Русия: САЩ се движат по ръба на пряко участие във войната

Рябков предупреди Вашингтон да не изпраща оръжия с голям обсег
292
Русия: САЩ се движат по ръба на пряко участие във войната
Сергей Рябков. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди Вашингтон да не доставя далекобойни оръжия на Украйна, като отбеляза, че Съединените щати се движат по ръба на пряко участие в конфликта, предаде Асошиейтед прес. Рябков напомни и за руската военна доктрина, която предвижда използването на ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на руската държава.

"Неведнъж сме предупреждавали Съединените щати за последиците, които може да настъпят, ако те продължават да снабдяват Украйна с оръжия", заяви Рябков. "На практика те се поставят в положение, близко до това, което може да бъде описано като участник в конфликта." Рябков предупреди, че "много тънката границата, която дели САЩ от това да стане участник в конфликта, не трябва да създава илюзия за яростните антируски сили, че всичко ще си остане по старому, ако я преминат".

Говорейки по руската държавна телевизия, той подчерта, че Русия ще продължи настъплението си в Украйна, докато не постигне целите си.
"Русия е способна да защитава напълно интересите си, и целите на специалната военна операция ще бъдат напълно постигнати."

Доставките на американските реактивни системи за залпов огън HIMARS засилиха ударния потенциал на украинската армия, която ги използва за поразяване на ключови инфраструктурни обекти. Системите, монтирани на камиони, използват ракети, които могат да бъдат прецизно насочвани и да достигнат цели на разстояние до 80 км.

Засега американските власти се въздържат да дават на Украйна ракети с по-голям обсег за пусковите установки "Хаймарс", които могат да достигат цели на разстояние до 300 км и потенциално биха могли да позволят на украинските военни да поразяват райони, намиращи се дълбоко в руската територия.

"Предупреждаваме Съединените щати да не предприемат провокативни действия, като например доставки на оръжия с по-голям обсег, които са по-опустошителни", заяви Рябков. "Това е път, който не води доникъде, изпълнен с тежки последици, отговорността за които ще бъде изцяло на Вашингтон", каза руският дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10, а разбрахме ли колко дечица са убити от 9-годишния украински обстрел на Донбас? Или донбаските дечица са по-малко невинни от украинските?
7
14
 
19
 
! Отговори
Сторителър преди 1 година
Много проста аналогия ще ви помгне да разберете проблема на Русия. Да кажем, че две деца са на плажа. Едното си е направило голям замък, с красиви фигурки отстрани. Второто гледа първото и то се заема да прави пясък, но нищо не му се получава. Ядосва се и в яда си отива и стъпква замъка на първото момченце. Двете реват и никой няма пясъчен замък. Какво следва ще питате. Много е просто. Първото дете наново ще си построи замъка, а второто пак няма да може.
6
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та тоя децата му в Америка ли са или в Германия?
5
23
 
23
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 1 година
Тоя военнопрестъпник тук може и да е прав...Убийци проклети! Над 380 украински дечица са убити от мирните съветски бомби!
4
19
 
25
 
! Отговори
СЕРГЕЙ РЯБКОВ преди 1 година
ВМЕСТО ДА ОПЪРДЯВА КРЕМЪЛ, ДА ЗАМИНАВА В УКРАЙНА ДА ЗАЩИТАВА РУСКАТА ВОЕННА ДОКТРИНА !
3
33
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците отчаяно се нуждаят от война. Единствения им шанс да се изравнят със Запада е ако настане война и Запада се превърне в клоакка като Русия. В сегашното положение Русия е на светлинни години назад и няма никакъв начин да достигне Запада на културно, интелектуално, технологическо и икономическо равнище. Връзката им с Китай е същата, навремето бяха по-развити, но в момента китайците са цивилизация, която Русия никога няма да бъде.
2
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичам да убивам западняци ,просто хоби какво да направя като ме влече.
1
24
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плачат америкосите за една ядрена главичка