес пристигнаха нови десетки и десетки турски бойни машини в Украина.
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците се провалиха напълно в тази война. Единственият им шанс да се измъкнат е да обявят пълна мобилизация.
9
22
 
10
 
! Отговори
ГОлем праз! преди 1 година
Точковите удари са досадни. НО руската доктрина за тотална война се доказа пред западната. При истинска война нищо не спира масираноя огнен вал даже с остарели ракетни или артилерийски системи. А западните оръжия ги бива само за терор.
8
11
 
28
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
Сибирските диваци си мислят, че като окупират части от Украйна и проведат фалшивите си референдуми и край. Не, гаддове, всичко тепърва започва. Окупираните територии ще бъдат новата Палестина.
7
7
 
19
 
! Отговори
АмммНисти преди 1 година
Абе, това селитра бря, морячето пушач от Масква тъкмо доплува до брега и му се допуши пак от многото плуване. И без да иска гръмна депото и летището, и самолетите, и доста цивилни блокове наоколо... Случва се. Руските медии казват, че няма жертви и повредена техника - вярвам им на 100%, те винаги казват истината, заедно с Коньошунков. Амнести Интернешънъл да излезе с декларация, че е опасно да се държат боеприпаси толкова близо до цивилни сгради.
6
5
 
13
 
! Отговори
Зел преди 1 година
Зеленски се е промъкнал и е взривил базата. Сега ще даде пресконференция.
5
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО лего загатва какво ще стане, ако се даде модерно въоръжение на Украйна. Нито С400 реагират, нито нищо. Поредните безаналогови руски допотопни системи биват подиграни от ракетен комплекс от 86-та. Смятайте, ако се доставят нови версии на познатите американски комплекси, какво се случва. Пляскайте сега минусите. Русия няма никакво адекватно оръжие. Неоспорим факт, щом им се подиграват елементарни ракети от 80-те.
4
5
 
17
 
! Отговори
селянин преди 1 година
по скоро пиенето през работно време а ся сериозно ракетен обстрел от химарс от украинците вече си признаха
3
6
 
19
 
! Отговори
ан преди 1 година
Пак ли бе?Тия пияни руски прасета не се спряха!Направете им места где нада курить!
2
19
 
11
 
! Отговори
Остава да е дивесия преди 1 година
Нищо, пак укропитеците ще си отнесат двойна доза прекалибриране.
1
4
 
27
 
! Отговори
аа преди 1 година
А бе сложете табели пушенето забранено